Najbolje plačani igralci lige NBA v 2023: je na lestvici tudi Dončić?

Lestvice Forbes 13. novembra, 2023 23.09
featured image

LeBron James in Stephen Curry bosta v tej sezoni zaslužila najmanj 100 milijonov dolarjev, zaradi dviga zgornje meje plač v ligi pa jima lahko kmalu sledi še več igralcev.

13. novembra, 2023 23.09

Stephen Curry je med viharno sezono NBA, v kateri so se med velikimi imeni v prestopih znašli Bradley Beal, Chris Paul, Damian Lillard in Jrue Holiday, ostal zasidran v Golden Statu. Vendar bo branilec Warriorsov še naprej osvajal novo ozemlje – vsaj na področju financ.

Ob vstopu v drugo sezono štiriletne, 215 milijonov dolarjev vredne pogodbe, ki jo je podpisal leta 2021, bo 35-letni Curry v sezoni 2023/24 na igrišču pobral 51,9 milijona dolarjev. S tem bo postal prvi igralec, ki bo presegel 50-milijonsko plačo.

Če upoštevamo še njegove prihodke zunaj igrišča, vključno z dodatki, licencami, nastopi in prodajo izdelkov, bo štirikratni prvak lige NBA prejel približno 101,9 milijona dolarjev pred davki in provizijami agentov.

S tem bo na Forbesovem seznamu najbolje plačanih košarkarjev za leto 2023 zaostal le za napadalcem Los Angeles Lakers LeBronom Jamesom.

Kralj James bo s približno 70 milijoni dolarjev zunaj igrišča še deseto sezono zapored obdržal krono največjega zaslužkarja, s prihodki, ocenjenimi na 117,6 milijona dolarjev. S Curryjem sta edina aktivna igralca lige NBA in dva od le 15 športnikov v vseh športih, ki sta v enem letu dosegla devetmestne prihodke.

Košarkarja Lebron James in Stephen Curry
Zvezdnika lige NBA, košarkarja Stephen Curry in LeBron James, v pogovoru pred tekmo (Foto: John Hefti/USA TODAY SPORTS/REUTERS)

Zaslužki zunaj igrišča

Deset najbolje plačanih igralcev lige NBA bo skupaj zaslužilo približno 746 milijonov dolarjev. To je približno enako kot lani, ko so zaslužki znašali rekordnih 751 milijonov dolarjev.

Skupni znesek za leto 2023 vključuje 291 milijonov dolarjev izven igrišča (ob upoštevanju povprečja med igralcema, ki sta na letošnji lestvici na 10. mestu, napadalcem Los Angeles Clippers Paulom Georgeem in centrom Denver Nuggets Nikolo Jokićem).

Čeprav je ta številka za 12 odstotkov manjša od rekordnih 330 milijonov dolarjev iz leta 2022, predvsem zato, ker je Russell Westbrook, ki je lani izven igrišča zaslužil 35 milijonov dolarjev, izpadel iz prve deseterice, pa donosni posli s športnimi copati in številne sponzorske priložnosti v ligi NBA zagotavljajo, da se ji nobena druga profesionalna liga ne more približati s svojimi marketinškimi močmi.

Zaslužki desetih najbolje plačanih igralcev v ligah NFL (69 milijonov dolarjev), MLB (48 milijonov dolarjev) in NHL (13 milijonov dolarjev) so le majhen delček tega, kar zasluži deset najboljših igralcev NBA. Tudi deset najbolje plačanih v mednarodnem nogometu ne dosega niti 236 milijonov dolarjev.

Čeprav bodoča člana Dvorane slavnih (Hall of Fame) James in Curry širita definicijo prihodkov izven igrišča, saj poleg tradicionalnih sponzorskih pogodb ustvarjata dobiček tudi s tveganimi naložbami in gradita medijske imperije, današnji igralci NBA največ zaslužijo z igralskimi pogodbami.

Slovenski as Luka Dončić, ki je z Dallas Mavericks podpisal petletno pogodbo v vrednosti 215 milijonov dolarjev, se na seznam ni uvrstil. V letošnji sezoni bo njegova plača znašala približno 43 milijonov dolarjev.

