Kako je Katy Perry postala ena najbogatejših Američank

Ljudje Forbes 13. novembra, 2023 23.01
featured image

S prodajo glasbenih pravic, ocenjenih na 225 milijonov dolarjev, se je bogastvo pop zvezdnice skokovito povečalo na 340 milijonov.

13. novembra, 2023 23.01

Pop zvezdnica Katy Perry je pred kratkim svoje glasbene pravice prodala založbi Litmus Music, ki je pod okriljem globalne investicijske družbe Carlyle. Za to naj bi prejela 225 milijonov dolarjev (okoli 209 milijonov evrov).

S to prodajo se je ocenjena neto vrednost njenega premoženja povečala na 340 milijonov dolarjev (dobrih 315 milijonov evrov). Postala je ena najbogatejših Američank, ki je sama ustvarila bogastvo.

Kaj vse je kupil Litmus

Perry je po poročanju Billboarda in Varietyja prodala svoje deleže v avtorskih pravicah za izvirne posnetke in založniške pravice za pet albumov, ki jih je izdala od leta 2008 do 2020, in sicer za One Of The Boys, Teenage Dream, PRISM, Witness in Smile.

Litmus, ki sta ga s 500 milijoni dolarjev (približno 464 milijonov evrov) od družbe Carlyle Group avgusta 2022 ustanovila veterana glasbene industrije Hank Forsyth in Dan McCarroll, ni izgubljal časa z nakupom glasbenih pravic.

Avgusta je Litmus odkupil pravice za katalog country zvezdnika Keitha Urbana, že junija pa je glasbeni producent Benny Bianco Litmusu prodal pravice za svoje uspešnice, med katerimi so pesmi Rihanne, Justina Bieberja in Camile Cabello.

Predstavniki založbe Litmus Music za Forbes niso želeli komentirati podrobnosti odkupa avtorskih pravic Katy Perry, a je omenjena transakcija ena največjih prodaj v svetu glasbe leta 2023.

Neto vrednost Katy Perry večinoma sestavljata prihodek iz njene glasbene kariere in s turnej.

Januarja je reper Dr. Dre domnevno prodal del avtorskih pravic od samostojnih albumov, od del iz sodelovanja s skupino NWA in pravic do prihodkov s pretočnih platform za več kot 200 milijonov dolarjev.

Justin Bieber je istega meseca za podobno vsoto prodal svoje založniške pravice in licenčnine za izvirne posnetke.

Kandidatka za lestvico

Osemintridesetletna Katy Perry se ni uvrstila na letošnji Forbesov seznam najbogatejših Američank, ki so bogastvo ustvarile same, a je zagotovo kandidatka za prihodnje leto.

Seznam je bil objavljen junija, takrat je Forbes ocenil njeno neto vrednost na manj kot 200 milijonov dolarjev, in sicer na podlagi njenih prihodkov od turnej, snemanj in njene vloge sodnice v pevski tekmovalni televizijski seriji Ameriški idol.

Najnižji znesek za uvrstitev na seznam leta 2023 je bil namreč 225 milijonov dolarjev.

Z zdaj povečano neto vrednostjo naj bi se pridružila drugim bogatim glasbenicam, vključno z Rihanno, Taylor Swift, Madonno, Beyoncé, Celine Dion, Dolly Parton in Barbro Streisand.

Predstavniki Perry se niso odzvali na Forbesovo prošnjo za komentar.

Zlato in platina: Perry je prodala svoje deleže v avtorskih pravicah za izvirne posnetke in založniške pravice za albume One of the Boys (2008), Teenage Dream (2010), Prism (2013), Witness (2017) in Smile (2020) (Foto: PROFIMEDIA)

Sem podjetnica

Perry je na glasbeno sceno prišla leta 2008 z debitantskim singlom I Kissed A Girl. Pesem je postala številka 1 na lestvici Billboard Hot 100, kjer je ostala sedem tednov.

Osem drugih uspešnic je prav tako sčasoma doseglo prvo mesto, vključno s pesmimi California Gurls, E.T in Firework.

Leta 2015 je bila na naslovnici Forbesa kot tretja največja zaslužkarica v zabavni industriji. S 135 milijoni dolarjev (dobrih 125 milijonov evrov) pred obdavčitvijo je zaslužila več kot Taylor Swift, Rihanna in Miley Cyrus skupaj.

Istega leta je nastopila med polčasom na Super Bowlu.

“Ponosna sem na svoj položaj šefinje, osebe, ki vodi svoje podjetje,” je takrat za Forbes povedala Perry.

“Sem podjetnica. Nočem se izogibati temu. Pravzaprav želim posel nekako zgrabiti za jajca.” Leta 2019 je Forbes pevko uvrstil na deveto mesto med glasbeniki z največjim zaslužkom v zadnjem desetletju.

Neto vrednost Katy Perry večinoma sestavljata prihodek iz njene glasbene kariere in zaslužek s turnej. Leta 2018 je televizijska mreža ABC oživila oddajo Ameriški idol, Perry se ji je pridružila kot sodnica.

Leta 2024 se bo vrnila že v sedmo sezono omenjene tekmovalne serije, v kateri naj bi zaslužila 25 milijonov dolarjev (dobrih 23 milijonov evrov).

Plačali so me precej več kot kateregakoli moškega, ki je bil v tej oddaji.

Katy Perry

“Resnično sem ponosna, da sem kot ženska prejela plačilo,” je dejala glede poročil o svojem visokem honorarju. “In veste, zakaj? Ker so me plačali precej več kot kateregakoli moškega, ki je bil v tej oddaji.”

Perry se je pojavila na naslovnici Forbesa leta 2015, ko je bila tretja najbolje plačana zvezdnica.

Katy Perry se je znašla tudi na naslovnici Forbesa (Foto: PROFIMEDIA)

Ima svojo blagovno znamko čevljev in brezalkoholnih pijače

Od leta 2021 je bila Perry tudi rezidenčna glasbenica v Resorts World v Las Vegasu, kjer je imela 32 nastopov. Pogodba se ji bo iztekla novembra letos.

Pevka, ki je poročena z igralcem Orlandom Bloomom, ima tudi blagovno znamko čevljev Katy Perry Collections in blagovno znamko brezalkoholnih pijač De Soi.

To, da je prodala svoj glasbeni katalog, ne pomeni, da je nehala ustvarjati glasbo, čeprav po albumu Smile iz leta 2020 ni izdala ničesar. “Vedno pišem,” je nedavno dejala v oddaji Good Morning America.

“A je zame resnično pomembno to, da slavim svet, ki ga moram ustvariti z vsemi temi čudovitimi pesmimi, in da sem odgovorna za življenje triletnika. Vrnila sem bom, a naj to naredim, kot je treba.”

Avtorica članka je Marissa Dellatto.