Starševsko podjetje Googla dobiček povečalo skoraj za tretjino

Posel Forbes Slovenija 25. oktobra, 2023 14.40
featured image

Alphabet je na krilih evforije okoli umetne inteligence zabeležil velik skok dobička.

25. oktobra, 2023 14.40

V tretjem četrtletju letošnjega leta je starševsko podjetje Googla, Alphabet, doseglo 29,3-odstotno medletno povečanje dobička na 19,7 milijarde dolarjev oziroma 18,6 milijarde evrov.

Prihodki so se povečali z 69 milijard na 76,7 milijarde dolarjev (72,6 milijarde evrov). Iz podjetja so sporočili, da je rast posledica večjih prihodkov od oglasov, iz storitev oblaka ter medijske platforme YouTube.

Glavni izvršni direktor podjetja Alphabet Sundar Pichai je izrazil zadovoljstvo nad finančnimi rezultati in razvojem izdelkov v tretjem četrtletju. Poudaril je, da se podjetje še naprej osredotoča na izboljšanje uporabnosti umetne inteligence za vse. Hkrati je na tem področju obljubil tudi napredek, a natančnih podrobnosti ni podal.

Razvoj umetne inteligence je pomembno področje za podjetja, kot je Google. Ta je z Microsoftom in OpenAI eno vodilnih podjetij na področju umetne inteligence.

Glavni izvršni direktor podjetja Alphabet, Sundar Pichai, je izrazil zadovoljstvo nad finančnimi rezultati in razvojem izdelkov v tretjem četrtletju
Glavni izvršni direktor podjetja Alphabet Sundar Pichai je zadovoljen s finančnimi rezultati in razvojem izdelkov v tretjem četrtletju (Foto: PROFIMEDIA)

Cene delnic Alphabeta presenetljivo navzdol

Uporabo umetne inteligence pri podjetjih pozorno spremljajo tudi vlagatelji.

Tako se je, podobno kot ostalim velikim tehnološkim podjetjem, tudi Googlu letos občutno povečala vrednost delnic. Vlagatelji so namreč pri teh podjetjih pričakovali nove prihodke in trge.

Kljub dobrim rezultatom in evforiji okoli umetne inteligence pa je v torek presenetilo znižanje cene delnic podjetja Alphabet. Te so padle za več kot šest odstotkov na 130 dolarjev na delnico.

Alphabetovi prihodki iz oddelka poslovanja z oblakom, ki vključujejo tudi umetno inteligenco, so se z lanskih 6,7 milijarde, povečali na 8,4 milijarde dolarjev.