Pametni telefoni: kaj bi lahko bila naslednja velika stvar?

Tehnologija Marko Rabuza 13. novembra, 2023 23.10
featured image

Pametni mobilni telefoni v zadnjih letih niso doživeli velike revolucije, kot se je zgodila leta 2007 s predstavitvijo prvega iPhona. Kaj bi lahko bil naslednji veliki trenutek oziroma sprememba?

13. novembra, 2023 23.10

V začetku aprila je minilo 50 let od prvega mobilnega klica. Takrat je ameriški inženir pri Motoroli Martin Cooper poklical svojega tekmeca Joela Engela. Cooper je imel drzno zamisel – želel je, da bi lahko ljudje svoje telefone nosili s seboj, kamorkoli bi šli.

Njegov telefon je takrat tehtal dva kilograma, za 35 minut uporabe pa je potreboval kar deset ur polnjenja. Tudi cena je bila vrtoglava, zato je bilo težko pričakovati, da bo mobilni telefon postal eno od ključnih orodij v vsakdanjem življenju, da ga bodo uporabljali skoraj vsi, od poslovnežev in starejših do otrok. Prvi primerek je namreč stal skoraj 4.000 dolarjev.

V pol stoletja je mobilna telefonija doživela strm vzpon, pametne mobilne naprave pa lahko danes poleg klicev opravljajo še številne druge naloge.

Z njimi slikamo, gledamo televizijo, odgovarjamo na elektronsko pošto, kupujemo letalske vozovnice, plačujemo račune …

Karte močno premešane

Prav tako so se v 50 letih močno premešali glavni igralci na trgu mobilnih naprav. Če sta v preteklosti prevladovali Motorola in Nokia, so zdaj v ospredju Apple, Samsung in Xiaomi.

Danes si večina ne zna več predstavljati življenja pred pametnimi telefoni, tehnološki velikani pa vsako leto izdajajo nove, izpopolnjene modele.

Njihova zunanjost je v nasprotju s preteklostjo bolj monotona, saj je pri večini sprednja stran zaslon, na zadnji strani pa so razporejene kamere.

Lahko bi rekli, da med njimi, vsaj po videzu, ni večjih razlik, vsako leto pa so predstavljene le ponavljajoče se izboljšave – boljši procesor, bolj svetel zaslon, boljši sistem kamer …

Pred dobrimi 15 leti je Steve Jobs predstavil prvi iPhone, ki je spremenil razvoj pametnih naprav (Foto: PROFIMEDIA)

Zadnja velika prelomnica leta 2007

Veliko spremembo so mobilni telefoni doživeli leta 2007, ko je ustanovitelj Appla Steve Jobs predstavil prvi iPhone in zarisal smernice nadaljnjega razvoja tako mobilnih naprav kot tudi uporabniške izkušnje.

Apple sicer številnih tehnologij, ki jih je uporabil in jih še uporablja, ni izumil, vendar jih je uspešno povezal in primerno uporabil.

Predstavitve in začetki prodaj novih paradnih modelov Appla, Samsunga in drugih v zadnjih letih ne vzbudijo več toliko zanimanja, da bi kupci stali v vrstah pred trgovinami, kot se je dogajalo v preteklosti.

Čeprav se zdi, da se je hitrost razvoja v zadnjih letih upočasnila, to ne pomeni, da bodo pametni telefoni postali manj pomembni ali vplivni.

“Vsi proizvajalci so postali tudi spretni spletni trgovci, tako da stati pred trgovino nima posebnega smisla. Je pa navdušenja na spletu še vedno dovolj,” ocenjuje soavtor podkasta Odbita do bita na Valu 202 in dolgoletni pisec testov mobilnih telefonov za revijo Monitor Anže Tomić.

“Vsa moderna tehnologija mirno in počasi napreduje, tako da bodo letošnji telefoni čez pet ali deset let delovali enako retro kot danes telefoni iz leta 2010,” meni Tomić.  

V tako močni konkurenci bo razvoj vedno prisoten

Dolgoletni tehnološki poznavalec in urednik tehnološke spletne strani Tehnozvezdje Matjaž Ropret poudarja, da je v industriji, kjer je takšna konkurenca, kot je na področju pametnih telefonov, razvoj vedno prisoten.

“Morda se nam z vidika tega, kar poznamo in si zamišljamo, lahko zdi, da smo že dosegli vrh in da gre zdaj le še počasi naprej. Toda izboljševanja telefonov ne bo nikoli konec, dokler bodo med našimi najpomembnejšimi napravami, to pa bodo verjetno še zelo dolgo,” razmišlja Ropret.

Izboljševanja telefonov ne bo nikoli konec, dokler bodo med našimi najpomembnejšimi napravami.

Matjaž Ropret, Tehnozvezdje

Po njegovi oceni idealni telefon ne obstaja, od ideala pa smo posebno oddaljeni v nižjem in srednjem cenovnem razredu.

