Koliko zaslužijo najbolje plačani nogometaši na svetu

Lestvice Forbes 12. novembra, 2023 16.05 > 13. novembra, 2023 16.05
featured image

Nezaslišane savdske pogodbe in pomemben podpis v MLS so letos močno zaznamovali nogometno tržnico. Še vseeno na vrhu najbolje plačanih kraljujejo uveljavljene zvezde.

12. novembra, 2023 16.05 > 13. novembra, 2023 16.05

Novi klub Neymarja je moral za to, da je prepričal Brazilca, globoko seči v žep. Naprej so morali vodilni v Al Hilalu odšteti 90 milijonov dolarjev (85,2 milijona evrov) odškodnine pariškemu PSG, nato pa uskladiti še številne igralčeve zahteve.

Brazilskemu zvezdniku so morali zagotoviti dvorec z osebjem, več luksuznih avtomobilov in uporabo zasebnega letala. Poleg tega so ga o podpisu prepričali še z dodatnimi bonusi za zmage kluba in posebne objave na družbenih omrežjih.

Vse to Neymarju na igrišču prinese 80 milijonov dolarjev (75,7 milijona evrov) na sezono. Poudarjamo, da so številke bruto zneski, od katerih niso odšteti davki in provizije, ki jih plača športnik.

Al Hilal si to lahko privošči. Klub je eden od štirih, nad katerimi je junija prevzel nadzor 700 milijard dolarjev (662,8 milijarde evrov) vreden Javni investicijski sklad Savdske Arabije, ki je tudi ključni del velikih športnih ambicij Savdske Arabije.

Savdijci si želijo pretresti svetovni nogometni svet in ustvariti destinacijo za največje nogometne zvezde. Pri tem se ne sramujejo porabiti astronomskih zneskov, da bi pridobili zvezdnike.

Po podatkih družbe Deloitte so savdski klubi v poletnem prestopnem roku 2023 za nakup 94 tujih nogometašev porabili slabo milijardo dolarjev.

Pri tem niso upoštevali vrtoglavih zneskov, ponujenih igralcem, ki niso želeli zapustiti svojih evropskih klubov, vključno s paketom v vrednosti 1,1 milijarde dolarjev (1 milijarda evrov), ki naj bi ga ponudili za enoletno prestopanje Kyliana Mbappéja iz Paris-Saint Germaina. Upoštevane niso niti govorice o triletni pogodbi za 1,6 milijarde dolarjev (1,5 milijarde evrov), ki je bila predstavljena Lionelu Messiju, preden se je ta odločil za selitev na South Beach k Miamiju.

Prejemki najbolje plačanih poskočili za 53 odstotkov

Skupno naj bi 11 najbolje plačanih nogometašev na svetu v tej sezoni pred davki in honorarji agentov prejelo 995 milijonov dolarjev (942,1 milijona evrov), od tega jih bo pet preseglo devetmestno številko. To je kar 53 odstotkov več kot lani, ko je deset igralcev dobilo 652 milijonov dolarjev (617,3 milijona evrov) prejemkov.

Igralci savdske profesionalne lige so letos med najboljšimi desetimi zasedli štiri mesta in predstavljajo več kot polovico skupnega zneska za leto 2023, predvsem zaradi svojih donosnih pogodb na igrišču.

Cristiano Ronaldo, ki je bil na vrhu že leta 2021, je letos znova na prvem mestu. Prejel bo 260 milijonov dolarjev (246,2 milijona evrov).

Njegova odločitev, da se v začetku tega leta po zapletenem razhodu z Manchester Unitedom preseli v savdski Al Nasr, je dejansko sprožila eksodus na Arabski polotok.

Ronaldo le na igrišču pobere skoraj 200 milijonov evrov

Ronaldova pogodba je težka 200 milijonov dolarjev (189,3 milijona evrov), vključevala pa naj bi ne le igralske plače, temveč tudi finančne spodbude iz komercialnih pogodb, ki jih omogoča klub.

Čeprav je Al Nasr verjetno odkupil del njegovih pravic do trženja podobe, ima Ronaldo še vedno donosen portfelj sponzorskih pogodb, vključno z Nikom.

Savdijci so znani po tem, da so njihovi poslovni posli zelo nepregledni, zlasti pri porabi, za katero se zdi, da je v nasprotju s poslovno logiko. Forbes se je za natančnejše ocene pogodb pogovarjal z več kot ducatom poznavalcev industrije, ki se strinjajo, da so nekatera javna poročila o plačah nogometašev morda pretirana.

