Izvoz v septembru upadel za desetino ob manjši blagovni menjavi s članicami EU

Novice Jan Artiček 3. novembra, 2023 16.54
featured image

Slovenija je septembra izvozila za dobrih 10 odstotkov manj kot pred letom dni, medtem ko se je uvoz okrepil.

3. novembra, 2023 16.54

Izvoz Slovenije je septembra znašal 4,7 milijarde evrov in je bil za 10,6 odstotka nižji kot septembra lani. Padec vrednosti izvoza je bil bolj izrazit pri trgovanju z državami članicami Evropske unije (EU), kamor smo izvozili za 15 odstotkov manj, kažejo podatki državnega statističnega urada (Surs).

Uvoz je znašal 5,4 milijarde evrov, kar je 6,7 odstotka več kot pred letom dni. To pomeni manjšo pokritost uvoza z izvozom oziroma večji zunanjetrgovinski primanjkljaj kot lani. Ta je septembra letos znašal 700 milijonov evrov ob 87,7-odstotni pokritosti uvoza z izvozom.

Septembra lani je vrednost izvoza za dobrih 200 tisoč evrov presegla vrednost uvoza.

Pri uvozu so naše najpomembnejše partnerice Nemčija, Avstrija in Hrvaška med članicami EU, med nečlanicami je to Švica. Največ izvažamo v Italijo Nemčijo in Hrvaško, izven EU pa v Rusijo, še kažejo podatki Sursa.

Luka Koper
Luka Koper je v prvi polovici leta povečala pretovor kontejnerjev, prihodke in dobiček (Foto: PROFIMEDIA)

V prvih devetih mesecih leta sta tako uvoz kot izvoz narasla, čeprav je v drugem in tretjem četrtletju blagovna menjava pričela upadati. Izvoz se je zvišal za dobre štiri odstotke na 41,1 milijarde evrov. Uvoz je bil z 42,7 milijarde evrov višji za odstotek.

“Primanjkljaj v blagovni menjavi je v tem obdobju znašal 1,7 milijarde EUR, pokritost uvoza z izvozom pa je bila 96,1-odstotna,” ugotavljajo pri Sursu.

Največji, skoraj 40-odstotni delež tako pri uvozu kot izvozu predstavljajo kemikalije in sorodni izdelki. Sledijo stroji in transportne naprave, ki pomenijo dobro četrtino izvoza in slabo četrtino uvoza.