Kitajska zahodne tehnologije pospešeno nadomešča z domačimi

Tehnologija Forbes Slovenija 26. oktobra, 2023 10.59
featured image

Lani je Peking za nadomeščanje tuje strojne in programske opreme s kitajsko namenil okoli 180 milijard evrov, kar je 16,2 odstotka več kot leto prej, je poročal Reuters.

26. oktobra, 2023 10.59

Kitajska vse več zahodnih tehnologij nadomešča z domačimi, potem ko ZDA zaostrujejo izvoz visokotehnoloških rešitev svoji največji tekmici, so pri Reutersu izluščili iz dokumentov, ki so jih pridobili, o javnih razpisih vlade, vojske in družb, povezanih s kitajsko državo.

Najprej računalniki, nato telekomunikacije in digitalna plačila?

Kitajska je od lani močno povečala porabo, da bi nadomestila računalniško opremo, naslednji tarči bosta najbrž telekomunikacije in finančni sektor, še posebej digitalna plačila, ki jih na Kitajskem vidijo kot posebej ranljiva za zahodne hekerje, so pri Reutersu izvedeli od poznavalcev.

Število razpisov se je v zadnjih 12 mesecih, od lanskega septembra, s 119 povečalo na 235, poroča Reuters, sklicujoč se na podatkovno bazo kitajskega finančnega ministrstva, ki pa predstavlja le del vseh javnih razpisov na Kitajskem.

Azijska velesila je lani za nadomeščanje tuje strojne in programske opreme namenila 1,4 bilijona juanov (okoli 180 milijard evrov), kar je 16,2-odstotno povečanje v primerjavi z letom prej, je še poročal Reuters, kjer so dodali, da Pekingu še vedno primanjkuje proizvodnih zmogljivosti za napredne čipe, kar Kitajski preprečuje popolno nadomeščanje tujih tehnoloških rešitev z domačimi.

Huawei je v telefonu Mate 60 Pro predstavil lasten čip, ki omogoča tudi 5G (Foto: PROFIMEDIA)

Izgradnja lastnega ekosistema proizvodnje čipov

Vendar tudi tu Kitajska dela velike premike. V globalni bitki za čipe je septembra napovedala ustanovitev sklada, v katerem namerava zbrati okoli 40 milijard evrov za krepitev polprevodniškega sektorja.

Samooskrba s polprevodniki je za Peking še toliko pomembnejša, potem ko so ZDA v zadnjih dveh letih uvedle vrsto izvoznih kontrol na polprevodnikih in opremi za njihovo izdelavo iz bojazni, da bi Kitajska lahko uporabila napredne čipe za razvoj svojih vojaških zmogljivosti.

Poleg tega je kitajski proizvajalec mobilnikov Huawei septembra predstavil telefon Mate 60 Pro, ki ga poganja čip Kirin 9000s. Ta naj bi omogočal tudi povezavo 5G. Čip je plod lastnega razvoja in ga izdeluje  šanghajski proizvajalec čipov  SMIC z uporabo napredne, sedemnanometrske tehnologije

To je bil je hladen tuš za Američane, saj se je doslej domnevalo, da tudi zaradi ameriških omejitev Kitajci ne zmorejo izdelati takšnih čipov.

To kaže na tehnološki napredek kitajske polprevodniške industrije, saj očitno lahko izdeluje čipe brez orodij EUV – ekstremne ultravijolične litografije, ki se uporablja za izdelavo sedemnanometrskih in naprednejših čipov, je ob Huaweievi predstavitvi Mate 60 Pro za Guardian dejal Dan Hutcheson, analitik pri TechInsights. Pred tem so v SMIC lahko kot najnaprednejše izdelovali 14-nanometrske čipe.

Kitajska vlada državnim podjetjem svetuje, naj v prihodnjih letih zamenjajo tujo programsko opremo z domačo (Foto: PROFIMEDIA)

Predlagajo jim, naj zamenjajo programsko opremo

Po navedbah petih borznoposredniških družb, ki so se sklicevale na odredbo kitajskega regulatorja državnega premoženja iz septembra 2022, so kitajske oblasti državnim družbam naročile, naj do leta 2027 zamenjajo pisarniške programe z domačimi.

Kot je razvidno iz razpisov, so se letos osredotočili predvsem na menjavo domačih sistemov v občutljivi infrastrukturi.

Na razpisu so denar namenili za zamenjavo opreme za zbiranje obveščevalnih podatkov v provinci Gansu in v enoti Ljudske osvobodilne vojske v severovzhodnem mestu Harbin, kjer so zamenjali tuje računalnike.

Zaskrbljeni zaradi vdorov

Po oceni tehnološkega raziskovalca Mo Jianheija s Kitajske akademije znanosti, je kitajska vlada vse bolj zaskrbljena zaradi vdorov v opremo, ki so jo proizvedli na zahodu.

Lani so denimo državni raziskovalci poudarili povezanost finančne infrastrukture z ameriško programsko opremo. Šlo je za primer kitajskega sistema za kreditne kartice UnionPay, ki je bila odvisna od programske opreme ameriškega podjetja BMC.

Ob tem so v enem od poročil navedli, da je država na področju čipov preveč odvisna od Qualcomma.

Ideje po zamenjavi stare že več kot desetletje

Kitajska si sicer že skoraj desetletje prizadeva zgraditi lasten računalniški sistem. Kot prednostno nalogo so navedli že v petletnih načrtih za razvoj znanosti in tehnologije že leta 2006.

Nadomestiti želijo predvsem programe Microsofta in Adoba. Podjetje China Tobacco je julija operacijski sistem Microsofta Windows začel nadomeščati z EulerOS, ki ga je razvil Huawei.

Težka naloga

Eno osrednjih podjetij kitajske transformacije je postal Huawei, ki ima zelo širok nabor izdelkov in storitev – ob čipih razvija tudi programsko opremo.

Kljub velikim izdatkom za nadomeščanje pa so tuja podjetja še vedno prevladujoči dobavitelji za upravljanje bančnih in telekomunikacijskih podatkovnih baz.

Po podatkih tehnološkega svetovalnega podjetja EqualOcean bodo imela nekitajska podjetja konec leta 2022 90-odstotni tržni delež na področju sistemov bančnih podatkovnih zbirk, je poročal Reuters.