To bi lahko pomenilo ublažitev škode ugledu zaradi igranja v državi, obtoženi pranja športnih sredstev, da bi odvrnila pozornost od stanja na področju človekovih pravic.

Ameriška prisotnost pri vrhu z Messijem

Američani so z vrtoglavo pogodbo na lestvici visoko zasidrali Lionela Messija. Njegov podpis za Inter Miami vključuje deleže prihodkov od partnerjev lige Adidasa in Apple TV ter možnost nakupa deleža v klubu, ko bo nehal igrati.

V kombinaciji z letnim prejemkom zunaj igrišča v višini 70 milijonov dolarjev (66,2 milijona evrov), ki se je povečal z zmago Argentine na svetovnem prvenstvu leta 2022 in njegovo selitvijo v ZDA, je Messi pristal na drugem mestu s skupnim predvidenim prejemkom 135 milijonov dolarjev (127,8 milijona evrov).

S tem je Messi postal prvi igralec MLS po Davidu Beckhamu leta 2012, ki se je uvrstil med prvih deset.

Cristiano Ronaldo je poleti zapustil Manchester United in odšel v Al Nasr (Foto: PROFIMEDIA)

1. Cristiano Ronaldo – 260 milijonov dolarjev (246,2 milijona evrov)

STAROST: 38 let
EKIPA: Al Nasr
DRŽAVA: Portugalska
POGODBA NA IGRIŠČU: 200 milijonov dolarjev (189,3 milijona evrov)
POGODBE IZVEN IGRIŠČA: 60 milijonov dolarjev (56,8 milijona evrov)

Ronaldovi novi savdski delodajalci se ne sramujejo izkoristiti njegove izjemne prepoznavnosti. V videoposnetku, ki ga je objavil Al Nasr, se je v tradicionalni savdski obleki pojavil za promocijo državnega praznika kraljevine, pa tudi za promocijo prihajajoče boksarske tekme Tyson Fury – Francis Ngannou v Riadu. Prav tako je še naprej predstavljal svoja partnerstva, saj so se v zadnjih dveh mesecih na njegovem računu na Instagramu med drugim pojavili spoti za podjetja Clear, Herbalife in Binance.

Lionel Messi je poleti po prestopni sagi pristal pri Inter Miamiju (Foto: PROFIMEDIA)

2. Lionel Messi – 135 milijonov dolarjev (127,8 milijona evrov)

STAROST: 36 let
EKIPA:
Inter Miami
DRŽAVA:
Argentina
POGODBA NA IGRIŠČU:
65 milijonov dolarjev (61,5 milijona evrov)
POGODBE IZVEN IGRIŠČA:
70 milijonov dolarjev (66,2 milijona evrov)

Učinek Messija je ne le pospešil povpraševanje po vstopnicah in povzročil dvig vrednosti njegovega kluba Inter Miami, temveč tudi klubov po vsej MLS. Na oktobrski tekmi proti Miamiju, ko je bil najboljši igralec na svetu poškodovan, je klub Chicago Fire na stadion privabil rekordnih 62.124 navijačev in ustvaril med sedmimi in desetimi milijoni dolarjev prihodkov, kar je več kot na vseh domačih tekmah v tej sezoni skupaj.

Messijev prihod v ZDA je bil opisan tudi v nedavno izdanem dokumentarnem filmu na Apple TV+ z naslovom Messi sreča Ameriko.

Neymar je zapustil PSG in podpisal za Al Hilal (Foto: PROFIMEDIA)

3. Neymar – 112 milijonov dolarjev (106 milijonov evrov)

STAROST: 31 let
EKIPA:
Al Hilal
DRŽAVA:
Brazilija
POGODBA NA IGRIŠČU:
80 milijonov dolarjev (75,7 milijona evrov)
POGODBE IZVEN IGRIŠČA:
32 milijonov dolarjev (30,3 milijona evrov)

Oktober je bil za Neymarja pomemben mesec – dosegel je svoj prvi gol v novem klubu Al Hilal iz Savdske Arabije in dobil drugega otroka. Zunaj igrišča je še vedno aktiven kot vedno, saj ima na seznamu sponzorjev Pumo, Konami in Red Bull. Pred kratkim je napovedal sodelovanje s portugalsko kmetijo za vzrejo konj Team Campline.

