Avstralci bodo gradili najvišjo leseno stolpnico na svetu: visoka bo 191 metrov

Nepremičnine Marko Rabuza 11. novembra, 2023 15.18 > 13. novembra, 2023 15.18
featured image

Avstralci načrtujejo gradnjo več kot 191 metrov visoke lesene stolpnice.

11. novembra, 2023 15.18 > 13. novembra, 2023 15.18

V avstralskem Perthu načrtujejo gradnjo najvišje lesene stolpnice na svetu. Pred kratkim so razvijalci dobili tudi zeleno luč mestnega odbora za stavbo C6, ki bo v 42 odstotkih zgrajena iz lesa. Po načrtih Grange Development bo hibridna stavba na ulici Charles 6 visoka 191,2 metra in bo imela 50 nadstropij.

Načrt predvideva, da bo jedro armiran beton, nato pa imela laminirane lesene nosilce, ki bodo povezani z jeklom, poroča Guardian.

V hibridno leseno-betonski stolpnici naj bi bilo 200 stanovanj, investitor pa napoveduje, da bo stavba v Perthu ogljično negativna.

Načrtovana stolpnica C6 bo po višini prehitela tudi hibridno stolpnico podjetja Atlassian, ki trenutno v središču Sydneya gradi 180 metrov visoko stavbo in bo vsaj nekaj časa lastnica višinskega rekorda. Trenutno najvišja lesena stavba na svetuje v mestu Ascent v ameriški zvezni državi Wisconsin. Visoka je 86,6 metra in ima 25 nadstropij.

Uporaba lesa namesto betona ali jekla zmanjša okoljski vpliv stavbe. (Foto: GRANGE DEVELOPMENT)

Porabili bodo 580 borovih dreves

Trenutno še ni znan časovni okvir gradnje, je dejal arhitekt in direktor podjetja Fraser and Partners Reade Dixon. Projekt je označil za revolucionarnega v panogi, ki se po njegovih besedah v zadnjih 70 letih ni veliko spremenila v pristopu k poslovnim stavbam.

Za gradnjo bodo porabili 580 borovih dreves, pridobljenih iz trajnostno upravljanih in gojenih gozdov, so navedli na spletni strani projekta.

Na strehi objekta C6 bodo urejeni cvetlični in urbani vrtovi.

Družba Fraser in partnerji bodo odprtokodno objavili vso tehnično gradivo projekta. Cilj je spodbuditi več masivne lesene arhitekture v grajenem okolju kot odgovor na podnebno krizo, je dejal Dixon.

“Naše veliko upanje je, da bo projekt spodbudil še koga drugega,” je dejal.

Stroka pozdravlja pristop, a tudi opozarja

Okoljevarstvena stroka je projekt pozdravila in ga označila kot napredek na področju gradbeništva, vseeno pa imajo ob tem tudi določene pomisleke.

Direktor raziskovalnega centra za trajnostne stavbe Univerze Wollongong Timothy McCarthy je izpostavil, da so trditve o negativnem ogljičnem odtisu samo začasne, saj ne vključujejo ogljika po koncu življenjske dobe lesa. Ta trenutno največkrat konča na odlagališčih, kjer les zgnije ali zgori, CO2 pa se tako vrne v ozračje.

Čeprav je bila ambiciozna zasnova “težka naloga”, je McCarthy pohvalil pristop k projektu.

Tudi izrednega profesorja arhitekture in vodja šole za grajeno okolje na univerzi v Novem Južnem Walesu Philip Oldfield je “zmotil” trditev o ogljično negativni stavbi, vseeno pa ima projekt z okoljskega vidika “močne reference”, poroča CNN.

Dodal je, da je cement, s katerim običajno gradimo visoke stavbe, odgovoren za osem odstotkov vseh emisij ogljikovega dioksida. “Zato se bo z zamenjavo betona in jekla z biološkim materialom, kot je les, precej zmanjšal vpliv stavbe na okolje,” je še dejal Oldfield.