Rajska pokrajina na Portugalskem, ki je že desetič osvojila prestižno turistično nagrado

Dobro življenje Forbes 11. novembra, 2023 15.21 > 13. novembra, 2023 15.21
featured image

V Gruziji so podelili nagrade odličnosti v vseh ključnih sektorjih potovalne, turistične in gostinske industrije. Priznanje za najboljšo evropsko destinacijo za obisk plaž so prejeli Portugalci.

11. novembra, 2023 15.21 > 13. novembra, 2023 15.21

Regija Algarve na jugu Portugalske je bila že desetič izbrana za najboljšo evropsko destinacijo za obisk plaž. Kot taka je prejemnica nagrade World Travel leta 2023.

Omenjene nagrade, ki se podeljuje za potovanja in turizem, tolikokrat ni prejela nobena druga destinacija.

Na Portugalskem sta se v ožji izbor destinacij s plažami uvrstila tudi otoka Porto Santo in Madeira. Med kandidati so bili še francoski Cannes, španski Mallorca in Marbella italijanski otok Sardinija ter Krf in Costa Navarino v Grčiji.

World Travel Awards je izbor najboljših destinacij prvič izvedel leta 1993. Okrogel jubilej so letos proslavili v Batumiju v Gruziji.

Rajska pokrajina na Portugalskem, ki je že desetič osvojila prestižno turistično nagrado
Regija Algarve slovi po eni izmed najlepših evropskih obal (Foto: PROFIMEDIA)

Program nagrad so, kot poroča Forbes, ustanovili, da bi počastili odličnost v vseh ključnih sektorjih potovalne, turistične in gostinske industrije. Svoj glas lahko oddajo usposobljeni vodstveni delavci, ki delajo na področju potovanj in turizme, ter potrošniki, ki zakupijo potovanja. Glasovanje poteka po vsem svetu in celo leto.

200 kilometrov čistih plaž

Znova nagrajena portugalska regija Algarve, kjer je mogoče našteti več kot sto plaž, slovi po eni izmed najlepših evropskih obal. Ta se razteza na več kot 200 kilometrih, plaže pa naj bi bile med najbolj čistimi na svetu.

V regiji na jugu Portugalske je obenem kar 88 plaž z modro zastavo. Gre za eno najbolj priznanih prostovoljnih nagrad za plaže, marine in plovila za trajnostni turizem. Za pridobitev modre zastave je treba izpolnjevati in ohranjati vrsto strogih okoljskih, izobraževalnih, varnostnih in dostopnostnih meril. V Algarveju je ena največjih koncentracij plaž z modro zastavo v Evropi.

Predsednik turističnega urada Algarve André Gomes je ob prejemu nagrade povedal, da ima Algarve plaže za vse okuse. “Od dolgih peščenih plaž, ki jih varujejo zlati klifi, do majhnih zalivov med skalami in mirnih voda na plažah vzhodne obale, kot sta Manta Rota in Altura, ki so kot nalašč za družine. Medtem so plaže zahodne obale Amado, Bordeira in Monte Clerigo ene najbolj slikovitih in nenaseljenih v državi ter kot take priljubljena destinacija deskarjev. Tu so tudi znana letoviška mesta, kot so Albufeira, Lagos in Vilamoura, vsa z lepimi plažami.”

Rajska pokrajina na Portugalskem, ki je že desetič osvojila prestižno turistično nagrado
Ob dolgih peščenih plažah je mogoče najti tudi majhne zalive med skalami (Foto: PROFIMEDIA)

Sprehod po bogati kulturni dediščini

Forbes med številnimi čudovitimi plažami izpostavlja Praia do Vale dos Homens. Nahaja se v osrčju ravnine Vicentine, obsežnega območja kmetijskih zemljišč in borovih gozdov. Do 500 metrov dolge in mirne plaže, ki ji podobo dajejo visoki morski klifi, vodijo velike lesene stopnice.

Skale, ki ležijo v morju, se ob plimi oblikujejo v skalne bazene, ki omogočajo mirno kopanje in opazovanje anemon, polžev, vitičnjakov, gobijev, kozic in morskih zvezd.

Ob sproščanju in raziskovanju regija ponuja tudi po druge aktivnosti. Algarve namreč slovi po bogati dediščini, ki je mešanica mavrskih in portugalskih vplivov, ki se kažejo v arhitekturi, kuhinji in tradiciji. Obiskovalci lahko raziskujejo zgodovinska mesta, kot sta Lagos in Faro, kjer se tlakovane ulice vijejo skozi očarljive soseske s pisanimi ploščicami in pobeljenimi stavbami.

Odlična je tudi kulinarična ponudba, piše Forbes, zlasti za ljubitelje morske hrane. Sveže ulovljene ribe in morski sadeži so osnovni del lokalne prehrane s tradicionalnimi jedmi, kot so sardine na žaru ali cataplana, okusna enolončnica z morskimi sadeži. Odlična spremljava je znamenito “zeleno vino” Vinho Verde ali priljubljeno lokalno žganje Medronho.

Rajska pokrajina na Portugalskem, ki je že desetič osvojila prestižno turistično nagrado
Algarve slovi po bogati dediščini, ki se kaže v arhitekturi, kuhinji in tradiciji (Foto: PROFIMEDIA)

V razgibani notranjosti Algarveja pa lahko pridejo na račun tudi ljubitelji narave. Ti lahko tam najdejo pohodniške in kolesarske poti po bujni pokrajini, hribovitem svetu in gozdovih plutovega hrasta. V regiji so tudi naravni parki, med njimi Ria Formosa – mokrišče, kjer je mogoče opaziti različne ptice, in se povzpeti na vrhove gorovja Monchique, ki ponuja dih jemajoče panoramske razglede.

Avtor članka je Joanne Shurvell.