Višja zgornja meja plač

V tej sezoni je zgornja meja plač v ligi 136 milijonov dolarjev, kar je več kot dvakrat toliko kot pred desetletjem, ko je znašala približno 59 milijonov dolarjev na ekipo. Kljub temu pa liga z davkom na luksuz, to je strožjimi kaznimi za preseganje plačnih omejitev, v zadnjih letih zbere več kot 165 milijonov dolarjev na leto, pred desetimi leti pa je bil ta znesek okrog 72 milijonov dolarjev.

Zaradi tega so ekipe zvišale zneske največjih pogodb v ligi. James, Jokić, Beal in Joel Embiid se bodo prihodnje leto pridružili Curryju in presegli 50 milijonov dolarjev. Osem drugih igralcev naj bi to vrednost doseglo v prihodnji sezoni.

Košarkarji Stephen Curry, Anthony Davis in Lebron James
Stephen Curry se zabava s tekmecema iz ekipe Los Angeles Lakers Anthonyjem Davisom in LeBronom Jamesom (Foto: John Hefti/USA TODAY SPORTS/REUTERS)

Te številke se bodo po pričakovanjih v prihodnjih letih še povečale, saj bo NBA podpisala nove pogodbe z nacionalnimi mediji od sezone 2025/26. Te pogodbe bi lahko podvojile povprečnih 2,66 milijarde dolarjev letno, ki jih liga trenutno prejema od ABC, ESPN in Turner Broadcasting.

Lillard bo leta 2026/27 postal prvi košarkar, ki bo na igrišču iztržil 60 milijonov dolarjev. A ne bo trajalo dolgo, preden bo še ena pogodba to mejo razbila kot tablo.

Tu so najbolje plačani igralci lige NBA za leto 2023.

1. LeBron James: 117,6 milijona dolarjev

STAROST: 38
POLOŽAJ: Napadalec/krilo
EKIPA: Los Angeles Lakers
PRIHODKI NA IGRIŠČU: 47,6 milijona dolarjev
PRIHODKI IZVEN IGRIŠČA: 70 milijonov dolarjev

James je na vrhu Forbesove letne lestvice zaslužkov. Po podatkih družbe Spotrac noben igralec v zgodovini lige NBA na igrišču ni zaslužil več kot 432 milijonov dolarjev, ki jih je James zbral v 20 sezonah kot poklicni košarkar. Ob predpostavki, da bo do konca izpolnil trenutno pogodbo s tem, da izkoristi opcijo za naslednjo sezono, bo James leta 2025 presegel 530 milijonov dolarjev prihodkov.

Zunaj igrišča je še vedno največji delničar družbe SpringHill Company, televizijske in filmske produkcijske hiše, ki mu je pomagala postati prvi aktivni športnik na Forbesovem seznamu milijarderjev. Je tudi producent filma Shooting Stars, ki je junija izšel pri Peacocku in temelji na njegovi srednješolski košarkarski karieri.

Košarkar Los Angeles Lakersov Lebron James
LeBron James (Foto: Gary A. Vasquez/USA TODAY SPORTS/REUTERS)

James, ki je na družbenih omrežjih že leta poudarjal svojo ljubezen do “Taco Tuesdays”, se je maja pridružil marketinški kampanji podjetja Taco Bell, ki si je prizadevalo, da bi tej besedni zvezi odvzeli status zaščitene blagovne znamke. Na Forbesovem seznamu najbolje plačanih športnikov na svetu za leto 2023 sta le Roger Federer in Cristiano Ronaldo zaslužila več s svojimi poslovnimi prizadevanji.

2. Stephen Curry: 101,9 milijona dolarjev

STAROST: 35
POLOŽAJ: Branilec
EKIPA: Golden State Warriors
PRIHODKI NA IGRIŠČU: 51,9 milijona dolarjev
PRIHODKI IZVEN IGRIŠČA: 50 milijonov dolarjev

Tako kot James ima tudi Curry uspešno medijsko podjetje Unanimous, ki je julija pripravilo dokumentarni film o njem za Apple TV+. Pripravlja tudi dokumentarni film o pokojnem raperju Macu Dreju.

Letos je predstavil tudi burbon Gentleman’s Cut, v sodelovanju z založbo Penguin Workshop pa izdaja serijo grafičnih romanov o športnih superjunakih. Hkrati je aktiven vlagatelj, saj je konec lanskega leta pridobil deleže v platformi za obogateno resničnost Golf+ ter podjetju TMRW Sports Tigerja Woodsa in Roryja McIlroya.

