Ko 10 nepremičnin ni dovolj: kateri milijarderji jih imajo največ

Nepremičnine Forbes 12. novembra, 2023 15.35 > 13. novembra, 2023 15.35
featured image

Oglejte si obsežne nepremičninske portfelje najbogatejših Američanov.

12. novembra, 2023 15.35 > 13. novembra, 2023 15.35

Predsednik družbe Amazon Jeff Bezos je to poletje kupil deveti dom v Indian Creeku, na luksuznem otoku, ki ga zaradi števila milijarderjev, ki imajo tam domove, včasih imenujejo “milijarderski bunker” v Miamiju.

Njegovi sosedje so finančnik Carl Icahn, trgovec z avtomobili Norman Braman ter Jared in Ivanka Trump. Bezosovo posestvo s tremi spalnicami obsega 9.200 kvadratnih metrov, zanj pa naj bi odštel 68 milijonov dolarjev (64,1 milijona evrov).

Z nakupom je dopolnil svoj portfelj hiš, ki jih ima v lasti v mestih od Washingtona, Manhattna do Mauija, opustošenega havajskega otoka, za katerega sta z zaročenko Lauren Sanchez nedavno napovedala 100 milijonov dolarjev (94,3 milijona evrov) donacije.

Bezos je najnovejši odmevni milijarder, ki je kupil nepremičnino v Miamiju, vseeno pa zanjo ni plačal najvišje kupnine. Pod najdražji nakup se je podpisal upravitelj hedge sklada Ken Griffin, ko je septembra 2022 za hiši in štiri hektarje obale v zalivu Biscayne odštel 107 milijonov dolarjev (100,9 milijona evrov).

Jeff Bezos je poleti kupil novo nepremičnino na luksuznem otoku Indian Creek (Foto: PROFIMEDIA)

V lasti je imel že več nepremičnin v sosednji soseski ter hiše v Londonu, rekordno drag penthouse v New Yorku in za 450 milijonov dolarjev (424,4 milijona evrov) nepremičnin v Palm Beachu.

Skupaj je Griffin, ki se je leta 2022 iz Chicaga preselil na Florido, za 13 domov zapravil skoraj dve milijardi dolarjev (1,8 milijarde evrov).

Največ nepremičnin v lasti soustanovitelja Oracla

Bezos in Griffin sta del elitne skupine izjemno bogatih Američanov, ki kupujejo nepremičnine po vsej državi in po svetu ter ustvarjajo obsežne zbirke, ki dosegajo dvomestne številke. Vendar se nihče od njiju ne more pohvaliti, da je milijarder z največ nepremičninami.

Ta naziv pripada soustanovitelju družbe Oracle Larryju Ellisonu, ki ima v lasti približno dva ducata hiš, od tega tri v Newportu na Rhode Islandu, štiri v Woodsidu v Kaliforniji in šest v Malibuju, kjer ima tudi restavracijo in spa. To ne vključuje niti 300 milijonov dolarjev (282,9 milijona evrov), ki jih je porabil za nakup skoraj celotnega enega od glavnih havajskih otokov.

Forbes je našel vsaj pet milijarderjev z desetimi ali več domovi in veliko drugih, ki imajo v lasti vsaj pol ducata. Zakaj bi si torej kdo želel toliko rezidenc?

“Nepremičnine so čudovit kazalnik statusa,” pravi Ranjeet Guptara, višji podpredsednik v oddelku za upravljanje premoženja pri banki UBS.

John Ennis, izvršni direktor londonske nepremičninske agencije Chestertons, dodaja: “V tem svetu so bolj v položaju ‘želim’ kot ‘potrebujem’. Plačajo lahko, karkoli želijo.”

Posrednik iz Malibuja Shen Schulz te milijarderje imenuje “vrhunski plenilski kupci”, kar se nanaša na njihovo zmožnost, da brez omejitev kupijo, kar želijo.

Lastnik NBA-moštva Phoenix Suns Mat Ishbia je v predmestju Detroita kupil pet hiš (Foto: PROFIMEDIA)

Od pandemije gozdove, reke, jezera …

Razlika po pandemiji je v vrstah nepremičnin, ki jih ti vrhunski kupci iščejo. Gore, reke, gozdovi, jezera, plaže, razgledi na ocean: to so zdaj ključne dobrine za milijarderje, ki kupujejo hiše po rekordnih cenah v krajih, kot so Malibu, Havaji, Telluride, Aspen, Santa Barbara, Hamptons in Lake Tahoe.

