IMF dvignil napoved kitajske gospodarske rasti po izdaji bilijonske državne obveznice

Novice Jan Artiček 7. novembra, 2023 15.55
featured image

Mednarodni denarni sklad (IMF) je petodstotno rast kitajskega gospodarstva v 2023 iz oktobrske napovedi dvignil na 5,4 odstotka.

7. novembra, 2023 15.55

V oktobrski napovedi gibanj svetovnega gospodarstva (World Economic Outlook) je Mednarodni denarni sklad (IMF) pričakoval petodstotno rast kitajskega bruto domačega proizvoda v 2023. Sedaj so to oceno popravili navzgor za 0,4 odstotne točke, na 5,4 odstotka.

Kitajski parlament je namreč konec oktobra odobril izdajo državne obveznice v vrednosti enega bilijona juanov (128 milijard evrov) za pomoč gospodarstvu.

IMF je revidiral tudi oceno rasti v 2024. Ta se je dvignila s 4,2 odstotka v oktobrski napovedi na 4,6 odstotka, poroča Reuters. Med razlogi za nižjo rast IMF omenja težave v kitajskem nepremičninskem sektorju in slabo povpraševanje na izvoznih trgih.

Parlament je sprejel tudi zakon, ki lokalnim oblastem omogoča koriščenje dela sredstev že v začetku 2024, še piše Reuters.

Namestnica generalne direktorice IMF Gita Gopinath
Namestnica generalne direktorice IMF Gita Gopinath pravi, da se kitajsko gospodarsko na srednji rok upočasnjuje (Foto: PROFIMEDIA)

Sredstva, zbrana z novimi državnimi obveznicami, bodo namenjena obnovi območij, ki so jih prizadele naravne nesreče, in izboljšanju infrastrukture za odtekanje vode v mestih. S tem naj bi okrepili pripravljenost Kitajske na naravne nesreče.

Proračunski primanjkljaj države za leto 2023 se bo z izdajo predvidoma povečal s treh na 3,8 odstotka BDP, piše kitajska tiskovna agencija Xinhua.

Gospodarska rast Kitajske se bo na srednji rok postopoma upočasnila. Glavna razloga za to sta šibka produktivnost in staranje prebivalstva. Do leta 2028 naj bi rast znašala okrog 3,5 odstotka, je povedala prva namestnica generalnega direktorja IMF Gita Gopinath.