Kar zadeva tradicionalne sponzorske pogodbe, je Curry marca podpisal novo pogodbo s podjetjem Under Armour, ki bo trajala vse do njegove upokojitve. Po podatkih SEC pogodba vključuje 75 milijonov dolarjev v delnicah, ki bodo v enakih delih izplačane leta 2029 in 2034.

Košarkar Stephen Curry
Stephen Curry (Foto: John Hefti/USA TODAY SPORTS/REUTERS)

3. Kevin Durant: 91,4 milijona evrov

STAROST: 35
POLOŽAJ: Napadalec/krilo
EKIPA: Phoenix Suns
PRIHODKI NA IGRIŠČU: 46,4 milijona dolarjev
PRIHODKI IZVEN IGRIŠČA: 45 milijonov dolarjev

Durantovo obsežno medijsko podjetje Boardroom je septembra odprlo nov oddelek, imenovan Boardroom Advisory, ki želi sodelovati s športniki in blagovnimi znamkami na področju tveganega in zasebnega kapitala, lastništva športnih objektov, poslovne strategije in ustvarjanja vsebin. Durant vlaga prek svojega podjetja 35V in je pred kratkim pridobil deleže v ekipi Major League Pickleball, podjetju Goldenset Collective, ki se ukvarja z ustvarjanjem digitalnih vsebin, in upravljavcu medijskih sredstev ScorePlay.

Petintridesetletni Durant, ki po februarski zamenjavi začenja prvo polno sezono pri ekipi Phoenix Suns, je aprila sklenil tudi sodelovanje z Nikejem. Maja se je njegova podoba pojavila v videoigri Call of Duty.

Košarkar Kevin Durant
Košarkar Phoenix Suns Kevin Durant (Foto: Kiyoshi Mio/USA TODAY SPORTS/REUTERS)

4. Giannis Antetokounmpo: 85,6 milijona dolarjev

STAROST: 28
POZICIJA: Napadalec/krilo
EKIPA: Milwaukee Bucks
PRIHODKI NA IGRIŠČU: 45,6 milijona dolarjev
PRIHODKI IZVEN IGRIŠČA: 40 milijonov dolarjev

Junija so Antetokounmpo in njegovi trije bratje ustanovili podjetje Ante Inc., ki bo nadzorovalo njihove naložbe in podjetja. Med njimi so trgovine AntetokounBros in delež v klubu Nashville SC iz lige Major League Soccer, ki so ga dodali marca. Februarja je Antetokounmpo v sodelovanju s podjetjem Calamos Investments ustanovil sklad za trgovanje na borzi, usmerjen v trajnostni razvoj.

“Od leta 2020 do 2023 ljudje mislijo, da sem naredil velik skok na košarkarskem igrišču, menim pa, da sem naredil desetkratni skok zunaj igrišča,” je dvakratni najkoristnejši igralec lige (MVP) avgusta povedal za New York Times.

Košarkar Giannis Antetokounmpo
Košarkar Milwaukee Bucks Giannis Antetokounmpo (Foto: Jonathan Hui/USA TODAY SPORTS/REUTERS)

5. Damian Lillard: 63,6 milijona dolarjev

STAROST: 33
POZICIJA: Branilec
EKIPA: Milwaukee Bucks
PRIHODKI NA IGRIŠČU: 45,6 milijona dolarjev
PRIHODKI IZVEN IGRIŠČA: 18 milijonov dolarjev

Lillard, ki je končal morda najboljšo sezono v karieri, v kateri je bil izbran v tretjo ekipo lige NBA, čeprav je odigral le 58 tekem, je po 11 letih v Portlandu novi soigralec Giannisa Antetokounmpa v Milwaukeeju. Zunaj igrišča podpira blagovne znamke, kot so Adidas, Bose in Modelo.

Lansko jesen je prvič investiral v zagonsko podjetje Kicks Crew, platformo za spletno trgovanje s športnimi copati. Lillard je tudi reper pod umetniškim imenom Dame D.O.L.L.A. Avgusta je izdal peti studijski album.