Ropret dodaja, da smo morda postali tudi nekoliko razvajeni, kaj ocenjujemo za novost. “Te so lahko bolj vidne, kot so prepogljivi ali izvlečni zasloni, na katere v serijski proizvodnji še čakamo, ali pa drugačni materiali in svetlejši zasloni,” meni.

Predhodniki zdajšnjih mobilnikov – se še spomnite, kakšni so bili videti? (Foto: PROFIMEDIA)

Kaj napovedujejo tuji poznavalci?

Uporaba, oblika in naloge, ki jih upravljajo pametne mobilne naprave, se v zadnjih desetih letih niso bistveno spremenile. Kaj pa bi lahko bila veliko novost?

Pametni telefoni bi se lahko spremenili v daljinske upravljalnike naših življenj, drugi pa menijo, da bi lahko v prihodnosti izginili oziroma se pretopili v nosljive naprave, kot so očala ali ure, napovedujejo pri specializiranem tehnološkem mediju Tech Advisor.

Forbesova posebna sekcija za tehnologijo, ki združuje direktorje tehnoloških podjetij, eno od možnosti prihodnjega razvoja, ki bi lahko zaznamoval mobilne telefone, poudarja holografske zaslone.

“Ta tehnologija bi uporabnikom omogočila ogled in interakcijo s 3D holografskimi slikami, kar bi odprlo nove možnosti za igre, izobraževanje in zabavo.

Te bi se lahko potencialno uporabljale za aplikacije navidezne in obogatene resničnosti,” je zapisal njihov član Junior Bernadin iz Akademije Ron Clark.

Na septembrski predstavitvi novosti je Apple pokazal svoja prva očala za navidezno resničnost, tehnološki portal Tech Crunch pa jih je označil za potencial, ki bi lahko pomenil “novo veliko stvar v tehnologiji”. Cena očal, ki bodo v Evropi na voljo od prihodnjega leta, bo okoli 4.000 evrov.

Vedno bolj zanimivo, včasih tudi z grozo, je spremljati razvoj in različne uporabe strojnega učenja.

Anže Tomić, soavtor podkasta Odbita do bita na Valu 202

Da bi lahko očala za navidezno resničnost prevzela vlogo pametnih mobilnih telefonov, bo potreben še dodaten razvoj umetne inteligence, čemur tehnološka podjetja namenjajo veliko pozornosti, ocenjuje Ivan Novikov, član tehnološkega sveta pri Forbesu.

Tudi Tomić kot velik poudarek v prihodnosti podčrtuje razvoj programskega dela pametnih naprav. “Vedno bolj zanimivo, včasih tudi z grozo, je spremljati razvoj in različne uporabe strojnega učenja,” pravi Tomić.

Ropret razlaga, da je vedno možnost za še kakšno drugo noviteto, ki pa bo bolj zanimiva za določene skupine uporabnikov, “v splošnem pa smo verjetno že definirali glavne vloge teh naprav”.

Preboj pri baterijah?

Če bi iskali najšibkejšo točko pri trenutnih pametnih napravah in kje bi se morale bistveno izboljšati, bi večina s prstom pokazala na baterijo.

Medtem ko pametni telefoni s kakovostjo slik resno ogrožajo fotoaparate in so povsem izrinili predvajalnike za glasbo, moramo telefon po pravilu zvečer še vedno priklopiti na kabel ali ga postaviti na polnilec. Prav v avtonomiji baterije največ možnost za preboj in prostora za razvoj vidi tudi Tomić.

“Nekatere tehnologije celo omogočajo, da baterije sčasoma ne bi izgubile zmogljivosti. Videli bomo, ali bodo te nove tehnologije našle pot do serijske uporabe, saj so v nasprotju s cilji proizvajalcev, da vsako leto prodajo nove telefone,” prepreke in razloge, zakaj baterije v telefonih ostajajo enake, poudarja Tomić.

Samsung je do zdaj prepogljivim zaslonom posvetil največ pozornosti (Foto: PROFIMEDIA)

Prepogljiv ekran, ki še ni prepričal

Napovedovanje prelomnih odkritij v prihodnosti je nehvaležno. V zadnjih letih je, vsaj na zunaj, največjo novost prinesel prepogljiv ekran.

Leta 2018, ko je Samsung predstavil enega svojih prvih prototipov, na katerem je bilo mogoče ukriviti zaslon, so svetovni mediji novost pospremili z zapisi, da bo to prineslo revolucijo. Pet let pozneje prepogljivi ekrani ne igrajo vidne vloge, prav tako je njihova cena še vedno zelo visoka.

“To je težko pri tako zrelih izdelkih, kot so zdaj pametni telefoni. Morali bi pridobiti nekaj res povsem (tehnološko) novega ali se popolnoma spremeniti, kar pa je težko pričakovati. Navsezadnje niti prepogljivi niso povzročili večjega buma, čeprav so fascinantni in odpirajo nove možnosti uporabe,” meni Ropret.