Mondeni kraji, ki so le streljaj od slovenske meje

Dobro življenje Rok Atelšek 11. novembra, 2023 15.23 > 13. novembra, 2023 15.25
featured image

Po luksuz vam ni treba v Monako, Monte Carlo ali Amalfi. Mondena letovišča in kraje najdemo v bližini. Pogledali smo tri.

11. novembra, 2023 15.23 > 13. novembra, 2023 15.25

Ob Vrbskem jezeru na avstrijskem Koroškem, le dobro uro vožnje iz Ljubljane, leži mestece Vrba oziroma Velden. V tem letoviškem kraju, ki privablja številne domače in tuje goste, je mogoče slišati tudi slovenščino – v popisu leta 2011 so se nekaj manj kot trije odstotki ljudi opredelili za Slovence.

Vrbi pravijo tudi koroški Monte Carlo, z elegantnimi butiki, uličnimi kavarnami, luksuznimi hoteli in igralnico pa privablja petične goste, ki si želijo sprostitve in zabave. Ob jezeru najdemo tudi znameniti petzvezdnični hotel Falkensteiner Schlosshotel Velden iz 19. stoletja, v katerem boste za eno nočitev z zajtrkom odšteli od 300 evrov.

Mestece je središče družabnega življenja in zabave na Koroškem. Z ladjico se lahko zapeljete po jezeru, preizkusite srečo v igralnici ali pa se zabavate v enem od barov v neposredni bližini. Številni lokali imajo terase obrnjene tako, da gostje lažje spremljajo dogajanje na cesti, saj se skozi mestece vozijo številni luksuzni avtomobili. Ti so tudi parkirani pred hoteli.

Schlosshotel, Vrba
V Schlosshotelu iz 19. stoletja boste za eno nočitev z zajtrkom odšteli od 300 evrov (Foto: PROFIMEDIA)

Obisk Vrbe je primeren tudi za tiste z manj globokimi žepi, saj je cena kave primerljiva z ljubljansko (ponekod celo cenejša), pogled na jezero in luksuzne avtomobile pa brezplačen.

Mondeno italijansko letovišče, ki številnih ne prepriča

Le streljaj od slovenske meje, na robu Sesljanskega zaliva, je pred leti na mestu zapuščenega kamnoloma zrasel Portopiccolo – naselje z več kot 450 luksuznimi vilami in terasastimi hišami. Med prvimi kupci nepremičnin v tem počitniškem naselju je bilo takrat tudi nekaj Slovencev, večinoma pa so hiške in vile pokupili Italijani, ki so si želeli konec tedna preživeti ob morju, med kupci pa so tudi Rusi.

Lastnikom teh nepremičnin je na voljo tudi zasebna plaža, ki pa jo lahko ob (visokem) plačilu koristijo tudi obiskovalci. Le streljaj stran je na voljo tudi brezplačna plaža, upoštevajte pa, da je na brezplačnem delu poleti kar gneča, saj mrgoli tako Italijanov kot Slovencev.

Severnojadransko letovišče, ki so ga za obiskovalce odprli leta 2014, ko še niti ni bilo povsem končano, se vse od odprtja spopada s številnimi težavami. Čeprav ima Portopiccolo predznak mondenega letovišča, betonske zgradbe in arhitektura tega naselja marsikoga ne prepričajo.

Portopiccolo
Hiške in vile v Portopiccolu so večinoma pokupili Italijani, med kupci pa so tudi Rusi (Foto: PROFIMEDIA)

Zaradi finančnih težav enega od podjetij je bil prav tako nekaj časa zaprt petzvezdnični hotel, ena od restavracij in še nekaj drugih storitev. Ker letovišče ni nikoli prav zares zaživelo, so ga številni enodnevni obiskovalci označili za “mesto duhov”. Medtem so se pred leti že pojavile ideje, da bi naselje razširili.

Hrvaško srednjeveško mestece, ki privablja z vinom in tartufi

Na severozahodu hrvaške Istre leži Motovun, ki ga vsako leto obišče na tisoče turistov od daleč in blizu. Obiskovalci, ki se želijo sprehoditi po kamnitih ulicah, morajo svoj avto pustiti spodaj, nato pa se lahko peš ali s kolesom povzpnejo v mesto, ki ima le malo več kot 500 prebivalcev. Možen je tudi avtobusni prevoz.

Z vrha mesta, ki je nekoč spadalo pod Beneško republiko in danes pooseblja notranjost hrvaške Istre, se odpira čudovit razgled na dolino reke Mirne. Okolica obiskovalcem ponuja obilo možnosti za rekreacijo. Vse do letos je v mestu potekal tudi znameniti Motovunski filmski festival, posvečen neodvisnim filmom.

Motovun v hrvaški Istri
Z vrha Motovuna se odpira čudovit razgled na dolino reke Mirne (Foto: PROFIMEDIA)

Motovun je v širši okolici znan tudi po številnih gastronomskih dogodkih, ki v mesto privabijo ljubitelje dobre hrane. Gurmani radi poskusijo vrhunska vina in tartufe – motovunski gozd velja za največje najdišče belih tartufov na svetu. Zaradi idiličnega podnebja, kulinarike in vzdušja pa je okolica Motovuna vse bolj priljubljena tudi za številne Slovence, ki so v teh krajih kupili počitniški vikend ali pa se sem preselili.

Kraji, ki smo jih opisali, sicer veljajo za mondene in ne manjka priložnosti za zapravljanje denarja, a hkrati vsi ponujajo tudi brezplačne užitke – če ne drugega, vam bodo v teh mestecih na voljo čudoviti pogledi na jezero, morje oziroma okoliške griče.