Nvidia želi ogroziti primat Intela: začeli bodo izdelovati čipe za osebne računalnike

Tehnologija Forbes Slovenija 24. oktobra, 2023 12.13
featured image

Nvidia prevladuje na trgu računalniških čipov za umetno inteligenco. Zdaj se bo podala še na področje osebnih računalnikov, kjer sicer že dolga leta na prestolu sedi Intel.

24. oktobra, 2023 12.13

Ameriški proizvajalec čipov Nvidia je potihoma začela oblikovati procesorje, ki bodo lahko poganjale Microsoftov operacijski sistem Windows. Pri tem bodo uporabljale tehnologijo britanskega dizajnerja čipov Arm, poroča Reuters, ki se sklicuje na svoje vire.

Novo prizadevanje velikana na področju umetne inteligence je del Microsoftovih načrtov, da bi pomagal podjetjem, ki izdelujejo procesorje na osnovi Armove tehnologije za osebne računalnike z operacijskim sistemom Windows

Microsoft želi s tem tekmovati z Applom, ki je po tem, ko je pred tremi leti izdelal lastni čip na osnovi Arm, skoraj podvojil svoj tržni delež, kažejo podatki raziskovalnega podjetja IDC za tretje četrtletje.

Ob Nvidii naj bi čipe za osebne računalnike začelo izdelovati tudi podjetje Advanced Micro Devices (AMD).

Nvidia bi Microsoftu zagotavljala čipe
Microsoft si želi, da njegovi Windowsi ne bi bili odvisni le od enega izdelovalca procesorjev (Foto: PROFIMEDIA)

Napad na dolgoletno prevlado Intela

Nvidia in AMD bi lahko čipe za osebne računalnike prodajala že leta 2025, je dejal vir za Reuters. Podjetji bi se tako pridružili Qualcommu, ki že od leta 2016 izdeluje čipe za prenosne računalnike s tehnologijo Arm.

Delnice družbe Nvidia so se po objavi Reutersa zvišale za 3,84 odstotka, na drugi strani pa so delnice Intela padle za 3,06 odstotka.

Prizadevanja podjetij Nvidia, AMD in Qualcomm bi lahko dodatno pretresla industrijo osebnih računalnikov, v kateri je dolgo prevladoval Intel. Ta je pod vse večjim pritiskom, odkar je podjetje Apple izdelalo lasten čip.

Intelu grozi, da ne bo več vodilni proizvajalec čipov
Intel je bil še pred nekaj leti praktično nedotakljiv, ugibalo se je celo, da bo na področju procesorjev nastal monopol. Zdaj mu konkurenca diha za ovratnik. (Foto: PROFIMEDIA)

Spomnimo, da je Intel leta 2016 celo presegel 80 odstotkov svetovnega trga centralnih procesorjev (central processing unit – CPU), nato pa mu je delež začel vztrajno odžirati AMD. Po podatkih podjetja Mercury Research, ki spremlja trg polprevodnikov in drugih računalniških komponent, je Intel v drugem letošnjem četrtletju imel okoli 68-odstoten tržni delež, medtem ko je AMD predstavljal skoraj 32 odstotkov.

Microsoft bi rad učinkovitost, ki ji ima Apple

Applovi čipi po meri so njihovim računalnikom Mac omogočili daljšo življenjsko dobo baterije in hitrejše delovanje, ki je konkurenčno čipom, ki porabijo več energije. Vodilni v Microsoftu so opazili učinkovitost Applovih čipov, ki temeljijo na tehnologiji Arm, tudi pri obdelavi umetne inteligence. Zato si prizadevajo, da bi dosegli podobno zmogljivost.

Leta 2016 je sicer Microsoft pooblastil Qualcomm za prenos operacijskega sistema Windows na osnovno procesorsko arhitekturo Arm, eksluzivni dogovor pa se izteče leta 2024. Microsoft zato zdaj spodbuja druge, da bi vstopili na trg, da ne bi bili odvisni le od enega samega ponudnika.