Milijarderji zbirajo domove tudi za družine in spremstvo, vključno s piloti, kuharji, osebnimi trenerji in varuškami. Da bi bila njihova posestva bolj zasebna in varna, si kupijo sosedovo posestvo in si zagotovijo prostor za vse vrste igrač, od surf desk do terenskih vozil.

Julija je lastnik podjetja United Wholesale Mortgage in lastnik Phoenix Suns Mat Ishbia napovedal, da namerava porušiti sedanji dom v predmestju Detroita Bloomfield Hills in štiri sosednje hiše, ki jih je kupil, da bi zgradil zabaviščni kompleks.

Ishbia je sicer opustil prvotne načrte za gokart stezo, vendar bo imel trampolinski park, čarobni gozd, plezalne stene, kletke za skakanje in počasno reko. Njegov brat, milijarder zasebnega kapitala Justin Ishbia, počne nekaj podobnega v predmestju Winnetka v Chicagu, kjer je štiri sosednje hiše spremenil v megamansion ob jezeru Michigan.

Nepremičnina je dobra naložba

Milijarder Jeff Greene, ki ima v lasti sedem hiš (od tega dve za brate in sestre), pravi tako: “Ljudje z omejenimi sredstvi si lahko kupijo novo obleko ali nov avto, bogataši pa si lahko privoščijo nakup nepremičnin.”

Poleg tega je to na splošno “dobra naložba in nekaj, kar lahko ljudje dejansko uporabljajo in v čemer lahko uživajo”.

Ljudje z omejenimi sredstvi si lahko kupijo novo obleko ali nov avto, bogataši pa si lahko privoščijo nakup nepremičnin.

Jeff Greene

Glede na težnjo po kupovanju in združevanju več nepremičnin ter glede na dejstvo, da številni premožni lastniki za lastništvo nepremičnin uporabljajo družbe z omejeno odgovornostjo in sklade, je težko izslediti, koliko hiš ima milijarder.

Forbes je odkril šest različnih družb z omejeno odgovornostjo, za katere se zdi, da so v lasti Oprah Winfrey, in preko katerih ima v lasti približno 809 hektarjev zemljišč ter nedoločeno število hiš na Havajih.

Jeff Bezos je kupil štiri stanovanja v eni stavbi na Manhattnu in pet v drugi. Mark Zuckerberg ima v Palo Altu kompleks s petimi nepremičninami, 30 zemljišč na Havajih, vključno z delom nekdanje sladkorne plantaže, ki je bila spremenjena v 1.500 hektarjev veliko posestvo, in dve sosednji hiši v Lake Tahoe. Odvisno od tega, kako jih štejemo, ima Zuckerberg od tri do devet rezidenc.

Toda kaj je številka, če si končno zasnoval svojo sanjsko milijardersko hišo?

Tukaj je nekaj najbolj znanih ameriških tajkunov, ki imajo vsaj pol ducata domov.

Larry Ellison

Število domov: 24
Neto premoženje: 144,9 milijarde dolarjev (135,7 milijarde evrov)

Soustanovitelj in predsednik Oracla je lani poleti za hišo v Palm Beachu odštel 173 milijonov dolarjev (163,1 milijona evrov) in za kratek čas postavil rekord najdražje prodane hiše na Floridi. Skupno ima Ellison dva ducata domov, vrednih več kot milijardo dolarjev (943 milijonov evrov), vključno s šestimi nepremičninami na Carbon Beachu v Malibuju v Kaliforniji, območju, ki je znano kot “plaža milijarderjev”.

Potem je tu še havajski otok Lanai. Ellison, najbogatejši človek v državi, je leta 2012 od nekdanjega predsednika uprave podjetja Dole Davida Murdocka kupil 98 odstotkov 90.000 hektarjev velikega otoka – sporen nakup, s katerim je takoj postal lastnik in delodajalec skoraj vseh 3.000 prebivalcev otoka. Ellison ima od pandemije dalje Lanai kot svoje uradno prebivališče.