Kylian Mbappé je po vseh zapletih ostal pri PSG (Foto: PROFIMEDIA)

4. Kylian Mbappé – 110 milijonov dolarjev (104,2 milijona evrov)

STAROST: 24 let
EKIPA: Paris
Saint-Germain
DRŽAVA:
Francija
POGODBA NA IGRIŠČU:
90 milijonov dolarjev (85,2 milijona evrov)
POGODBE IZVEN IGRIŠČA:
20 milijonov dolarjev (18,9 milijona evrov)

Zaradi odločitve, da ne bo podaljšal pogodbe s francoskim klubom Paris-Saint Germain pred novo sezono Ligue 1, se je Mbappé znašel v sporu s klubskimi lastniki, ki so se celo odločili, da ga izključijo iz predsezonske turneje na Japonskem.

Zdi se, da so se odnosi na obeh straneh nekoliko izboljšali, vendar se vse bolj širijo govorice, da bo Mbappé uresničil otroške sanje in zaigral za Real Madrid. Ugledni španski klub, ki ga je v preteklosti že lovil, naj bi naslednje poletje načrtoval še eno veliko potezo.

Karim Benzema je bil še eden od velikanov, ki je zapustil evropski nogomet (Foto: PROFIMEDIA)

5. Karim Benzema – 106 milijonov dolarjev (94,6 milijona evrov)

STAROST: 35 let
EKIPA:
Al Itihad
DRŽAVA:
Francija
PGODBA NA IGRIŠČU:
100 milijonov dolarjev (94,6 milijona evrov)
POGODBE IZVEN IGRIŠČA:
6 milijonov dolarjev (5,6 milijona evrov)

Benzema je sledil nekdanjemu soigralcu iz Real Madrida Ronaldu v Savdsko Arabijo. Aktualni dobitnik zlate žoge je odločitev junija pojasnil medijem: “Tam želim biti, ker je zame pomembno, da sem v muslimanski državi, kjer čutim, da so mi ljudje podobni.”

“To mi bo omogočilo novo življenje in komaj čakam, da bom tam živel,” je še dodal.

Erling Haaland se je hitro navadil na nove klubske barve (Foto: PROFIMEDIA)

6. Erling Haaland – 58 milijonov dolarjev (54,9 milijona evrov)

STAROST: 23 let
EKIPA:
Manchester City
DRŽAVA:
Norveška
POGODBA NA IGRIŠČU:
46 milijonov dolarjev (43,5 milijona evrov)
POGODBE IZVEN IGRIŠČA:
12 milijonov dolarjev (11,3 milijona evrov)

Haaland je v prejšnji sezoni v vseh tekmovanjih dosegel 52 golov, s čimer je presegel rekord igralca Premier League. Njegov uspeh je pritegnil pozornost madridskega Reala, zaradi česar naj bi Manchester City obnovil pogovore o pogodbi s svojim 23-letnim zvezdnikom, čeprav ima do konca pogodbe še skoraj štiri leta.

Haaland ima zunaj igrišča donosno pogodbo z Nikom in je krasil naslovnico videoigre EA Sports FC 2024, ki je bila preimenovana po koncu sodelovanja EA s Fifo.

Tudi ime Mohameda Salaha se je pojavljalo v kombinacijah za prestop v Savdsko Arabijo, vendar je ostal v Angliji (Foto: PROFIMEDIA)

7. Mohamed Salah – 53 milijonov dolarjev (50,2 milijona evrov)

STAROST: 31 let
EKIPA:
Liverpool
DRŽAVA:
Egipt
POGODBA NA IGRIŠČU:
35 milijonov dolarjev (33,1 milijona evrov)
POGODBE IZVENN IGRIŠČA:
18 milijonov dolarjev (17 milijonov evrov)

Mo Salah je skoraj postal najdražji savdski nogometaš, saj naj bi Al Itihad zanj ponudil 190 milijonov dolarjev. Liverpool je ponudbo zavrnil, tako da bo Salah v bližnji prihodnosti ostal na Anfieldu. Egiptovski zvezdnik ima podpisano tudi pogodbo za športno obutev z Adidasom, pred kratkim pa so o njegovih zadnjih pogajanjih o novi pogodbi govorili tudi na enem od predavanj na harvardski poslovni šoli.