Košarkar Damian Lillard
Nova pridobitev Milwaukee Bucks je košarkar Damian Lillard (Foto: Rob Ferguson/USA TODAY SPORTS/REUTERS)

6. Klay Thompson: 61,2 milijona dolarjev

STAROST: 33
POZICIJA: Branilec
EKIPA: Golden State Warriors
PRIHODKI NA IGRIŠČU: 43,2 milijona dolarjev
PRIHODKI IZVEN IGRIŠČA: 18 milijonov dolarjev

Thompson, ki je zaradi poškodb izpustil dve sezoni in je po vrnitvi v sezoni 2021/22 nastopil le na 32 tekmah, je v prejšnji sezoni odigral 69 tekem in v povprečju igral 33 minut na tekmo. Od njega se bo pričakovalo, da bo imel podobno veliko vlogo v pogodbenem letu za ekipo Bojevnikov. Ti verjamejo, da lahko osvojijo naslov prvaka, potem ko so julija v ekipo pripeljali Chrisa Paula.

Thompson ima zunaj igrišča 11 dolgoročnih partnerstev, med drugim s kitajsko znamko obutve Anta, zdravstveno mrežo Kaiser Permanente in izdelovalcem ur Tissot. Junija je na golfski prireditvi The Match igral skupaj s soigralcem iz Golden State Stephom Curryjem proti zvezdnikoma NFL Patricku Mahomesu in Travisu Kelceu.

Košarkar Klay Thompson
Košarkar Golden State Warriors Klay Thompson (Foto: Kiyoshi Mio/USA TODAY SPORTS/REUTERS)

7. Joel Embiid: 57,6 milijona dolarjev

STAROST: 29
POZICIJA: Center
EKIPA: Philadelphia 76ers
PRIHODKI NA IGRIŠČU: 47,6 milijona dolarjev
PRIHODKI IZVEN IGRIŠČA: 10 milijonov dolarjev

Embiid je aktualni MVP lige. Ne glede na to, kaj se bo v tej sezoni zgodilo pri 76ersih, ko se bo James Harden poskušal izseliti iz Philadelphie, ima 29-letni center dobre možnosti, da prihodnje poletje zbere še kakšno sponzorsko pogodbo. Nedavno se je namreč zavezal, da bo zastopal ekipo ZDA na olimpijskih igrah v Parizu.

Junija je Embiid v sodelovanju z Jamesovim podjetjem SpringHill Company ustanovil produkcijski studio Miniature Géant. Oktobra lani je vložil v podjetje Mitchell & Ness, oddelek podjetja Fanatics, ki ga vodi njegov tesni prijatelj Michael Rubin. Embiid je član Forbesovega izbora ’30 pod 30′ za leto 2023.

Košarkar Joel Embiid
Košarkar ekipe Philadelphia 76ers Joel Embiid (Foto: Bill Streicher/USA TODAY SPORTS/REUTERS)

7. James Harden: 57,6 milijona dolarjev

STAROST: 34
POZICIJA: Branilec
EKIPA: Philadelphia 76ers
PRIHODKI NA IGRIŠČU: 35,6 milijona dolarjev
PRIHODKI IZVEN IGRIŠČA: 22 milijonov dolarjev

Od junija, ko je izkoristil opcijo za sezono 2023/24, Harden poziva k zamenjavi iz Philadelphie. Šel je tako daleč, da je avgusta predsednika košarkarskih operacij 76ersov Daryla Moreyja označil za lažnivca, zaradi česar mu je NBA naložila 100.000 dolarjev kazni.

Ne glede na to, kje bo končal, bo desetkratni udeleženec All-Star še naprej zaposlen s svojim portfeljem zunaj igrišča. Ta se je v zadnjih letih bolj nagibal k delniškim pogodbam kot tradicionalnim sponzorstvom. Znamka vin J-Harden, ki jo je predstavil lani, zdaj prodaja prosecco, cabernet sauvignon in rdečo mešanico. Poleg ZDA je na voljo tudi v Kanadi, na Kitajskem, Japonskem, v Maleziji in na Filipinih.

Avgusta, ko je Harden spremljal prenos v živo na kitajskih družbenih omrežjih, je bilo 10 tisoč steklenic razprodanih v nekaj sekundah.

Košarkar James Harden
Košarkar Philadelphia 76ers James Harden (Foto: PROFIMEDIA)

9. Jimmy Butler: 55,2 milijona dolarjev

STAROST: 34
POZICIJA: Napadalec
EKIPA: Miami Heat
PRIHODKI NA IGRIŠČU: 45,2 milijona dolarjev
PRIHODKI IZVEN IGRIŠČA: 10 milijonov dolarjev

Butlerjevo moštvo Miami Heat to poletje ni uspelo z menjavo za Lillarda, vendar bi lahko po lanski uvrstitvi v finale lige letos znova presenetilo. 34-letni napadalec je ustanovitelj podjetja BigFace, ki prodaja 8,8-inčne vrečke kave iz celih zrn za 30 dolarjev ali več. Maja pa je Jimmy Buckets vložil vlogo za blagovno znamko “Himmy Buckets” za uporabo na oblačilih in pijačah.

