Iščete novo zaposlitev? Znani so najboljši delodajalci na svetu

Lestvice Forbes 12. novembra, 2023 15.40 > 13. novembra, 2023 15.40
featured image

Čeprav se je v tehnološkem sektorju v zadnjem času usul plaz odpuščanj, je še vedno odličen čas za iskanje nove zaposlitve. Predstavljamo Forbesovo lestvico najboljših zaposlovalcev na svetu.

12. novembra, 2023 15.40 > 13. novembra, 2023 15.40

Danes zaposlujejo številni sektorji, stopnja odpovedi pa je visoka. Končni rezultat: Po nedavni analizi podjetja Robert Half, ki se ukvarja s kadrovanjem, je prostih delovnih mest v ZDA skoraj enkrat več kot je kandidatov.

Trg dela se lahko med državami sicer zelo razlikuje. Poročilo Svetovnega gospodarskega foruma o prihodnosti delovnih mest za leto 2023 navaja, da je delovnih mest več v državah z višjimi dohodki.

Pa vendar so delovna mesta povsod, in to v vseh oblikah in velikostih – ne nazadnje tudi nove oddaljene in hibridne vloge izkoriščajo inovativne načine povezovanja ekip po vsem svetu.

“Med pandemijo so se ljudje trudili, da bi obdržali prižgane luči – samo da bi delovali,” razlaga Kathryn Landis, ustanoviteljica in izvršna direktorica svetovnega podjetja za svetovanje Kathryn Landis Consulting. “Zdaj imajo malo več prostora in zmogljivosti, da razmišljajo širše.”

Forbes je v sodelovanju s podjetjem za tržne raziskave Statista sedmič zapored pripravil letni seznam najboljših delodajalcev na svetu. Ugotavljali so, katera podjetja ponujajo zanimivo delo in pozitivno okolje.

Za določitev lestvice je Forbes v več kot petdeset državah anketiral preko 170 tisoč zaposlenih, ki delajo v mednarodnih podjetjih in ustanovah. Anketirance so vprašali, ali bi svojega delodajalca priporočili družini ali prijateljem.

Pozvali so jih tudi, naj svoje podjetje ocenijo na podlagi meril, kot so razvoj talentov, možnost dela na daljavo, ugodnosti starševskega dopusta, raznolikost, ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem ter ponos na izdelke ali storitve, ki jih podjetje ponuja. Udeleženci so lahko ocenili tudi podjetja v svojih panogah in državah.

Odgovori so bili preoblikovani v sistem točkovanja. 700 podjetij z najvišjimi ocenami je dobilo mesto na končnem seznamu, ki je na koncu zajemal 43 držav. Število nagrajencev se je razlikovalo glede na število prebivalcev države in kvalificiranih podjetij.

1. Samsung

INDUSTRIJA: Polprevodniki, elektronika, elektrotehnika, strojna in druga oprema
DRŽAVA: Južna Koreja
ŠTEVILO ZAPOSLENIH: 270.372

Tehnološko podjetje Samsung
Prihodki skupine Samsung so lani predstavljali več kot petino korejskega BDP (Foto: PROFIMEDIA)

Samsung Electronics je svetovni proizvajalec in trgovec elektronike ter računalniške opreme. Korejsko podjetje je na novo definiralo svet televizorjev, pametnih telefonov, tablic in sorodnih naprav, omrežnih sistemov ter drugih tehnoloških rešitev.

Poslujejo na področju zabavne elektronike, informacijske tehnologije in mobilnih komunikacij ter rešitev za naprave.

Korejski velikan, ki je v večinski družinski lasti in ga vodi Lee Jae-yong, je bil ustvarjen leta 1969 v mestu Suwon. Prihodki skupine so lani predstavljali več kot petino korejskega BDP.

2. Microsoft

INDUSTRIJA: IT, internet, programska oprema in storitve
DRŽAVA: ZDA
ŠTEVILO ZAPOSLENIH: 221.000

Tehnološko podjetje Microsoft
Microsoft je z 2.700 milijardami dolarjev tržne kapitalizacije drugo največje podjetje na svetu (Foto: PROFIMEDIA)

Microsoft razvija in zagotavlja programsko opremo, tehnološke storitve, naprave in sorodne rešitve. Deluje na področju produktivnosti in poslovnih procesov, inteligentnega oblaka ter osebnega bančništva.

Leta 1975 sta ga ustanovila Paul Gardner Allen in William Henry Gates III. Sedež ima v ameriškem mestu Redmond v zvezni državi Washington.

3. Alphabet

INDUSTRIJA: IT, internet, programska oprema in storitve
DRŽAVA: ZDA
ŠTEVILO ZAPOSLENIH: 190.234

TEhnološki velikan Google
Googlov kampus v Kaliforniji slovi kot prijeten prostor za delo (Foto: PROFIMEDIA)

Starševsko podjetje Googla je prepoznano predvsem po svojih oglasih, operacijskem sistemu Android, brskalniku Chrome, storitvi Google Cloud, zemljevidih, trgovini Google Play ter ne nazadnje po svojem iskalniku in YouTubu.

Podjetja sta leta 2015 ustanovila Lawrence E. Page in Sergey Mikhaylovich Brin. Sedež Alphabeta je v mestu Mountain View v Kaliforniji.

