Seznam ’30 pod 30′: na njem tudi Janja Garnbret

Lestvice Forbes 13. novembra, 2023 23.01
featured image

Na Forbesov seznam 30 perspektivnih mladih pod 30 let se je med Slovenci uvrstila Janja Garnbret, sicer pa tudi podjetniki in podjetnice iz Srbije, s Kosova, iz Bolgarije in Romunije.

13. novembra, 2023 23.01

Forbes je prvi seznam 30 perspektivnih mladih podjetnikov, ki štejejo manj kot 30 let (30 pod 30), objavil pred več kot desetimi leti. Z njim skuša osvetliti “mlade inovatorje, ki so na pragu velikega preboja” v svojih sektorjih delovanja. Pri Forbesu Slovenija smo s seznama izluščili perspektivne zgodbe iz naše regije.

Naš izbor desetih temelji na seznamu evropskih mladih podjetnikov, osredotočili pa smo se predvsem na uvrščene iz regije srednje in jugovzhodne Evrope. Edina Slovenka na seznamu je v sekciji športa, in sicer plezalka Janja Garnbret. Na seznam so se – v drugih sekcijah – uvrstili tudi podjetniki in podjetnice iz Srbije, s Kosova, iz Bolgarije in Romunije.

Celoten seznam za tekoče leto in pretekla leta si lahko ogledate tu.

Janja Garnbret

STAROST: 23
DRŽAVA: Slovenija
SEKCIJA: Šport in igre

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je prva dobitnica zlate olimpijske medalje v športnem plezanju na zadnjih igrah v Tokiu. Osvojila je tudi šest naslovov svetovne prvakinje. Je edina plezalka, ki ji je v eni sezoni uspelo zmagati v vseh tekmah svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Njen uspeh ji je prinesel sponzorske pogodbe z Adidasom in Red Bullom.

“Športniki imamo moč povezovati in zato moramo ta privilegij usmerjati tudi v teme, ki so več kot le šport ter s svojim doprinosom poskrbeti za razvoj okolja in družbe, kar seveda pričakujem tudi od sebe,” je uvrstitev na lestvico po poročanju N1 komentirala Garnbret.

Garnbret se je s plezanjem prvič srečala na začetku osnovne šole. Prvi vrhovi, ki jih je osvojila, so bili vrhovi dreves, omar in drugih kosov pohištva doma v Šmartnem pri Slovenj Gradcu, piše v njenem profilu na strani Red Bull.

Slovenska plezalka Janja Garnbret
Slovenska plezalka Janja Garnbret na tekmovanju v Pragi (Foto: PROFIMEDIA)

Milica Krstić (Siguran prostor)

STAROST: 28
DRŽAVA: Srbija
SEKCIJA: Družbeni vpliv

Milica Krstić iz Srbije je psihologinja, telesno usmerjena psihoterapevtka pod mentorstvom in doktorska študentka na univerzi UCAM v Španiji. Potem ko je več njenih prijateljev poskušalo narediti samomor, je ustvarila platformo, na kateri lahko psihoterapevti nudijo brezplačne psihoterapevtske seanse ljudem, ki ne zmorejo plačati terapije.

Njen start up Siguran prostor – kar pomeni varen prostor – je začel delovati aprila lani. V devetih mesecih je pomoč prejelo več kot 7.500 ljudi, trenutno pa je na voljo v desetih jezikih in terapije ponuja 75 psihoterapevtov.

Benjamin Kolenović (Growzillas)

STAROST: 28
DRŽAVA: Kosovo
SEKCIJA: Mediji in marketing

Ben Kolenović je ustanovitelj in izvršni direktor Growzillasa, uspešne in inovativne digitalne agencije na Kosovu. Od svoje ustanovitve leta 2020 je Growzillas dosegel povprečno 200-odstotno letno rast. S 25 zaposlenimi, od katerih je 85 odstotkov žensk, je postal digitalna agencija na Kosovu z največjim proračunom. Organizira tudi Growth Tank, konferenco za digitalni marketing, in izvaja usposabljanja za različne organizacije.

Ruxandra Pui (Digitail)

STAROST: 28
DRŽAVA: Romunija
SEKCIJA: Tehnologija

Romunsko zagonsko podjetje Digitail je januarja zaključilo investicijski krog A v višini 11 milijonov dolarjev. Investitorje je pritegnilo s platformo za rezervacijo in upravljanje za veterinarje in lastnike hišnih ljubljenčkov.

Podjetje Ruxandre Pui, ki je začelo delovati leta 2018, se zdaj namerava razširiti še v ZDA. Po njihovih trditvah se je na platformi registriralo več kot 700 veterinarskih klinik in 1,4 milijona profilov hišnih ljubljenčkov.

Nikola Jokić

STAROST: 28
DRŽAVA: 28
SEKCIJA: Šport in igre

Nikola Jokić je petkratni udeleženec tekme zvezd lige NBA (All Star Game) in dvakratni zaporedni dobitnik nagrade za najkoristnejšega igralca lige NBA. V lanski sezoni je z ekipo Denver Nuggets osvojil naslov prvaka lige. Junija je z Denver Nuggets podpisal petletno pogodbo supermax v vrednosti 264 milijonov dolarjev. Na olimpijskih igrah leta 2016 je Srbijo popeljal do srebrne medalje.

