Koliko stane meni v najboljši restavraciji na svetu

Dobro življenje Rok Atelšek 11. novembra, 2023 15.21 > 13. novembra, 2023 15.22
featured image

V Peruju so obiska vredna ne samo starodavna inkovska naselja. Tam je doma tudi visoka kulinarika – perujska restavracija je prva južnoameriška restavracija, ki je osvojila naziv najboljše na svetu.

11. novembra, 2023 15.21 > 13. novembra, 2023 15.22

Peru je za številne priljubljena turistična destinacija. Večina obiskovalcev se v južnoameriško državo odpravi, da bi si tam ogledala starodavno inkovsko mesto v perujskih Andih Machu Picchu.

Poleg bogate zgodovine in naravnih lepot pa Peru ponuja tudi visoko kulinarično doživetje. To je pokazala letošnja lestvica 50 najboljših restavracij na svetu – na njej kraljuje ravno perujska restavracija.

Najboljše restavracije so junija letos razglasili v Valencii, na prvo mesto pa se je tokrat povzpela restavracija Central v glavnem perujskem mestu Lima. Na seznamu najboljših se je Central prvič pojavil že leta 2013. Od takrat sta njegov ugled in vpliv v Latinski Ameriki naraščala.

To je hkrati tudi prva južnoameriška restavracija, ki je osvojila naziv najboljše na svetu. Doslej so prvo mesto zasedale restavracije iz Evrope ali Severne Amerike.

Virgilio Martínez je restavracijo v Limi odprl leta 2008 z vizijo, da ustvari vrhunsko kulinarično izkušnjo, ki bo temeljila na perujskih sestavinah in kuharskih tehnikah. Leto pozneje se je ekipi pridružila Pía León, ki je postala glavna kuharska mojstrica v restavraciji in njegova žena. Kot navajajo na spletni strani The World’s 50 Best Restaurants, je ravno Pia postavila temelje tega, kar je danes Central.

Ekipa restavracije Central
Ekipa restavracije Central sestavine in ideje za postrežbo jedi zbira med potovanji po Peruju (Foto: PROFIMEDIA)

Ekipi se je pozneje pridružila tudi Martinezova sestra Malena. Vsi trije skupaj potujejo po Peruju, srečujejo pridelovalce, okušajo nenavadne sestavine in razmišljajo o novih načinih, kako jedi ponuditi na krožniku.

Gostom v restavraciji strežejo raznovrstne jedi in jih popeljejo skozi 15 različnih perujskih ekosistemov, ki so razvrščeni po nadmorski višini. Od 15 metrov globine v Tihem oceanu do nadmorske višine 4.200 metrov v Andih, navajajo na spletni strani podeljevalca nagrad.

In cene? Visoka kulinarika tudi nekaj stane. Martínez in León gostom v svoji restavraciji ponujata meni z 12 oziroma 14 hodi, za katera je treba odšteti 255 oziroma 305 evrov.

Na lestvico najboljših restavracij na svetu – na 32. mesto, se je tudi letos uvrstila Hiša Franko iz Kobarida, ki jo vodi chefinja Ana Roš. Kuharska mojstrica je sicer septembra letos za svojo restavracijo prejela kar tri Michelinove zvezdice. Hiša Franko je tako postala 140. restavracija na svetu s tem najvišjim odlikovanjem Michelinovega vodnika.