Michael Jordan s tremi milijardami v elitni klub najbogatejših

Ljudje Forbes 12. novembra, 2023 15.33 > 13. novembra, 2023 15.33
featured image

Zaradi prodaje košarkarskega kluba Charlotte Hornets je legenda lige NBA postal prvi profesionalni športnik, ki se je uvrstil med 400 najbogatejših Američanov.

12. novembra, 2023 15.33 > 13. novembra, 2023 15.33

Od leta 1984, ko je Michael Jordan prvič stopil na igrišče lige NBA, je nabiral visoke zaslužke tako odločno, kot je polagal žogo. V 15 sezonah v tej ligi je zaslužil 94 milijonov dolarjev (okoli 86,5 milijarde evrov), v letih 1997 in 1998 pa je bil najbolje plačani igralec lige.

Prvi profesionalni športnik med najbogatejše Američane

Vendar pa je Jordan izven igrišča pustil za sabo vse druge športnike na svetu. V svoji karieri je zaslužil približno 2,4 milijarde dolarjev pred obdavčitvijo (2,2 milijarde evrov), in sicer z blagovnimi znamkami, kot so McDonald’s, Gatorade, Hanes in seveda Nike. Pri slednjem je njegov zadnji letni ček za licenčnino znašal približno 260 milijonov dolarjev (240 milijonov evrov).

Največji uspeh je Jordan dosegel avgusta letos, ko je za vrtoglave tri milijarde dolarjev (2,76 milijarde evrov) prodal svoj večinski delež v košarkarskem klubu Charlotte Hornets.

Michael Jordan
Michael Jordan je z ekipo Chicago Bulls osvojil šest naslovov prvaka NBA (Foto: PROFIMEDIA)

Michael Jordan je avgusta za klub Charlotte Hornets dobil 17-krat več, kot je zanj leta 2010 plačal.

Tudi če bi ga prodal po zadnji Forbesovi oceni, ki je leta 2022 znašala 1,7 milijarde dolarjev (1,56 milijarde evrov), bi bil to za 60-letnega člana Dvorane slavnih velik uspeh.

Tako pa je 27. najvrednejša franšiza v ligi NBA prešla v druge roke za drugo najvišjo prodajno ceno v zgodovini lige in za skoraj 17-krat več, kot je leta 2010 zanjo plačal Jordan.

To ga je uvrstilo v redko družbo. Jordan se je z ocenjenim premoženjem tri milijarde dolarjev uvrstil na Forbesovo lestvico 400 najbogatejših. To je prvič, da se je profesionalni športnik uvrstil med najbogatejše Američane.

Uspelo mu je trikrat

“Michael je eden redkih ljudi, ki jim je uspelo trikrat,” pravi Ted Leonsis, lastnik košarkarskih ekip Washington Wizards, Mystics in Capitals, ki je v preteklosti sodeloval z Jordanom pri številnih naložbah in športnih lastništvih.

“Veliko podjetnikov uspe enkrat. Dosežejo veliko zmago, poberejo svoj dobiček, se upokojijo in nikoli več ne slišimo zanje. Nekateri poskusijo kaj še enkrat, a jim ne uspe. On je imel tri velike uspehe.”

Pri tem ima v mislih Jordanov vpliv v vlogi igralca, v vlogi lastnika, pa tudi rast blagovne znamke Air Jordan pri Nikeju.

Prvi košarkarski copati Air Jordans so leta 1985 stali 65 dolarjev. Leta 2020 so v dražbeni hiši Sotheby’s par iz leta 1985, ki ga je podpisal Jordan, prodali za 560.000 dolarjev.

Da bi profesionalni športnik postal milijarder, je uspelo le redkim posameznikom. Prvi je ta mejnik leta 2014 dosegel Jordan, nato pa sta mu sledila še košarkar LeBron James in igralec golfa Tiger Woods. Njima je to uspelo še v času aktivne kariere. Pred kratkim se je med milijarderje vpisal tudi košarkarski zvezdnik Magic Johnson.