Košarkar Nikola Jokić
Aktualni najkoristnejši igralec lige NBA Nikola Jokić (Foto: PROFIMEDIA)

Dina Radenković (Gameto)

STAROST: 27
DRŽAVA: Srbija
SEKCIJA: Zdravje

Zdravljenje plodnosti lahko dela čudeže, vendar ima veliko pomanjkljivosti: visoke račune, boleče hormonske injekcije in nevarne stranske učinke. Dinino zagonsko podjetje Gameto je zbralo 40 milijonov dolarjev za cenejši in varnejši postopek pridobivanja jajčec z uporabo človeških izvornih celic za zorenje jajčec v laboratoriju.

Dina je odraščala v povojni Srbiji, študirala matematiko in tehniko v Združenem kraljestvu ter diplomirala iz medicine na University College London. Preden je leta 2021 skupaj s soustanoviteljem in serijskim podjetnikom Martinom Varsavskim lansirala Gameto, je sodelovala z genetskim laboratorijem Georgea Churcha na Harvardu, da bi financirala raziskave o tem, kako z inženirskimi celicami izboljšati zdravje žensk.

“Podjetniška skupnost mi je pokazala, kako ustanavljati podjetja in reševati probleme, ki vas zanimajo,” pravi.

Tamara Rađenović

STAROST: 27
DRŽAVA: Črna Gora, Združeno kraljestvo
SEKCIJA: Zabavna industrija

Britansko-črnogorska sopranistka in ambasadorka Sveta Evrope Tamara Rađenović je nastopila v 15 državah – med drugim v ZDA (Carnegie Hall, kjer je debitirala pri 23 letih) in Angliji (Muzej V&A in drugod). Osvojila je tudi prvo nagrado na osmih mednarodnih pevskih tekmovanjih. Tamara je bila zadnja študentka, katere mentorica je bila slovita španska sopranistka Montserrat Caballe, ki jo je španski kralj Ferdinand VI. štel za “najboljšo med najboljšimi” in jo izbral, ko je bila stara komaj 19 let.

Cristian Dan (Yayzy)

STAROST: 29
DRŽAVA: Romunija
SEKCIJA: Finance

Podjetje Yayzy, ki ga je soustanovil Cristian Dan, je zbralo več kot 1,5 milijona dolarjev in se razširilo v 30 držav. Podjetje pomaga bankam, da omogočijo podnebne ukrepe s spremljanjem in izravnavo ogljičnega odtisa njihovih strank.

Podjetje Yayzy je sklenilo partnerstvo z družbo IBM in podprlo povezavo uporabnikov z več kot 2.500 bankami. Načrtujejo, da bodo zbrali še 4 milijone dolarjev in postali vodilni ponudnik rešitev za podnebne ukrepe za finančne institucije.

Luca Petrone in Simone Quarta (Bridge)

STAROST: 27
DRŽAVA: Italija
SEKCIJA: Proizvodnja in industrija

Bridge je digitalni špediter, ki uporablja podatke, umetno inteligenco in optimizacijske algoritme za povezovanje strank s pravimi prevozniki, s svojo programsko opremo pa poenostavlja prevoz ter izboljšuje učinkovitost in dobičkonosnost. S strankami iz vse Evrope je Bridge zgradil mrežo več kot 6.000 prevoznikov in zbral 1,7 milijona dolarjev.

Valentina Milanova (Daye)

STAROST: 28
DRŽAVA: Bolgarija
SEKCIJA: Maloprodaja in spletna prodaja

V Bolgariji rojena Valentina Milanova, nekdanja vlagateljica tveganega kapitala, je ustanovila ginekološko-zdravstveno podjetje Daye, da odpravi spolne predsodke v zdravstvu. Podjetje s trajnostnim certifikatom B-Corp je leta 2020 predstavilo prvi in edini tampon za boj proti menstrualnim krčem, ki je ogljično nevtralen in ga izdelujejo preživele žrtve spolne trgovine.

Za pridobitev 5 milijonov dolarjev semenskega kapitala leta 2018 je potrebovala 180 predstavitev, pred kratkim pa je sledilo 12 milijonov dolarjev financiranja v okviru serije A.

Violetta Grimani (KKR)

STAROST: 27
DRŽAVA: Italija
SEKCIJA: Finance

Violetta Grimani za investicijsko družbo KKR vlaga v podjetja za poslovno programsko opremo, kibernetsko varnost in tehnologijo. Odkar se je pridružila 500 milijard dolarjev vrednemu podjetju, je vlagala v podjetja, kot sta platforma za avtomatizacijo procesov Leapwork s sedežem v Köbenhavnu in platforma za izobraževanje voznikov Ornikar.

Grimani, ki živi v Londonu, je uvedla tudi mentorski program 30 dni, 30 ljudi, v okviru katerega študentom iz manj tradicionalnih okolij svetuje o finančni karieri.

Zuzanna Kozicka

STAROST: 28
DRŽAVA: Poljska
SEKCIJA: Znanost in zdravstvo

Zuzanna Kozicka raziskuje “razgrajevalce molekularnega lepila”, tj. spojine, ki ciljni protein povežejo z encimom za odstranjevanje celičnih odpadkov in tako celico usmerijo, da se znebi patogena. Njeno delo je prispevalo k odkritju številnih razgrajevalcev ciklina K, ki je pomembna tarča v onkologiji, in razkrilo nova načela delovanja lepil.

Lestvico je uredila Kristin Stoller.