Fraport z rastjo števila potnikov do večjega četrtletnega dobička

Posel Jan Artiček 7. novembra, 2023 12.55
featured image

Upravitelj frankfurtskega letališča Fraport je v tretjem četrtletju za 80 odstotkov povečal svoj čisti dobiček, poslovanje pa se izboljšuje tudi na ljubljanskem letališču, s katerim upravlja Fraport.

7. novembra, 2023 12.55

Nemški Fraport, ki upravlja letališče v Frankfurtu, z rastjo potnikov tako na domačem vozlišču kot na manjših letališčih – tudi ljubljanskem – v 2023 kaže znake okrevanja po pandemiji. Frankfurtsko letališče je v prvih devetih mesecih zabeležilo okrog 44,5 milijona potnikov oziroma slabo četrtino več kot lani, piše v poslovnem poročilu za tretje četrtletje.

V Ljubljani se je število potnikov do konca septembra povečalo za skoraj 30 odstotkov na nekaj manj kot milijon. V začetku novembra so prvič po štirih letih presegli mejo milijon potnikov na leto, so pred dnevi sporočili iz Fraport Slovenija.

Prihodki skupine Fraport v prvih devetih mesecih leta so presegli tri milijarde evrov, kar je 27,7 odstotka več kot v istem obdobju lani. V tretjem četrtletju, ki se je končalo septembra, so ustvarili 1,2 milijarde evrov.

Višji so bili tudi dobički. Dobiček pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) je v devetih mesecih znašal 959 milijonov evrov, slabih 16 odstotkov več kot lani. V četrtletju do septembra je EBITDA znašala 478 milijonov evrov. Čisti dobiček se je v prvih devetih mesecih več kot potrojil na letni ravni, iz 98 milijonov na 357 milijonov evrov.

Letališče Jožeta Pučnika
Nov terminal na ljubljanskem letališču, ki se je za javnost odprl leta 2021 (Foto: PROFIMEDIA)

Ljubljansko letališče iz izgube v dobiček

Naše največje mednarodno letališče v Brniku sledi trendu starševskega podjetja. V treh četrtletjih so ustvarili 32,8 milijona evrov, od tega 13,2 milijona evrov v tretjem četrtletju. To je 28-odstotna medletna rast za devetmesečje oziroma 22-odstotna rast za zadnje četrtletje.

EBITDA se je v tretjem četrtletju povečala za 40 odstotkov, iz štirih milijonov na 5,6 milijona evrov. V devetih mesecih do septembra je znašala 10,5 milijona evrov, kar je 64 odstotkov več kot lani.

Boljše poslovanje je pretopilo lanskoletne izgube v dobičke. Čisti dobiček Fraport Slovenija je v prvih devetih mesecih leta znašal 2,3 milijona evrov. Lani je podjetje v tem času izgubilo 1,6 milijona evrov.

Ljubljansko letališče letos beleži najmočnejšo rast potnikov v skupini, ki vključuje še letališča v brazilskih mestih Fortaleza in Porto Allegre, perujski Limi, v črnomorskih bolgarskih letoviščih Varna in Burgas (kot Fraport Twinstar), 14 grških letališčih pod okriljem Fraport Greece in letališče v turški Anatoliji.

“Z okrevanjem prometa smo zadovoljni, do konca leta bomo našteli celo več kot napovedanih 1,2 milijona potnikov,” je ob obeležju milijontega potnika dejal vodja letaliških storitev pri Fraport Slovenija Janez Krašnja.

Zastave na Letališču Jožeta Pučnika
Slovenske zastave plapolajo na ljubljanskem letališču, medtem ko množica čaka na slovenske olimpijce (Foto: PROFIMEDIA)

Od tovornega k potniškemu prometu

Iz poslovnega poročila je razvidno, da se ob vračanju potniškega prometa po pandemiji manjša obseg tovornega prometa, s katerim je letalska industrija skušala nadomestiti izpad prihodkov v času zaprtij.

Na frankfurtskem letališču je tovorni promet med januarjem in septembrom upadel za 7,5 odstotka na 1,3 milijona metričnih ton. Največji padec v skupini je beležilo letališče v Ljubljani, kjer je tovorni promet upadel za 8,8 odstotka na približno 8.400 ton.

Letalo na pisti ljubljanskega letališča
Letalo Qatar Airways na pisti ljubljanskega letališča (Foto: PROFIMEDIA)

Letališče v Frankfurtu je v letu do oktobra doseglo 83 odstotkov prepandemskega prometa. Preostanek skupine je skupaj dosegel raven iz leta 2019, še piše v poročilu.

Ljubljansko letališče kljub močni rasti števila potnikov ostaja med najslabšimi v skupini v tej kategoriji. Število potnikov je namreč v prvih devetih mesecih na dveh tretjinah prometa pred nastopom pandemije, v zadnjem četrtletju pa na 74 odstotkih.