Ker plače profesionalnim športnikom strmo naraščajo, povečujejo pa se tudi poslovne priložnosti zunaj igrišča, jim bo zagotovo sledilo še več športnikov. Temu v prid govori dejstvo, da je po Forbesovi oceni milijardo dolarjev zaslužka pred davki, stroški in honorarji agentov v svoji karieri doseglo že sedem športnikov.

Športni copati Michaela Jordana
Športni copati, s katerimi je Michael Jordan igral v finalu NBA leta 1998, so se aprila letos na dražbi Sotheby’s prodali za 2,2 milijona dolarjev (Foto: PROFIMEDIA)

Zmagoslavni že prvi košarkarski copati Air Jordan

Pa vendar je za vstop v klub z devetimi ničlami potreben popoln splet ugodnih okoliščin. Ali kot pravi Mark Cuban, milijarder in lastnik kluba Dallas Mavericks, morajo športniki imeti veliko sreče. Vendar se zdi, da to skorajda ne velja za Jordana, ki je bil uspešen takoj, ko je vstopil v ligo NBA.

Ko so leta 1985, ob koncu njegove začetniške sezone, na trg poslali prvi model košarkarskih copat Air Jordan, je Nike pričakoval, da bo prodal za tri milijone dolarjev (2,8 milijona evrov) blaga.

Športni copati Michaela Jordana
Podpisane vzorčne superge Air Jordan 1 iz leta 1985 (Foto: PROFIMEDIA)

Dva meseca pozneje so ga po navedbah študije univerze Temple iz leta 2023 prodali že za 70 milijonov dolarjev (65 milijonov evrov), do konca leta pa za 100 milijonov dolarjev (okoli 93 milijonov evrov). Jordan je najprej podpisal pogodbo za pet let in letno zaslužil 500.000 dolarjev (dobrih 460.000 evrov) ter licenčnine.

Nike je v svojem zadnjem letnem poročilu poročal o 6,6 milijarde dolarjev (dobrih šest milijard evrov) veleprodajnih prihodkov blagovne znamke Jordan, kar je za 28,6 odstotka več kot leto prej.

Človek blagovna znamka

Nike ni bilo edino podjetje, ki je poskušalo izkoristiti Jordanov talent in karizmo. “Bil je blagovna znamka, še preden se je začelo govoriti o tem, da so tudi ljudje blagovne znamke,” pravi Marc Ganis, predsednik svetovalnega podjetja Sportscorp.

Michael Jordan je bil blagovna znamka, še preden se je začelo govoriti o tem, da so tudi ljudje blagovne znamke.

Marc Ganis, Sportscorp

“Ni Michael Jordan promoviral pijače Gatorade, ampak je Gatorade sporočal: Pijte Gatorade, da boste bolj podobni Michaelu.”

Kmalu po drugi upokojitvi iz lige NBA leta 1998 se je za Jordana začelo zaključevati življenje zvezdniškega prodajnika. Po podatkih športne televizijske mreže ESPN je neuspešno skušal kupiti kluba Hornets (ki so pozneje postali New Orleans Pelicans) in Milwaukee Bucks.

Športni copati Michael Jordan
Omejena izdaja superg Air Jordan v sodelovanju med Nikejem in Melody Ehsani (Foto: PROFIMEDIA)

Prvi igralec NBA, ki je postal lastnik kluba

Jordan se je na koncu pridružil skupini lastnikov pod vodstvom Leonsisa, ki je kupila klub NHL Washington Capitals in 44 odstotkov kluba Washington Wizards. Prevzel je tudi vlogo predsednika košarkarskih operacij pri takratnem večinskem lastniku Abeu Pollinu.

