Indijsko gospodarstvo naj bi do leta 2030 postalo tretje največje na svetu

Novice Marko Rabuza 30. oktobra, 2023 09.57
featured image

Hitro rastoči srednji razred in digitalna preobrazba sta pogon vzpona indijskega gospodarstva.

30. oktobra, 2023 09.57

Indija je trenutno peto največje gospodarstvo na svetu, leta 2020 pa so prehiteli Združeno kraljestvo.

Analitska družba S&P Global Market Intelligence Indiji napoveduje izjemno rast do leta 2030, ko bi po njihovih projekcijah lahko prehiteli Nemčijo in Japonsko. Indijsko gospodarstvo naj bi se v tem času s 3,5 bilijona dolarjev (3,3 bilijona evrov) več kot podvojilo – na 7,3 bilijona dolarjev (6,9 bilijona evrov).

Pred njo bi tako ostali le še ZDA in Kitajska.

“Pomemben pozitiven dejavnik za Indijo je njen veliki in hitro rastoči srednji razred, ki pomaga spodbujati potrošniško porabo,” je v poročilu, objavljenem prejšnji teden, dejal Rajiv Biswas, glavni ekonomist za Azijo in Pacifik pri družbi S&P Global Market Intelligence, poroča The Economic Times.

“Pričakuje se, da bo digitalna preobrazba Indije, ki je v teku, pospešila rast spletne trgovine, kar bo v prihodnjem desetletju spremenilo podobo maloprodajnega potrošniškega trga,” dodaja Biswas.

Vladne spodbude in visoka domača poraba

Tudi Mednarodni denarni sklad napoveduje, da bo indijsko gospodarstvo že leta 2026 prehitelo Nemčijo, leto pozneje pa še Japonsko.

V prvem četrtletju prihodnjega leta naj bi na krilih vladnih spodbud in visokega domačega povpraševanja zabeležilo 7,8-odstotno rast.

“Kratkoročne gospodarske napovedi predvidevajo nadaljnjo hitro rast v preostanku leta 2023 in v letu 2024, ki jo bo podpirala močna rast domačega povpraševanja,” je nadaljeval Biswas.

Po njegovih besedah kazalniki, kot sta indeks industrijske proizvodnje (IIP) in ankete o indeksu nabavnih menedžerjev (PMI), ki jih izvaja podjetje, kažejo na nadaljevanje zagona rasti.

Velike naložbe tehnoloških multinacionalk

Po mnenju družbe S&P bo Indija drugo največje gospodarstvo v Aziji do leta 2030 postala tudi zaradi svojega demografskega profila.

“K velikim prilivom neposrednih tujih naložb v Indijo so prispevale obsežne investicije svetovnih tehnoloških multinacionalk, kot sta Google in Facebook, ki jih privlači velik in hitro rastoč indijski domači potrošniški trg, ter močan porast prilivov neposrednih tujih naložb iz proizvodnih podjetij,” je dejal Biswas.

Število uporabnikov interneta naj bi se v državi z največ prebivalci od leta 2020 do 2030 povečalo s 500 milijonov na 1,1 milijarde, kar naj bi pripomoglo k privabljanju naložb multinacionalk.

Zaradi oznake najhitreje rastoče gospodarstvo bo Indija postala tudi pomemben trg za multinacionalke, ki bodo vlagale v “industrije, kot so avtomobilska, elektronska in kemična, ter storitvene dejavnosti, kot so bančništvo, zavarovalništvo, upravljanje premoženja, zdravstvo in informacijska tehnologija”.