Konec stavke tudi v GM: vodstvo doseglo začasni dogovor s sindikatom

Novice Marko Rabuza 30. oktobra, 2023 17.22
featured image

Stavka se je po šest tednih zaključuje.

30. oktobra, 2023 17.22

Podjetje General Motors je s sindikatom Združeni delavci avtomobilske industrije (UAW) doseglo okvirni sporazum o končanju šest tednov trajajoče stavke, ki je ogrozila proizvodnjo avtomobilov v ZDA in industrijo stala več milijard dolarjev.

Pogoji sporazuma naj bi bili podobni tistim, ki jih je pred tem podpisalo tudi drugo avtomobilsko podjetje Ford, poroča Bloomberg, ki se sklicuje na svoje vire. Ob tem ni znano, ali se dogovor razlikuje pri ugodnostih ob upokojitvi, kar je bila doslej sporna točka.

Dogovor naj bi vključeval 25-odstotno povišanje urne postavke in dodatke za življenjske stroške v več kot štiriletni pogodbi.

Sporazum morajo potrditi še člani sindikata pri General Motorsu.

Stavka v GM se je začela 15. septembra

Sindikat UAW je pred kratkim, 28. oktobra, razširil svojo stavko v GM in pozval k novi stavki v tovarnah proizvajalca avtomobilov v Spring Hillu v Tennesseeju. Stavka se je začela 15. septembra.

Ob delavcih v GM so stavkali tudi zaposleni v Fordu in Stellantisu. Najprej so dogovor med delavci in vodstvom družbe podpisali pri Fordu.

V zgodovinski stavki v treh največjih avtomobilskih podjetjih v ZDA je naprej stavkalo 13.000 zaposlenih.

Vzroki za začetek stavke so bila nezadovoljstva s plačami v času, ko so podjetja poročala o rastočih dobičkih.

Prejšnji konec tedna je skupno v vseh treh podjetjih po podatkih CNN stavkalo okoli 45.000 zaposlenih, kar je predstavljajo slabo tretjino vseh zaposlenih. Stavko je podprl tudi ameriški predsednik Joe Biden.