Industrijska proizvodnja v Nemčiji septembra občutno upadla

Novice Jan Artiček 7. novembra, 2023 14.25
featured image

V septembru je bila proizvodnja v nemški industriji za 1,4 odstotka nižja kot mesec prej in je dosegla najnižjo raven od avgusta 2020.

7. novembra, 2023 14.25

Nemška industrijska proizvodnja je v septembru upadla za 3,7 odstotka v primerjavi z letom prej oziroma za 1,4 odstotka na mesečni ravni, kažejo začasni podatki državnega statističnega urada Destatis. To je četrti zaporedni mesečni padec proizvodnje, po tem, ko je nemško gospodarstvo v začetku leta že zdrsnilo v tehnično recesijo.

Mesečni padec za 1,4 odstotka je občutno presegel napovedi analitikov. Ti so napovedovali 0,1-odstotni padec industrijske proizvodnje v največjem evropskem gospodarstvu.

Glavni razlog za upad proizvodnje statistiki pripisujejo težavam v avtomobilski industriji. Obseg proizvodnje v tem sektorju se je skrčil za pet odstotkov v primerjavi z avgustom. Veliki nemški proizvajalci avtomobilov, kot so Mercedes-Benz, BMW in Volkswagen, doživljajo pritiske pri izvozu zaradi inflacije, višjih cen energije in slabega okrevanja kitajskega gospodarstva. Slednje predstavlja enega najpomembnejših posameznih trgov za ta podjetja.

Obseg proizvodnje se je znižal v skoraj vseh industrijskih sektorjih z izjemo gradbeništva, še ugotavlja Destatis. V farmaciji je proizvodnja upadla za dobrih devet odstotkov. Proizvodnja v gradbeništvu je stagnirala.

Avtomobili Volkswagen
Slovenska industrija izvaža dele za proizvodnjo avtomobilov nemškim proizvajalcem (Foto: PROFIMEDIA)

Izstopal je sektor strojev in strojne opreme, kjer je proizvodnja na mesečni ravni narasla za 4,1 odstotka.

Nemčija je ena najpomembnejših trgovinskih partneric Slovenije, zato gospodarske težave tam lahko vplivajo na slovenski izvoz. Kar petina slovenskega izvoza je namenjena v Nemčijo. V veliki meri je to prav zaradi avtomobilskih velikanov, ki jim mnoga slovenska industrijska podjetja dobavljajo dele za proizvodnjo avtomobilov.

Zadnji podatki o bruto domačem proizvodu v Nemčiji kažejo, da se je v tretjem četrtletju gospodarstvo skrčilo za 0,1 odstotka na mesečni in za 0,3 odstotka na letni ravni. V drugem četrtletju je gospodarstvo po revidiranih podatkih naraslo za 0,1 odstotka, v prvem pa stagniralo.