4. Apple

INDUSTRIJA: polprevodniki, elektronika, elektrotehnika, strojna in druga oprema
DRŽAVA: ZDA
ŠTEVILO ZAPOSLENIH: 164.000

Tehnološko podjetje Apple
Apple je s 2.830 milijardami dolarjev tržne kapitalizacije največje podjetje na svetu (Foto: PROFIMEDIA)

Apple sedi na vrhu seznama najvrednejših podjetij po tržni kapitalizaciji. Oblikujejo, proizvajajo in prodajajo pametne telefone, osebne in tablične računalnike ter vrsto povezanih storitev. Prisotni so v Ameriki, Evropi, širši Kitajski, na Japonskem ter ostalih delih azijsko-pacifiške regije.

Kalifornijskega tehnološkega velikana so leta 1976 ustanovili Steven Paul Jobs, Ronald Gerald Wayne in Stephen G. Wozniak. Sedež Appla je mestu Cupertino.

5. Ferrari

INDUSTRIJA: Avtomobilizem
DRŽAVA: Italija
ŠTEVILO ZAPOSLENIH: 4.919

Proizvajalec avtomobilov Ferrari
Ferrari ima sedež v italijanskem Maranellu (Foto: PROFIMEDIA)

Ferrari je eden izmed vidnejših proizvajalcev športnih avtomobilov, ki sodeluje tudi na odmevnih dirkah, kot je Formula 1. Njihovi znani modeli so F12Berlinetta, 488 GTB, 466 Spider, 458 Speciale in LaFerrari Hybrid.

Podjetje je leta 1939 ustanovil Enzo Anselmo Ferrari. Sedež podjetja je v Maranellu v Italiji.

6. IBM

INDUSTRIJA: Polprevodniki, elektronika, elektrotehnika, strojna in druga oprema
DRŽAVA: ZDA
ŠTEVILO ZAPOSLENIH: 288.300

Tehnološko podjetje IBM
IBM je na trg lansiral prvi računalnik (Foto: PROFIMEDIA)

Umetna inteligenca in poslovne storitve so v središču ponudbe ameriškega IBM (celotno ime je International Business Machines Corporation). Podjetje deluje na področju programske opreme, svetovanja, infrastrukture in financiranja.

IBM je bil ustanovljen leta 1911. Sedež podjetja je v mestu Armonk v zvezni državi New York.

7. Adobe

INDUSTRIJA: IT, internet, programska oprema in storitve
DRŽAVA: ZDA
ŠTEVILO ZAPOSLENIH: 29.000

Tehnološko podjetje Adobe
Adobe je eno največjih podjetij v sektorju ‘programske opreme kot storitve’ (SaaS) (Foto: PROFIMEDIA)

Adobe ponuja medijske rešitve in rešitve za digitalni marketing. Deluje na področju digitalnih medijev, digitalnega izkustva in založništva.

Podjetje, s sedežem v San Joseju v Kaliforniji, sta leta 1982 ustanovila Charles M. Geschke in John E. Warnock.

8. Costco Wholesale

INDUSTRIJA: Maloprodaja in veleprodaja
DRŽAVA: ZDA
ŠTEVILO ZAPOSLENIH: 314.000

Ameriški trgovec Costco
Primerjalna prednost ameriškega grosista so nizke cene in lastne znamke izdelkov (Foto: PROFIMEDIA)

Izdelki podjetja Costco Wholesale so v kategoriji hrane in drugega blaga, gospodinjskih in tekstilnih proizvodov ter pomožnih izdelkov.

Podjetje sta leta 1983 ustanovila James D. Sinegal in Jeffrey H. Brotman. Sedež ima v Issaquahu v zvezni državi Washington.

9. BMW

INDUSTRIJA: Avtomobilizem
DRŽAVA: Nemčija
ŠTEVILO ZAPOSLENIH: 149.475

Proizvajalec avtomobilov BMW
Nemški avtomobilski velikan stavi na električno prihodnost z vložki v vodikovo tehnologijo in električna vozila (Foto: PROFIMEDIA)

BMW (polno nemško ime je Bayerische Motoren Werke) proizvaja in prodaja avtomobile ter motorna kolesa. Med drugim delujejo na segmentu avtomobilizma, motociklizma in finančnih storitev.

Podjetje deluje od leta 1916 in ima sedež v Münchnu v Nemčiji.

10. Cisco Systems

INDUSTRIJA: Polprevodniki, elektronika, elektrotehnika, strojna in druga oprema
DRŽAVA: ZDA
ŠTEVILO ZAPOSLENIH: 83.300

Tehnološko podjetje Cisco
Foto: PROFIMEDIA

Cisco Systems načrtuje, proizvaja in prodaja izdelke ter storitve, ki so povezane z industrijo komunikacij in informacijske tehnologije.

Podjetje je prisotno v Ameriki, Evropi, Afriki, na Bližnjem vzhodu ter na Japonskem, Kitajskem in v regiji pacifiške Azije.

Cisco Systems sta leta 1984 ustanovila Sandra Lerner in Leonard Bosack. Sedež podjetja je v San Joseju v Kaliforniji.

Lestvico je uredila Rachel Rabkin Peachman.