Bruselj z načrtom za hitrejše umeščanje vetrnih elektrarn

Zeleni prehod Forbes Slovenija 11. novembra, 2023 15.20 > 13. novembra, 2023 15.20
featured image

Evropska komisija je predstavila načrt, ki predvideva pospešitev umeščanja vetrnih elektrarn v prostor.

11. novembra, 2023 15.20 > 13. novembra, 2023 15.20

Evropska komisija je sprejela ukrepe za hitrejše umeščanje in gradnjo vetrnih elektrarn. Cilj Evropske unije (EU) je do leta 2030 doseči vsaj 42,5 odstotka energije iz obnovljivih virov (OVE), zato bo treba občutno povečati zmogljivost vetrnih elektrarn. Ambicija komisije je sicer še nekoliko višja – prizadeva si, da bi države dosegle 45 odstotkov energije iz obnovljivih virov.

Z novim načrtom želijo doseči hitrejše izdajanje dovoljenj in lažji dostop do financiranja.

Evropska vetrna industrija se sicer sooča z različnimi izzivi, ki so povezani z nezadostnim in negotovim povpraševanjem, počasnim in zapletenim izdajanjem dovoljenj, pomanjkanjem dostopa do surovin, visoko inflacijo …

Vse to je po mnenju predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen jasen signal, da je treba ukrepati takoj.

“EU je odločena, da bo vodila energetski prehod in izkoristila priložnost za ustvarjanje gospodarske rasti ter zelenih delovnih mest. Vetrni sektor je ključnega pomena za doseganje naših ciljev glede čiste energije in podnebja, vendar moramo zagotoviti, da bo lahko posloval v pravičnem in spodbudnem okolju,” je po predstavitvi načrta dejala komisarka za energijo Kadri Simson.

“Vetrni sektor je ključnega pomena za doseganje naših ciljev glede čiste energije in podnebja, vendar moramo zagotoviti, da bo lahko posloval v pravičnem in spodbudnem okolju, je po predstavitvi načrta dejala komisarka za energijo Kadri Simson (Foto: PROFIMEDIA)

Digitalizacija pridobivanja dovoljenj

Evropski akcijski načrt za vetrno energijo bo pomagal ohranjati zdravo in konkurenčno dobavno verigo vetrne energije, je komisija navedla v sporočilu za javnost.

Akcijski načrt med drugim vključuje pospešitev uvajanja z večjo predvidljivostjo in hitrejšim izdajanjem dovoljenj, izboljšuje zasnovo dražbe in omogoča lažje financiranje.

Komisija z državami članicami začenja pobudo pospešenega uvajanja obnovljivih virov energije (Accele-RES), da bi zagotovila hitro izvajanje revidiranih pravil EU o energiji iz obnovljivih virov ter namenila večji poudarek digitalizaciji postopkov izdaje dovoljenj in tehnični pomoči državam članicam.