“Vse je vpijal kot goba,” pravi Leonsis, ki se spominja, da je bil Jordan zelo radoveden in je postavljal veliko vprašanj. Leonsis mu je posredoval vse, kar je vedel o poslovanju v športu, od prodaje sponzorstev do oglaševanja. “Na koncu je imel bolj prav kot jaz. Vedel je, da če imaš odlično ekipo in zvezdniške igralce, zlahka prodajaš vstopnice, sedeže in sponzorska sredstva.”

Jordanova vrnitev na igrišče za dve sezoni je pomenila prodajo njegovega lastniškega deleža in ko se je leta 2003 tretjič in zadnjič upokojil, ni predolgo čakal z nakupom drugega moštva.

Leta 2006 je kupil manjšinski delež v ekipi Charlotte Bobcats in štiri leta pozneje postal prvi igralec v ligi NBA, ki je postal večinski lastnik ekipe. Šlo je za posel, ki je bil večinoma financiran s posojili.

Franšiza je bila ovrednotena na 175 milijonov dolarjev (okoli 162 milijonov evrov). To je precej manj od začetnih 300 milijonov dolarjev (blizu 280 milijonov evrov), ki jih je ustanovitelj spletnega podjetja za stave BET Robert L. Johnson leta 2003 plačal za širitev ekipe.

Dresi Michaela Jordana
Michael Jordan je z ekipo Chicago Bulls osvojil šest naslovov prvaka lige NBA (Foto: PROFIMEDIA)

Prodaje deležev

Kljub njegovi izjemno tekmovalni naravi Jordanova ekipa Hornets (leta 2014 so opustili vzdevek Bobcats) nikoli ni bila uspešna na igrišču. V zadnjih 13 letih je trikrat izgubila v prvem krogu končnice lige NBA.

To pa Jordana ni ustavilo, da ne bi zajahal vala hitro rastočih vrednosti športnih franšiz. Leta 2019 je za 1,5 milijarde dolarjev (1,4 milijarde evrov) prodal 20-odstotni lastniški delež ekipe ustanovitelju družbe Melvin Capital Gabeu Plotkinu in ustanovitelju družbe D1 Capital Partners Danielu Sundheimu.

Ekipa je bila na koncu prodana za dvakrat višjo ceno, ko je Jordan pred meseci prepustil večinski nadzor Plotkinu in drugemu ustanovitelju hedge sklada Ricku Schnallu.

Med moštvi lige NBA je bilo za višjo ceno prodano le moštvo Phoenix Suns. V začetku leta je franšizo za štiri milijarde dolarjev kupil izvršni direktor podjetja United Wholesale Mortgage Mat Ishbia.

Michael Jordan
Michael Jordan na lanskoletni Veliki nagradi F1 v Miamiju (Foto: PROFIMEDIA)

Naslednji večji izziv NASCAR?

Jordan je v klubu Hornets obdržal manjši delež, prek katerega bo ostal povezan s košarko, medtem ko bo iskal svoj naslednji poslovni podvig.

V preteklih letih se je ukvarjal tudi z drugimi posli. Med drugim je prodajal avtomobile, imel restavracije, ustanovil premijsko blagovno znamko tekile in v zadnjem času zašel tudi v kapitalske naložbe. Kupil je deleže podjetij CLEAR, Mythical Games in Dapper Labs, če jih naštejemo le nekaj, pa tudi podjetij DraftKings in Sportradar, v katera je prišel prek Leonsisa.

Leonsis pričakuje, da bo v Jordanovem poslovnem življenju naslednji večji izziv sodelovanje v avtomobilskem športnem tekmovanju NASCAR. Leta 2020 je Jordan z voznikom ekipe Joe Gibbs Racing Dennyjem Hamlinom ustanovil ekipo 23XI Racing za tekmovanje na prvenstvu NASCAR. “Stavim, da bo na koncu tudi to zanj odličen posel,” pravi Leonsis. “Gre za njegovo tekmovalnost in željo po zmagi.”

Avtor članka je Justin Birnbaum.