Larry Ellison ima v lasti 24 nepremičnin (Foto: PROFIMEDIA)

Ken Griffin

Število domov: 13
Neto premoženje: 33,2 milijarde dolarjev (31,1 milijarde evrov)

Milijarder hedge skladov, ki je lani sedež podjetja in glavno bivališče preselil iz Chicaga na Florido, je leta 2022 prodal stanovanje Waldorf Astoria za 10,2 milijona dolarjev (9,6 milijona evrov) in stanovanje Park City Condo za 11,2 milijona dolarjev (10,5 milijona evrov).

Brez skrbi: še vedno ima v lasti dve hiši v vetrovnem mestu in skoraj ducat drugih po vsej državi. V sončni državi, kjer zdaj živi večino časa, ima sedem domov. V Palm Beachu je za nakup in rušenje starih dvorcev ob oceanu ter za ureditev prostora za novo mega naselje, katerega gradnja je bila nedavno odobrena in v katerem bo tudi hiša za njegovo mater in družino, odštel okoli 450 milijonov dolarjev (424,4 milijona evrov).

Kupil je tudi najdražji dom, ki je bil kdajkoli prodan v Združenih državah Amerike, saj je leta 2019 238 milijonov dolarjev (224,4 milijona evrov) odštel za newyorški penthouse na vrhu 66-nadstropnega nebotičnika s pogledom na Centralni park. Leta 2020 je plačal 85 milijonov dolarjev (80,1 milijona evrov) za posestvo v Hamptonu, ki je bilo prej v lasti Calvina Kleina. Tu je še njegova londonska rezidenca, za katero je zapravil 122 milijonov dolarjev (115 milijonov evrov), v bližini Buckinghamske palače, ki je bila med drugo svetovno vojno dom francoskega voditelja Charlesa De Gaulla.

Ken Griffin v Palm Beachu gradi mega naselje, za katero bo odštel okoli 424,4 milijona evrov (Foto: PROFIMEDIA)

Eric Schmidt

Število domov: 13
Neto premoženje: 21,1 milijarde dolarjev (19,8 milijarde evrov)

Nekdanji direktor Googla je decembra 2021 za Enchanted Hill na Beverly Hillsu plačal 65 milijonov dolarjev (61,3 milijona evrov). Dragocena nepremičnina je bila v lasti pokojnega soustanovitelja Microsofta Paula Allena, ki je posestvo pred 20 leti porušil, vendar je umrl, še preden je bila zgrajena nova hiša, zaradi česar je 120 hektarjev veliko zemljišče eno največjih nepozidanih zemljišč na tem območju.

Zdi se, da Schmidt tam še ni zgradil hiše in se mu tudi ne mudi.

V lasti ima že štiri druge dvorce v Los Angelesu, vključno s posestvom družine Hilton na Holmby Hillsu, v New Yorku pa naj bi imel zvočno izolirana penthouse stanovanja.

Eric Schmidt ima skupno 13 domov (Foto: PROFIMEDIA)

Ron Burkle

Število domov: 11
Neto vrednost: 3 milijarde dolarjev (2,8 milijarde evrov)

Veliko Burklovih sedanjih in nekdanjih domov je zgodovinsko povezanih s Hollywoodom. Leta 1993 je Burkle kupil posestvo The Harold Lloyd Estate, dvorec na Beverly Hillsu z osmimi spalnicami in 13 kopalnicami, ki ga je v dvajsetih letih prejšnjega stoletja zgradil zvezdnik nemega filma, po katerem je dobil ime.

Leta 2016 je Burkle za 13 milijonov dolarjev (12,2 milijona evrov) kupil hišo Boba Hopa v Palm Springsu, ki meri 23.366 kvadratnih metrov. Leta 2020 je prevzel sporni ranč Neverland Michaela Jacksona za 22 milijonov dolarjev (20,7 milijona evrov).

Njegovo stanovanje na Manhattnu, ki ima bazen na strehi in se razprostira v treh nadstropjih, je bilo v različnih epizodah serije Seks v mestu uporabljeno kot dom gospoda Big. Stanovanje je trenutno na prodaj za 32,5 milijona dolarjev (30,6 milijona evrov). V lasti ima tudi 22 hektarjev velik zasebni otok v Montani.

