Equinox bi lahko 1,6-milijonsko investicijo v Hotel Diana obrnil že v nekaj letih

Nepremičnine Aljoša Črnko 11. novembra, 2023 15.18 > 13. novembra, 2023 15.18
featured image

Družba Equinox iz Ljubljane je lani financirala nakup Hotela Diana v Murski Soboti. V stavbi so zdaj nameščeni uporabniki Doma starejših Rakičan, ki ga prenavljajo, na mizi pa je preoblikovanje hotela v trajno enoto doma.

11. novembra, 2023 15.18 > 13. novembra, 2023 15.18

Leta 2021 se je odvetnik Ronnie Christopher Horvat dogovoril za nakup nepremičnine Hotela Diana v središču Murske Sobote, ki jo je družba Monetic prodajala več let. Nakup je izvedel leto kasneje, ob finančni pomoči ljubljanskega Equinoxa.

Nepremičninska družba, ki je v prestolnici lastnica Hotela Union, Hotela Lev in stolpnice Delo, je Horvatu odobrila 1,6 milijona evrov posojila, s končnim rokom zapadlosti 5. 1. 2025.

Kolikšna je bila končna višina odkupnine, ni znano. Ugiba pa se, da je znašala približno dva milijona evrov.

Stavbo začasno najema dom starejših

Hotel ima klavrno zgodovino, nazadnje je šel v stečaj leta 2020. Po zadnjem prevzemu je Horvat vendarle predstavil načrte, kako bi s kolegom Dejanom Rituperjem obudil nepremičnino s 97 sobami in 186 ležišči.

Napovedovala sta, da bosta novo življenje vdahnila še v preostale dele stavbe, ki ima med drugim prostore za wellness in šport ter restavracijo in slaščičarno.

Ta je pred časom sicer odprla svoja vrata, a jih kmalu znova zaprla.

Novi lastniki so po prevzemu napovedali ponovni zagon največjega hotela v Murski Soboti.

Od vsega je začasno obujen le nastanitveni del, ki ga zaradi prenove matične enote od februarja lani najema Dom starejših Rakičan. V Hotelu Diana so tako začasno nastanjeni uporabniki rakičanskega doma.

Najemnine že pokrile večino investicije

Brez najema bi bil Hotel Diana danes prazen. Neuresničene so obljube o restavraciji z italijansko hrano in gostilno s prekmurskimi jedmi. Prazen je tudi kongresni center, ki sprejme do 500 ljudi.

Portal Sobotainfo poroča celo, da je 11. oktobra okrajno sodišče v Murski Soboti sklenilo v sodni register vpisati začetek postopka poenostavljene prisilne poravnave Hotela Diana. Terjatve upnikov znašajo 116 tisoč evrov. Plačilo mora biti izvedeno najkasneje v roku dvanajstih mesecev po pravnomočno potrjeni prisilni poravnavi.

Da načrti niso izvedeni, so po naših informacijah že prej opazili v Equinoxu, kjer so z dogajanjem v Prekmurju le delno zadovoljni. Z najemninami, ki jih bodo skupno prejeli od doma starejših, bodo namreč dobili 700 tisoč evrov, brez obresti.

Potem ko se bodo varovanci Doma starejših Rakičan vrnili v matično enoto, bo razlika med vložkom ljubljanske nepremičninske družbe in prihodki še vedno ostala 900 tisoč evrov.

Vzpostavitev dolgotrajne enote

Ker načrti obuditve nekdanjega hotela niso obrodili sadov, naj bi Equinox prihodnost stavbe videl v vzpostavitvi dolgoročne enote doma starejših.

Po neuradnih informacijah je Equinox pripravljen stavbo tudi urediti in jo nato dati v najem.

Na to temo so se lastniki Hotela Diana že sestali z županom Mestne občine Murska Sobota Damjanom Anžljem in direktorjem rakičanskega doma Zoranom Hoblajem. Ta je idejo podprl, a je “eno povedati, drugo pa to izvesti”.

“Gre za javno-zasebno partnerstvo, v katerem morajo lastniki objekt opremiti v skladu s tehničnimi standardi in normativi. Zagotoviti morajo vse, kar je potrebno po pravilniku, mi pa bi nato šli v najem. Vendar je to še v fazi pogovorov. Prisotnih je toliko neznank, da ne vemo, ali je projekt izvedljiv,” je za Forbes Slovenija pojasnil Hoblaj.

Hotel Union je v lasti Equinoxa
Družba Equinox je med drugim lastnica ljubljanskega Hotela Union, Hotela Lev in stolpnice Delo (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Dom starejših Rakičan v Murski Soboti že najema objekt od nepremičninskega sklada. V najemu je tudi njihova enota Elizabeta na Goričkem.

Z namero, da bi v trajno enoto doma starejših spremenili še Hotel Diana, so seznanjeni tudi na ministrstvu za solidarno prihodnost. Ta mora s takšno spremembo soglašati, a se do trajnega preoblikovanja enote ne želijo opredeliti. Stališče bodo oblikovali šele po natančnejši predstavitvi projekta, njegovih prednosti glede na obstoječo ureditev in časovnice, so povedali.

Če bi ministrstvo prižgalo zeleno luč in bi Equinox projekt izpeljal do konca, bi ljubljanska nepremičninska družba svojo investicijo v Murski Soboti lahko obrnila že po nekaj letih od nakupa.