Uganete, s čim je Snap ustvaril največ četrtletnih prihodkov?

Novice Marko Rabuza 30. oktobra, 2023 13.43
featured image

Aplikacija Snapchat, ki omogoča hitro komuniciranje s pošiljanjem fotografij in videoposnetkov, največ prihodkov dobi z obrestmi od sredstev, ki jih imajo na banki.

30. oktobra, 2023 13.43

Družba Snap je kljub 400 milijonom dnevnih uporabnikov na njeni priljubljeni aplikaciji Snapchat v tretjem četrtletju največ prihodkov ustvarila z obrestmi, ki jih je dobila za svoja sredstva na banki, poroča Forbes.

Snapchat je razvil aplikacijo, ki uporabnikom omogoča hitro komuniciranje s pošiljanjem fotografij in videoposnetkov. Vseeno šest let po tem, ko so objavili prvo javno ponudbo delnic, družba ne ustvarja dobička. Do zdaj so presežek prihodkov nad odhodki zabeležili le v enem četrtletju.

Forbes je pregledal poslovno poročilo Snapa za tretje četrtletje letošnjega leta in poudaril, da so jim prihodki od obresti prinesli največ denarja.

Prihodki od obresti so v tretjem četrtletju znašali 43 milijonov dolarjev (40,6 milijona evrov). To pomeni, da so sredstva podjetja na banki prinašala več kot glavna dejavnost velikana družbenih omrežij. Po preračunu je podjetje od leta 2016 samo z obrestmi ustvarilo 296 milijonov dolarjev (279,5 milijona evrov).

Četrtletni rezultati boljši od pričakovanj

Matično podjetje Snap je pretekli teden sporočilo, da so se prihodki v tretjem četrtletju povečali za pet odstotkov v primerjavi s prejšnjim obdobjem. V sporočilu delničarjem so navedli, da oglaševalski trg ostaja nepredvidljiv po vojni na Bližnjem vzhodu.

Rezultati Snapchata so sicer boljši od pričakovanj Wall Streeta. Borzniki so ocenjevali, da bodo v tretjem četrtletju ustvarili 1,11 milijarde dolarjev (1 milijarda evrov) prihodkov, podjetje pa je v poročilu navedlo, da so jih ustvarili 1,19 milijarde dolarjev (1,1 milijarde evrov).

Ob tem so zabeležili 368 milijonov dolarjev (347,5 milijona evrov) izgube.

Številna tehnološka podjetja so lani občutila naraščajočo inflacijo, kar je zaviralo njihovo rast, ocenjuje New York Times. Medtem ko Google in Meta (ta ima v lasti Facebook, WhatsApp in Instagram) že zaznavata preobrat, pa je za manjše igralce na trgu, kot je Snap, rast nekoliko počasnejša.

Pred kratkim je Snapchat napovedal sodelovanje z Microsoftom (Foto: PROFIMEDIA)

Analitiki so previdni pri napovedih podjetja. Čeprav je Snap v tretjem četrtletju zabeležil rast prihodkov in dnevnih uporabnikov omrežja, v analitskih družbah Canaccord Genuity in Stifel Nicolaus opozarjajo, da bo treba še počakati, ali se bodo ugodne spremembe v zadnjem četrtletju prenesle tudi na daljše obdobje.

Napovedana odpuščanja in novo partnerstvo z Microsoftom

Vodstvo podjetja je pred kratkim napovedalo zaprtje oddelka za obogateno resničnost in odpuščanje 170 zaposlenih. Pred tem so lani napovedali, da bodo število zaposlenih zmanjšali za 20 odstotkov, kar je okoli 6.000 zaposlenih.

Snap ima težave pri ustvarjanju prihodkov od svojih uporabnikov. Aplikacija se običajno uporablja kot platforma za pošiljanje sporočil, kjer se v pogovorih ne objavljajo oglasi, opozarjajo analitiki.

Podjetje zdaj vključuje oglase v določene funkcije. Prejšnji mesec so tudi sporočili, da so sklenili partnerstvo z Microsoftom za vključitev oglasov v obliki sponzoriranih povezav v svojega klepetalnega robota My AI.

Novo orodje za urejanje fotografij

Družbeno omrežje Snapchat je konec avgust predstavilo novo orodje za preoblikovanje fotografij, ki temelji na uporabi generativne umetne inteligence Dreams. Uporabniki Snapchata bodo lahko z njim svoje fotografije, sebke, spremenili v pravljične podobe, denimo morsko deklico v globokem morju ali renesančnega vladarja.