Kolesarska pot, ki se vije tudi po Sloveniji, postala del slavnega popotniškega vodnika

Dobro življenje Forbes Slovenija 12. novembra, 2023 15.39 > 13. novembra, 2023 15.39
featured image

Popotniški vodnik Lonely Planet je razglasil najboljše potovalne izkušnje za leto 2024. Med temi je tudi kolesarska pot Trans Dinarica, edina kolesarska pot, ki povezuje vseh osem držav Zahodnega Balkana, vključno s Slovenijo.

12. novembra, 2023 15.39 > 13. novembra, 2023 15.39

Kolesarsko pot Trans Dinarica, ki bo prihodnje leto povezala vseh osem držav Zahodnega Balkana, vključno s Slovenijo, je popotniški vodnik Lonely Planet razglasil za eno najboljših potovalnih izkušenj v letu 2024.

Na isti seznam – v angleščini Best in Travel, se je Slovenija zavihtela že lani kot ena glavnih destinacij, ki jih Lonely Planet priporoča za obisk.

“Lonely Planet je globalno prepoznavna blagovna znamka in eden najvidnejših medijev na področju potovanj. Ponaša se s potencialnim dosegom več milijonov bralcev po vsem svetu,” je prednosti umestitve v vodnik komentirala direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak.

Globalna založba popotniških vodnikov Lonely Planet ravno letos praznuje 50-letnico delovanja. Knjižno izdajo vodnika Best in Travel 2024 so predstavili 24. oktobra.

Združeni narava, kultura in gastronomija

Direktorica STO je dodala še, da mednarodna kolesarska pot združuje aktivni oddih v naravi, kulturo in gastronomijo. Izpostavitev je, tako Pak, odlična priložnost za krepitev prepoznavnosti in ugleda Slovenije kot zelene in trajnostno usmerjene destinacije.

Parenzana poteka tudi po Sloveniji
Trasa se namensko ne ustavlja ob vseh velikih mestih, saj želijo ustvarjalci trajnostni turizem razširiti po vsej regiji (Foto: PROFIMEDIA)

Kolesarji bodo pedale po poti Trans Dinarica začeli vrteti spomladi 2024. Zmerno zahtevna trasa, kot je pot opisal STO, je dolga 3.364 kilometrov. Poleg Slovenije poteka še po Hrvaški, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Albaniji, Severni Makedoniji, Kosovu in Srbiji.

Alex Crevar, eden od članov ekipe, ki je začrtala pot, je za Lonely Planet povedal, da se trasa namensko ne ustavlja ob vseh velikih mestih, saj želijo trajnostni turizem razširiti po vsej regiji. Po njegovih besedah bo Trans Dinarica tudi prva trasa na Zahodnem Balkanu, ki vključuje podrobne informacije o zanimivostih ob poti.

Prvo leto bo pot še posebej pustolovska

Pri Lonely Planetu so zapisali še, da ne gre zgolj za zemljevid, temveč za projekt, ki bo zagotovil storitev in izpopolnjevanje poti. Ustvarjalci poti so tako povezali lokalne gostitelje in vodnike, ki so poznali razmere na cestah.

Ekipa se pripravlja še na postavitev signalizacije, ki bi omogočila navigacijo brez mobilnih telefonov, navaja vodnik.

Vredno je omeniti tudi, da je med obvezno opremo prvih kolesarjev, ki se bodo podali po poti Trans Dinarica, tudi potrpljenje. V začetni fazi bo namreč mogočih kar nekaj napak pri navigaciji. Tako lahko kolesarji ob oddihu v naravi vsaj prvo leto pričakujejo tudi pustolovsko izkušnjo.