Kdo so najvplivnejše ženske na svetu

Lestvice Forbes 11. novembra, 2023 15.26 > 13. novembra, 2023 15.26
featured image

Forbes je kot najvplivnejšo žensko v letu 2022 imenoval predsednico Evropske komisije Ursulo Von der Leyen, ki pa je le eden od obrazov največje zgodbe leta 2022. To so ženske, ki se zavzemajo za demokracijo.

11. novembra, 2023 15.26 > 13. novembra, 2023 15.26

Neizzvan napad Vladimirja Putina na Ukrajino je bil odločilen trenutek za Evropo. K izzivu je pristopila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Teden dni po začetku vojne je napovedala tri velike gospodarske sankcije proti Rusiji. Prepoved transakcij z njeno centralno banko, zaprtje zračnega prostora za ruska letala in prepoved delovanja tiskovnih agencij, ki so v lasti Kremlja.

“Zaščita naše svobode ima svojo ceno,” je dejala von der Leyen. “To je naše načelo: svoboda je neprecenljiva.”

65-letna Nemka je zaradi svojega vodenja med vojno v Ukrajini in obvladovanja pandemije covida-19 na vrhu 19. Forbesovega seznama stotih najvplivnejših žensk na svetu. Njen vpliv je edinstven – nihče drug na seznamu ne oblikuje politike v imenu 450 milijonov ljudi.

Predsednica evropske komisija Ursula von der Leyen in ukrajinski predsednik Zelenski
Predsednica Evropske komisije von der Leyen je na vrhu seznama zaradi svojega vodenja med vojno v Ukrajini in obvladovanja pandemije covida-19 (Foto: PROFIMEDIA)

Svetovni boj za pravice žensk

Ameriške ženske so denimo lani doživele največji preobrat pravic v dveh desetletjih seznama, ko je vrhovno sodišče omejilo pravico do splava. V odziv na to so volilke in volilci dali še dodaten zagon ameriškim vmesnim volitvam.

Na tisoče žensk se je borilo za pravice tudi v Iranu. Na ulicah so protestirale proti teokratskim zakonom, ki jih obravnavajo kot drugorazredne državljane.

Iranske protestnice na lanskem seznamu zastopa Jina “Mahsa” Amini. Njena smrt septembra lani je sprožila revolucijo brez primere – vodile so jo ženske.

Preostale ženske na lestvici so bolj tradicionalne predstavnice oblasti. Med najvplivnejšimi ženskami na svetu je 39 direktoric, deset voditeljic držav in enajst milijarderk, ki so skupaj vredne 115 milijard dolarjev oziroma 107 milijard evrov.

To so najvplivnejše ženske na svetu
Med petimi najvplivnejšimi ženskami je tudi glavna izvršna direktorica General Motors Mary Barra (Foto: PROFIMEDIA)

Seznam je bil sestavljen na podlagi štirih glavnih kazalnikov: denar, mediji, učinek in področje vpliva. Forbes je pri političnih voditeljicah upošteval bruto domače proizvode in število prebivalcev.

Pri voditeljicah podjetij so upoštevali prihodke, število zaposlenih ter omembe v medijih in doseg vseh. Rezultat je zbirka žensk, ki se borijo proti statusu quo.

“Če se ne odzoveš na prvo kršitev svojih pravic,” pravi Roya Boroumand, iranska zgodovinarka in borka za človekove pravice, “bo prišla tudi druga in tretja”.

Forbesov seznam najvplivnejših žensk na svetu sta uredili Moira Forbes in Maggie McGrath, skupaj z Nicolette Jones in Eriko Burho.