Nepremičninske agente smo vprašali – kaj pričakujejo v prihodnjega pol leta?

Nepremičnine Marko Rabuza 12. novembra, 2023 15.36 > 13. novembra, 2023 15.36
featured image

Nepremičninski posredniki že nekaj časa opažajo padec prodaje, cene pa se niso bistveno spremenile.

12. novembra, 2023 15.36 > 13. novembra, 2023 15.36

Nepremičninski trg se zadnje leto ohlaja. To sporočajo tako podatki statističnega urada kot tudi zadnje poročilo geodetske uprave (Gurs). Ta je za prvo letošnje polletje še četrtič zapored zaznala padec števila sklenjenih kupoprodajnih pogodb.

V prvi polovici letošnjega leta se je v primerjavi z drugo polovico leta 2021, ko je po epidemiji število transakcij s stanovanjskimi nepremičninami doseglo vrh, število transakcij s stanovanji v večstanovanjskih stavbah in s stanovanjskimi hišami zmanjšalo za približno 25 odstotkov.

Banka Slovenije je v svojem oktobrskem poročilu o finančni stabilnosti zapisala, da se je “obdobje visoke rasti cen stanovanjskih nepremičnin in stanovanjskih posojil za zdaj zaključilo”. Dodaja, da obsežnejših znižanj cen za zdaj ni pričakovati.

Velik padec posojil

“V prvi polovici leta 2023 so nova stanovanjska posojila medletno upadla kar za polovico in so bila ob koncu polletja na podobni ravni kot v letih 2018 in 2019,” je v poročilu zapisala Banka Slovenije.

Povpraševanje po nepremičninah se je začelo zmanjševati od drugega četrtletja lanskega leta, ko so se začele dvigovati obrestne mere za posojila. Te so v letu in pol z 1,7 odstotka poskočile na okoli 4 odstotke, kar je po oceni Banke Slovenije močno upočasnilo rast stanovanjskih posojil. Večina kupcev zdaj nepremičnine kupuje z lastnimi sredstvi.

Srednja cena kvadratnega metra v Ljubljani malenkost nižja

S padanjem števila prodaj se je posledično umirila tudi rast cen nepremičnin. V večjih mestih je tako Gurs zaznal, da so cene v prvih šestih mesecih leta stagnirale ali celo malenkost upadle. V Ljubljani se je srednja cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja znižala za 100 evrov na 3.880 evrov.

V tem letu je na trg prišlo več kot 1.200 novih stanovanj, nekaj več kot polovica od tega v Ljubljani (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Solar: Skrbi me, da se bodo cene še zvišale

Kakšne so napovedi nepremičninskih agentov za prihodnjega pol leta?

Direktorica nepremičninske agencije Stan Stanka Solar večjih sprememb ne pričakuje.

“Zaradi kroničnega pomanjkanja nepremičnin tako za nakup kot za najem in težav pri obnovah in gradnji me nekoliko bolj skrbi, da se bodo cene zvišale na iskanih lokacijah,” ocenjuje Solar.

Dopušča možnost, da bo razlika manjša pri starejših nepremičninah, ki potrebujejo energetsko sanacijo in obnovo. “Ravno tako ne zaznavam večjih razlik glede gibanja cen po različnih regijah. Povsod imamo enako težavo, pomanjkanje nepremičnin in težave z obnovo in izvajalci za obnovo oziroma visokimi cenami obnove,” dodaja Solar.

Potočnik: Opaznejšega padca ne bo, razen …

Direktor mariborske nepremičninske agencije Insa Branko Potočnik v zadnjih mesecih zaznava manj investicijskih nakupov, trend za prihodnjega pol leta pa po njegovih predvidevanjih ne bo prinesel opaznejšega padca cen.

“Razen če se bo zgodilo res nekaj pretresljivega na domačem in globalnem trgu. Dokler ne bodo padle cene materiala in dela, tako dolgo po mojem mnenju ni pričakovati, da bodo padle vrednosti nepremičnin,” meni Potočnik.

Padca cen po Potočnikovi oceni ni mogoče pričakovati tudi zaradi dejstva, da na trgu ni velikega presežka nepremičnin. Maribor, ki je glavni trg Inse, je po Gursovih podatkih doživel največji padec po številu poslov. V primerjavi z drugo polovico leta 2021 je število transakcij v prvem letošnjem polletju upadlo kar za 40 odstotkov.

Oberč: V Nemčiji so cene že padle

Morebitno zvišanje stroškov financiranja in gradbenih stroškov materiala in dela lahko ob že znanih težavah s pomanjkanjem usposobljenih delavcev oteži gradnjo, opozarja Banka Slovenije.

Po mnenju direktorja nepremičninske agencije Rocco Roka Oberča v Sloveniji zaradi specifičnosti trga spremembe prihajajo z zamikom.

“V Nemčiji so cene že padle, pri nas pa držijo podobno raven, čeprav je prodaja veliko manjša. Povprečje cen se bo moralo znižati, kar pričakujemo že kar nekaj časa,” napoveduje Oberč. Vseeno bodo iz tega dogajanja izvzete novogradnje in nepremičnine na iskanih lokacijah.