Nike toži tekmeca New Balance in Skechers zaradi kraje patentov

Posel Jan Artiček 7. novembra, 2023 11.02
featured image

Ameriški trgovec s športno opremo Nike trdi, da sta New Balance in Sketchers za izdelavo svojih superg uporabljali Nikovo zaščiteno tehnologijo.

7. novembra, 2023 11.02

Športni velikan Nike je na sodiščih v Massachusetsu in v Kaliforniji vložil tožbi proti tekmecema New Balance in Skechers. V njih podjetje trdi, da sta oba rivala nekatere modele svojih superg izdelala s pomočjo Nikeove patentirane tehnologije Flyknit, ki jo uporabljajo pri izdelavi zgornjih delov superg za tek, košarko in nogomet.

“Tehnologija Flyknit zagotavlja nov način oblikovanja in izdelave zgornjega dela obutve, ki podjetju Nike omogoča izdelavo obutve z odličnimi zmogljivostjo, oblikovanjem in estetiko – vse to ob hkratnem zmanjšanju količine materialov in odpadkov,” v besedilu tožbe proti New Balance navaja velikan iz Beavertona v Oregonu.

Nike Vaporfly
Tekaške superge Nike ZoomX Vaporfly so bile v času olimpijskih iger 2020 tarča kritik, da predstavljajo obliko tehnološkega dopinga, saj naj bi zasnova superg izboljšala predstave atletov (Foto: PROFIMEDIA)

Nike obtožuje Skechers, da so zaščiteno tehnologijo uporabili med drugim v linijah superg Ultra Flex in Glide Step. New Balance pa naj bi Nikeove patente uporabljal pri izdelavi linij super FuelCell in FreshFoam ter nekaterih nogometnih čevljih.

“Družba New Balance kljub številnim sporočilom družbe Nike ni želela prenehati s kršitvijo pravic Nikeovih patentov. Namesto tega je družba New Balance le še povečala obseg svojih kršitev,” še pravijo v tožbi.

Superge New Balance
Superge New Balance NB 574 (Foto: PROFIMEDIA)

Tradicija patentnih tožb

Skechers je s patentnimi tožbami že dobro seznanjen. Nike je podjetje iz Los Angelesa zaradi kraje intelektualne lastnine tožil že trikrat; prvič v 2016, nato pa še dvakrat v 2019. Nike je takrat vztrajal, da Skechers izdeluje “skecherizirane verzije” Nikoevih superg. Leta 2021 sta podjetji dosegli poravnavo, ki je razrešila vse tri spore.

Podjetje je leta 2018 poravnalo tudi tožbo Adidasa iz 2015. Leta 2014 so bili ena od mnogih obtoženk v patentni tožbi proizvajalca superg Converse, ki je od leta 2003 v lasti Nikea.

Superge Skechers
Superge Skechers (Foto: PROFIMEDIA)

Nike je že večkrat vložil tožbe tudi proti drugim tekmecem, za katere misli, da kršijo njihove patente. Za kršenje patenta Flyknit tehnologije je Nike v preteklosti tožil Adidas, Pumo in Lululemon. Adidas in Puma sta tožbi poravnala, medtem ko postopek proti Lululemon še teče, poroča Reuters.

Nike na sodišču zahteva denarno povračilo škode in prepoved obema podjetjema, da še naprej uporabljata Nikovo tehnologijo Flyknit.