Sadio Mané se je v nemškem Bayernu zadržal le eno sezono (Foto: PROFIMEDIA)

8. Sadio Mané – 52 milijonov dolarjev (49,2 milijona evrov)

STAROST: 31 let
EKIPA:
Al Nasr
DRŽAVA:
Senegal
POGODBA NA IGRIŠČU:
48 milijonov dolarjev (45,4 milijona evrov)
POGODBE IZVEN IGRIŠČA:
4 milijonov dolarjev (3,7 milijona evrov)

Mané je postal eden najučinkovitejših nogometašev v zgodovini Senegala, saj je s 37 goli vodilni nogometaš njegove reprezentance. Podoben uspeh je dosegel tudi v klubski karieri, saj si je v sezoni 2018/19 z nekdanjim soigralcem Salahom pri Liverpoolu delil zlati čevelj Premier League. Pred dvema letoma je Mané podpisal dolgoročno podaljšanje pogodbe z New Balanceom.

Kevin De Bruyne je lani z Manchester Cityjem osvojil trojno krono (Foto: PROFIMEDIA)

9. Kevin De Bruyne – 39 milijonov dolarjev (36,9 milijona evrov)

STAROST: 32 let
EKIPA:
Manchester City
DRŽAVA:
Belgija
POGODBA NA IGRIŠČU:
35 milijonov dolarjev (33,1 milijona evrov)
POGODBE IZVEN IGRIŠČA:
4 milijonov dolarjev (3,7 milijona evrov)

Marca je De Bruyne sklenil pogodbo z McDonald’som, ki ga bo tržil v rodni Belgiji. Navijači, ki ga želijo videti na igrišču, pa bodo morali počakati. De Bruyne je že od uvodne tekme sezone odsoten pri Manchester Cityju, saj okreva po operaciji stegenske mišice, zaradi katere bi lahko ostal na stranskem tiru do pet mesecev.

Harry Kane je po dolgih letih pri londonskem Tottenhamu prestopil v nemški Bayern iz Münchna (Foto: PROFIMEDIA)

10. Harry Kane – 36 milijonov dolarjev (34 milijonov evrov)

STAROST: 30 let
EKIPA:
Manchester City
DRŽAVA:
Anglija
POGODBA NA IGRIŠČU:
26 milijonov dolarjev (24,6 milijona evrov)
POGODBE IZVEN IGRIŠČA:
10 milijonov dolarjev (9,4 milijona evrov)

Kane bo moral na svoje sanje, da bi postal nogometaš lige NFL, počakati še nekaj let, saj je nekdanji zvezdnik Tottenhama Hotspurs poleti podpisal štiriletno pogodbo z Bayernom iz Münchna. Medtem pa še naprej dopolnjuje svoj marketinški portfelj. Kane je podpisal večletno partnerstvo s podjetjem Fanatics in tako postal prvi britanski športnik, ki je sodeloval izključno z njegovim oddelkom za avtograme in spominke.

Lestvico je uredil Justin Birnbaum.

Forbesova lestvica najbolje plačanih nogometašev na svetu predstavlja skupno vsoto zaslužkov na igrišču za sezono 2023/24, vključno z osnovnimi plačami, bonusi in v nekaterih primerih pogodbami za pravice do podobe posameznih nogometašev ter ocenami o prejemkih izven igrišča, ki vključujejo zaslužke od različnih licenc, nastopov, podob in podjetij, ki jih vodijo igralci.

Pri igralcih, kot sta Cristiano Ronaldo in Lionel Messi, katerih pogodbe subvencionirajo sponzorji klubov ali lig, je ta vrednost upoštevana v ocenah na igrišču. Podatki so pridobljeni iz javno dostopnih podatkovnih zbirk, vključno s portalom Capology.com, in pogovorov s strokovnjaki iz panoge. Večina je želela ostati anonimna, Forbes pa je sodeloval tudi s Tancredijem Palmerijem in Marianom Trasandejem iz podjetja DODICI Sports Management.

Vse številke so preračunane v ameriške dolarje po trenutnem menjalnem tečaju. Forbes ne vključuje dohodkov od naložb, kot so plačila obresti ali dividende, upošteva pa izplačila iz lastniških deležev, ki so jih športniki prodali. Forbes ne odšteva davkov in honorarjev agentov. Pristojbine za prestop so izključene.