Še en velik naftni prevzem, Chevron bo odštel 50 milijard evrov

Posel Forbes Slovenija 23. oktobra, 2023 14.24
featured image

Družba Chevron je sporočila, da bo kupila manjšega tekmeca Hess Corp za 53 milijard dolarjev (50 milijard evrov), saj želi naftna družba povečati svoj vpliv v z nafto bogati Gvajani.

23. oktobra, 2023 14.24

S prevzemom se bosta največja naftna velikana Chevron in Exxon Mobil pomerila v dveh najhitreje rastočih področjih oziroma območjih na svetu – skrilavcu in Gvajani, poroča Reuters.

Gvajana je v zadnjih letih postala pomembna proizvajalka nafte po velikih odkritjih družbe Exxon Mobil, njenega partnerja Hess in kitajske družbe CNOOC, ki skupaj iz dveh ploščadi na morju pridobivajo 400.000 159-litrskih sodov na dan.

Chevron za nakup družbe Hess ponuja 171 dolarjev (161 evrov) za vsako delnico družbe Hess, kar pomeni približno 4,9-odstotno premijo glede na zadnjo zaključno vrednost delnice.

Izvršni direktor družbe Hess John Hess se bo po sklenitvi posla v prvi polovici leta 2024 predvidoma pridružil upravnemu odboru družbe Chevron.

Po pričakovanjih bo združeno podjetje hitreje in dlje časa povečevalo proizvodnjo in prosti denarni tok, kot so trenutne petletne napovedi družbe Chevron, sta napovedali podjetji.

“Z večjim zaupanjem v predvideno dolgoročno ustvarjanje prihodkov namerava Chevron delničarjem vrniti več sredstev z večjo rastjo dividend na delnico in večjim odkupom delnic,” je v izjavi povedal finančni direktor Chevrona Pierre Breber.

Do posla prihaja nekaj tednov po tem, ko je konkurent Exxon za podjetje Pioneer Natural Resources ponudil 60 milijard dolarjev (56,5 milijarde dolarjev), s čimer bi postal največji proizvajalec na največjem ameriškem naftnem polju. Transakcija bo sklenjena v začetku prihodnjega leta.