AKOS objavil razpis za zasebna 5G omrežja

Tehnologija Jan Artiček 6. novembra, 2023 17.16
featured image

Na razpis z javno dražbo za dodelitev radijskih frekvenc se lahko prijavijo tako operaterji kot podjetja, industrije, lokalne skupnosti in občine.

6. novembra, 2023 17.16

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (Akos) je objavila razpis z javno dražbo za dodelitev radijskih frekvenc, na katerih bodo prijavitelji zagotavljali javne komunikacijske storitev končnim uporabnikom v radiofrekvenčnih pasovih 2300 MHz in 3600 MHz, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za digitalno preobrazbo.

Razpis za zasebna omrežja 5G je odprt tako telekomunikacijskim operaterjem kot vertikalam, tj. podjetjem, industriji, lokalnim skupnostim in občinam. Razpis je odprt do 20. decembra do 10. ure.

Za vsako geografsko območje razpis vključuje tri bloke – dva v pasu 2.300 MHz in enega v pasu 3.600 MHz. Akos načrtuje tri javne dražbe, eno za vsako fazo javnega razpisa.

Kdo lahko sodeluje?

V prvi fazi lahko sodelujejo le industrija in lokalne skupnosti,  ki bodo spekter uporabljale za zagotavljanje storitev brezžičnih elektronskih komunikacij za lastne potrebe. “V drugi in tretji fazi za preostali spekter lahko sodelujejo vsi zainteresirani ponudniki pod enakimi pogoji,” so še pojasnili na ministrstvu.

Sprejemna antena za 5G omrežje
Strokovnjaki z Inštituta za neionizirna sevanja (INIS) so že v začetku 2021 izmerili, da sevanje 5G baznih postaj ne bo doseglo mejnih vrednosti, določenih v Sloveniji (Foto: PROFIMEDIA)

Akos želi z razpisom med drugim zagotoviti “digitalno vključenost lokalnega prebivalstva na čim večjem odstotku ozemlja”, slediti razvitim državam pri uvedbi industrije 4.0 in inteligentne povezljivosti ter povečati družbeno-ekonomsko blaginjo državljanov.

Omrežja 5G naj bi do konca desetletja ustvarila nova delovna mesta v različnih vejah industrije. Tudi uporaba teh omrežij ima vrsto aplikacij, od industrije in zdravstva do energetike in logistike.

Zakaj 5G?

Prednosti 5G omrežij so gigabitna hitrost prenosa podatkov, zelo kratke zakasnitve in množične komunikacije med napravami v okviru interneta stvari (Internet of Things – IoT). Hitrost prenosa lahko znaša do 20 Gb (gigabajtov) na sekundo, kar je deset- do- stokrat hitrejše kot omrežja četrte generacije.

Telekomunikacijski operaterji s 5G infrastrukturo v Sloveniji so Telemach, Telekom Slovenije in A1.

Slovenija želi do konca desetletja zagotoviti pokritost s 5G na vseh naseljenih območjih v državi, je pred meseci dejala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Ta usmeritev je usklajena tudi z evropsko digitalno strategijo.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh
Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je napovedala, da želi Slovenija do konca desetletja zagotoviti 5G na vseh naseljenih območjih v Sloveniji (Foto: PROFIMEDIA)