Butler je pred kratkim za revijo Rolling Stone povedal, da je v zadnjih nekaj letih posnel več deset country pesmi. “Vsekakor bo izšel album,” je dejal. “Ne vem le, kdaj. Datum, ko ga želim narediti, se vedno prestavi, ker moje drugo delo – igranje košarke – zasenči vse.”

Košarkar Jimmy Butler
Košarkar ekipe Miami Heat Jimmy Butler je novo sezono odprl s posebno pričesko (Foto: Jim Rassol/USA TODAY SPORTS/REUTERS)

10. Paul George: 54,6 milijona dolarjev (izenačenje)

STAROST: 33
POZICIJA: Napadalec
EKIPA: Los Angeles Clippers
PRIHODKI NA IGRIŠČU: 45,6 milijona dolarjev
PRIHODKI IZVEN IGRIŠČA: 9 milijonov dolarjev

George je marca zaradi poškodbe noge spet predčasno končal sezono. Vseeno Clippers upajo, da jim bo v petem letu, ko bo osemkratni All-Star igralec v ekipi s Kawhijem Leonardom, uspelo iti do konca. Po sezoni se bo moral George odločiti, ali se bo za 48,8 milijona dolarjev odločil za sodelovanje v sezoni 2024/25 ali pa bo raje vstopil med proste igralce.

Zunaj igrišča je marca začel izdajati podkast, pred kratkim pa je dodal partnerstva s terapevtsko aplikacijo BetterHelp in štirimi zagonskimi podjetji na področju iger: Global Poker, platformo za e-športe One Up, proizvajalcem krmilnikov SCUF in blockchain igro Rumble Kong League.

Košarkarja Paul George in Russell Westbrook
Košarkarja Los Angeles Clippers Paul George in Russell Westbrook v uvodni tekmi letošnje sezone (Foto: PROFIMEDIA)

10. Nikola Jokić: 54,6 milijona dolarjev (izenačenje)

STAROST: 28
POZICIJA: Center
EKIPA: Denver Nuggets
PRIHODKI NA IGRIŠČU: 47,6 milijona dolarjev
PRIHODKI IZVEN IGRIŠČA: 7 milijonov dolarjev

Jokić je v prejšnji sezoni zgrešil tretjo zaporedno nagrado MVP, saj je v glasovanju zasedel drugo mesto za Embiidom. A dobil je precej dobro tolažilno nagrado, saj je Nuggets popeljal do prvega naslova prvaka lige NBA.

Zdaj sta z Embiidom debitirala v prvi deseterici košarkarskih zaslužkarjev in s tem Giannisu Antetokounmpu naredila družbo pri mlajših od 30 let, potem ko je bil grški košarkar dve leti zapored edini dvajsetletnik na lestvici.

Jokić je selektiven pri sklepanju pogodb, vendar ima veliko priložnost, da izkoristi svoj uspeh. Njegovi agenti pri Excel Sports Managementu se pogajajo o donosni pogodbi za nove čevlje, potem ko se mu je pred kratkim iztekla pogodba z Nikejem.

Košarkar Nikola Jokić
Košarkar Denver Nuggets Nikola Jokić (Foto: Isaiah J. Downing/USA TODAY SPORTS/REUTERS)

Metodologija

Forbesova lestvica najbolje plačanih igralcev lige NBA odraža zaslužke na igrišču v sezoni 2023/24, vključno z osnovnimi plačami in bonusi. Spodbude, ki temeljijo na uspešnosti posameznika ali ekipe v sezoni 2023/24, niso vključene.

Ocene zaslužkov zunaj igrišča so določene na podlagi pogovorov s poznavalci panoge in odražajo letne denarne prihodke od sponzorstev, licenc, nastopov in spominkov ter denarne prihodke iz vseh podjetij, v katerih ima športnik pomemben delež.

Prihodki od naložb, kot so plačila obresti ali dividende, niso vključeni, vendar Forbes upošteva izplačila iz lastniških deležev, ki so jih športniki prodali. Forbes ne odšteje davkov ali honorarjev agentov.

Lestvico je uredil Brett Knight.