Claptonovo kitaro z edinstvenim zvokom prodali za več kot milijon evrov

Dobro življenje Marko Rabuza 17. novembra, 2023 11.16 > 17. novembra, 2023 11.34
featured image

Kitaro, na katero je igral Eric Clapton, prodali za 1,2 milijona evrov. Podoben znesek pričakujejo tudi za kitaro Kurta Cobaina.

17. novembra, 2023 11.16 > 17. novembra, 2023 11.34

Kitaro Erica Claptona z imenom “The Fool”, ki jo je uporabljal na prvi turneji po ZDA s skupino Cream leta 1964, so na dražbi prodali za 1,3 milijona dolarjev (1,2 milijona evrov). Tako je postala najdražja Claptonova kitara, ki je bila kdajkoli prodana na dražbi.

Kitara ima psihedelično poslikavo, ki prikazuje golega angela na oblaku, znana pa je bila po svojem edinstvenem zvoku. Kitaro mu je dal George Harrison iz skupine The Beatles, potem ko so Claptonu ukradli njegovo.

Kitari Kurt Cubain in Eric Clapton
Kitara Erica Claptona ima psihedelično poslikavo (Foto: PROFIMEDIA)

Umetnika sta ji dala nov videz

Vodja skupine Cream Robert Stigwood je naročil nizozemskima umetnikoma Marijke Koger in Simonu Posthumi – znana kot Fool – da sta instrumentu dala nov videz. Dvojec je kitaro obrusil, premazal in nanesel emajlne barve na oljni osnovi, da bi ustvaril živahen dizajn kitare.

“To je bila kitara, s katero je ustvaril zelo specifičen ton, ki ga še danes, 50 let pozneje, poskušajo poustvariti kitaristi,” je povedal Nolan.

V intervjuju za revijo Beat Instrumental iz leta 1967 je Clapton zvok kitare opisal kot “sladkega” in “bolj podobnega človeškemu glasu kot pa kitari”.

Clapton je z uspešnicami, kot so Bell Bottom Blues, Cocaine in Layla, prejel 18 nagrad grammy in bil leta 2000 sprejet v Dvorano slavnih rokenrola.

Na dražbi kitara Kurta Cobaina z zadnjega nastopa

Na dražbi v Nashvillu bo tudi kitara Kurta Cobaina “SkyStang I”, na katero je igral med zadnjim nastopom na turneji Nirvane “In Utero” leta 1994 v Münchnu.

Dražbo organizira avkcijska hiša Julien’s Auctions.

Kitara, ki jo je Cobain opisal kot svojega “delovnega konja”, saj jo je med turnejo veliko uporabljal, ima še vedno iste strune in celo črn trak, ki prekriva ime znamke Fender, saj je “Kurt sovražil korporativno sponzorstvo in korporativno blagovno znamko”, je navedel Martin Nolan, ustanovitelj dražbene hiše Julien’s Auctions.

Cobain je v zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja populariziral grunge. Nirvana je zaslovela z uspešnico Smells Like Teen Spirit z albuma Nevermind, ki je izšel leta 1991.

Na dražbi bodo tudi predmeti, ki so pripadali Cobainu, vključno z njegovo jopico, kavbojkami in zavojčkom cigaret, ki jih je pustil na zdravljenju.

Svetovni rekord trenutno 5,7 milijona evrov
Svetovni rekord za kitaro je bil postavljen junija 2020, ko je bila Cobainova kitara Martin D-18E iz leta 1959, na katero je igral na svojem nastopu na oddaji “MTV Unplugged” leta 1993, prodana za več kot šest milijonov dolarjev (5,7 milijona evrov).