Brat in sestra, ki razturata v umetni inteligenci

Ljudje Tilen Humar 13. novembra, 2023 23.06
featured image

Dario in Daniela Amodei sta v samo dveh letih zgradila podjetje Anthropic, ki je med najvplivnejšimi v umetni inteligenci in je vredno že pet milijard dolarjev.

13. novembra, 2023 23.06

Na tehnološkem področju so trenutno vse oči uprte v umetno inteligenco. Letos smo bili priča pravi poplavi spletnih klepetalnikov in podobnih osebnih asistentov, ki delujejo izjemno sposobni, čeprav še ne posedujejo prave umetne inteligence.

Včasih so lahko že kar strašljivi. Zdi se, da ni stvari, ki je ti programi ne bi vedeli ali zmogli.

Naravno se ob tem lahko pojavijo določeni strahovi, še toliko bolj zaradi obilice filmov in knjig, ki govorijo o distopični prihodnosti človeštva kot posledici nepazljivega razvoja samostojno mislečih strojev.

Dejstvo je, da to področje zahteva izdatno previdnost, poudarjata Dario in Daniela Amodei, brat in sestra na čelu ameriškega startupa Anthropic. Dvojec v nasprotju z večino pomembnih igralcev v panogi v ospredje še vedno postavlja človeka.

Na poti do prijaznejše prihodnosti ob tem Amodeieva vsak s svojimi kompetencami združujeta vizijo in tehnično znanje.

Dario Amodei, Sam Altman, Rishi Sunak
Britanski premier Rishi Sunak se je maja srečal z vodilnimi na področju umetne inteligence. Na sliki Amodei iz Anthropic, izvršni direktor DeepMind Demis Hassabis in Sam Altman iz OpenAI (Foto: PROFIMEDIA)

Dario najprej odkrival raka

Starejši Dario je tisti, ki ga mediji bolj izpostavljajo. Diplomant fizike na prestižni kalifornijski univerzi Stanford je diplomo par let kasneje nadgradil z doktoratom na univerzi Princeton.

Dario Amodei je kot doktorski študent večinoma preučeval nevronske mreže.

Dario Amodei je kot doktorski študent večinoma preučeval nevronske mreže. V tem času ga je zaneslo tudi v medicinske vode. Kot postdoktorski raziskovalec je namreč razvijal metode za modeliranje beljakovin v genomu in zaznavanje rakavih celic v organizmu.

Zatem je Dario svojo akademsko kariero obesil na klin in začel iskati službo v podjetniškem okolju. Kmalu se je znašel v kitajski tehnološki družbi Baidu, kjer ga je v svojo ekipo vzel sloviti Andrew Ng, eden vodilnih znanstvenikov s področja umetne inteligence.

Ng je v preteklosti ustanovil in vodil Googlov podvig Google Brain, s katerim se je razvijalec spletnega brskalnika prvič uveljavil na področju umetne inteligence. Temu projektu se je po odhodu iz kitajskega podjetja pridružil tudi Dario, a se tam ni mudil dolgo.

… nato izboljšal ChatGPT

Po nekaj manj kot enem letu je bila njegova naslednja postaja raziskovalni laboratorij OpenAI, danes vsem poznan kot avtor klepetalnika ChatGPT.

Tu je najprej nastopil kot vodja ekipe za varen razvoj umetne inteligence, nato pa je postal direktor in za tem podpredsednik raziskav.

Med večjimi uspehi velja omeniti vodenje razvoja druge in tretje generacije znamenitega klepetalnika. Za Daria še pomembnejše pa je bilo vprašanje varnosti razvoja samomislečih računalnikov.

Ta izziv je bil na koncu tudi odločilen za njegov odhod iz družbe in začetek družinske podjetniške zgodbe.

Daniela v umetno inteligenco prek politike in Stripa

V primerjavi z bratom je Daniela do trenutnega posla prišla po številnih ovinkih. Za začetek je na javni kalifornijski univerzi v mestu Santa Cruz diplomirala kar s treh področij – angleške književnosti, politologije in glasbene umetnosti.

Ena od diplom ji je takoj prišla prav, saj je poklicno pot začela v taboru Matta Cartwrighta, demokratskega kandidata za predstavniški dom ZDA. Tam je med drugim skrbela za stike z javnostjo in novačenje novih pomočnikov, kar jo je dobro pripravilo na podjetniško kariero.

Daniela Amodei se je v podjetništvu najprej pridružila finančnemu start upu Stripe.

Po tej izkušnji se je Daniela pridružila zasebnemu sektorju, najprej pri finančnemu start upu Stripe, v katerem je ustanovila in vodila kadrovsko službo.

Nato je presedlala v vodstvo oddelka za upravljanje poslovnih tveganj. Tam se je prvič spoznala z bolj tehničnimi vidiki posla, kot sta strojno učenje in podatkovna znanost.

Sledilo je družinsko srečanje, saj se je Daniela zaposlila pri OpenAI, kjer je tedaj delal tudi Dario. Sprva je prevzela kadrovski oddelek in tehnično ekipo, odgovorno za obdelavo jezika in generiranje glasbe, preden se je tako kot brat posvetila varnosti razvoja.

Posel z Microsoftom kaplja čez rob

Amodeieva sta o svojem odhodu iz OpenAI zelo diplomatska. V družbi petih sodelavcev sta ugotovila, da se njihovi pogledi na varnost že od začetka bistveno razlikujejo od uprave podjetja. Po navedbah revije Fast Company naj bi bila kaplja čez rob posel z Microsoftom. Amodeieva načrtujeta varne, razumljive in prilagodljive modele, ki bodo svoje vedenje prilagodili človeškim odzivom.

Dario pravi, da se niso želeli prepirati, zato so raje odšli in ustanovili podjetje v skladu s svojimi prepričanji.

Anthropic, ki ga vodi Dario Amodei, želi, da se njegovi produkti pred vsakim dejanjem najprej vprašajo, ali nekaj sploh smejo (Foto: PROFIMEDIA)

Kot glavni vizionar družbe je prevzel vlogo glavnega izvršnega direktorja. Njegova mlajša sestra je predsednica in je vključena tako v tehnično kot poslovno plat Anthropicovega delovanja.

Novo podjetje poslanstvo izraža že s svojim imenom. Nanaša se na človeka, ki ga vidi kot najpomembnejšega, umetno inteligenco pa le kot njegovo pomočnico.

Podjetje želi, da se njegovi produkti pred vsakim dejanjem najprej vprašajo, ali nekaj sploh smejo, piše revija Time, ki je Daria in Danielo Amodei septembra uvrstila med najvplivnejše v umetni inteligenci.

Ob zadnji dokapitalizaciji Anthropic vreden skoraj pet milijard

Anthropic zagotavlja varnostne rešitve, zato potrebuje lastne modele umetne inteligence, kar pa ni poceni. Zasnovan je kot korporacija za javno dobro, kar pomeni, da primarno še vedno zasleduje dobiček, a je hkrati zakonsko zavezan upoštevati vpliv svojega poslovanja na širše okolje.

Med vlagatelji je mnogo zvenečih imen tehnološke panoge, kot sta Google in Salesforce. Pred slabim mesecem so potrdili velikanski posel z Amazonom, ki bo za manjšinski delež v Anthropic vložil štiri milijarde dolarjev (3,7 milijarde evrov).

Spletni velikan bo dal na razpolago svojo platformo za računalništvo v oblaku. Po poročanju portala TechCrunch je vrednotenje družbe s to kupčijo naraslo na slabih pet milijard dolarjev (okoli 4,6 milijarde evrov).