Hišo na Beverly Hillsu je Burke kupil pred 30 leti in jo prenovil (Foto: Zajem zaslona(GOOGLE EARTH)

Oprah Winfrey

Število domov: najmanj 10
Neto premoženje: 2,5 milijarde dolarjev (2,3 milijarde evrov)

Winfrey je leta 2001 začela kupovati zemljišča za svoje posestvo Montecito “Obljubljena dežela”. Na 40 hektarjev velikem posestvu ima glavno hišo, hišo za goste, teniško igrišče in bazen. Lani naj bi eno od svojih drugih nepremičnin v obmorskem mestu prodala Jennifer Aniston, še vedno pa ima v lasti štiri druge v isti soseski kot princ Harry in Meghan Markle.

Na Havajih je Winfrey kupila približno 2.000 hektarjev zemljišč, od tega marca 900 hektarjev na otoku Maui, večinoma v soseski Kula.

Domovanje Oprah Winfrey
Na posesti Oprah Winfrey v Montecitu v Kaliforniji, ki ji pravijo ameriška riviera, so teniško igrišče, hiša za goste in bazen (Foto: PROFIMEDIA)

Mike Bloomberg

Število domov: 10
Neto premoženje: 96,3 milijarde dolarjev (90,8 milijarde evrov)

Bloomberg je bil tarča kritik leta 2002, ko se novoizvoljeni newyorški župan ni hotel preseliti v zgodovinski dvorec Gracie Mansion, češ da je bolje, da ostane odprt za javnost. To je morda res in Bloomberg je nadzoroval pomembne obnove uradne županove rezidence, vendar je imel ta medijski in finančni mogotec v bližini že drugo hišo, ki mu je bila zelo všeč: petnadstropno mestno hišo na manhattanskem Upper East Side, ki jo je leta 1986 kupil za 3,5 milijona dolarjev (3,3 milijona evrov).

Med letoma 2009 in 2022 je ta dom razširil tako, da je odkupil vseh šest enot v sosednji stavbi. To je le ena od petih hiš, ki jih ima Bloomberg v lasti v zvezni državi New York, vključno z zgodovinskim posestvom Ballyshear v Southamptonu, ki ga je leta 2011 kupil za 20 milijonov dolarjev (18,8 milijona evrov).

Leta 2015 je porabil še 25 milijonov dolarjev (23,5 milijona evrov) za nakup londonske mestne hiše, v kateri je nekoč živela viktorijanska pisateljica in pesnica George Eliot, pet let pozneje pa je za 4.600 hektarjev velik ranč Westlands, oddaljen uro vožnje od Aspna, od pionirja zasebnega kapitala Henryja Kravisa odštel 45 milijonov dolarjev (42,4 milijona evrov).

Bloombergov opečnati dvorec v Londonu stoji na zgodovinski ulici v Chelseaju, ki poteka ob reki Temzi (Foto: PROFIMEDIA)

Jeff Bezos

Število domov: 9
Neto premoženje: 155,9 milijarde dolarjev (147 milijard evrov)

Ustanovitelj in nekdanji direktor Amazona se je na naslovnicah pojavil zaradi svoje 417-metrske jahte, vendar veliko zapravlja tudi za zemljišča.

Leta 2020 je Bezos od glasbenega in filmskega milijarderja Davida Geffena za 165 milijonov dolarjev (155,6 milijona evrov) kupil devet hektarjev veliko posestvo Warner na Beverly Hillsu, kar naj bi bila takrat največja prodaja zasebnega bivališča v Kaliforniji.

Jack Warner (znan iz filmskega studia Warner Bros.) je v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja zgradil in razširil dvorec “zlate dobe Hollywooda”. Jeseni 2021 je Bezos porabil 78 milijonov dolarjev (73,5 milijona evrov) za osamljeno posestvo na havajskem otoku Maui, ki ga obdajajo mirujoča polja lave.

V lasti ima tudi nekdanji tekstilni muzej v Washingtonu, ki je zdaj zasebna rezidenca, ter 50 milijonov dolarjev (47,1 milijona evrov) vredno hišo s pogledom na jezero Washington, ki je 16 kilometrov oddaljena od Amazonovega sedeža v Seattlu – in manj kot 1,6 kilometra od njegovega soseda Billa Gatesa.

Bezos je leta 2020 za 165 milijonov dolarjev kupil zgodovinsko posestvo Warner v osamljeni soseski Benedict Canyon na Beverly Hillsu (Foto: PROFIMEDIA)

Avtorji članka so Savannah Born, Richard J. Chang, Matt Durot, Phoebe Liu with Maneet Ahuja, Marisa Dellatto, Chase Peterson-Withorn in Gigi Zamora/Forbes.