Taylor Swift in Beyoncé na vrhu lestvice najbolj dobičkonosnih turnej

Lestvice Forbes 11. novembra, 2023 15.30 > 13. novembra, 2023 15.30
featured image

Taylor Swift je odvzela krono Beyoncé, saj je s svojo turnejo Eras zaslužila 305 milijonov dolarjev, kar je več kot dvakrat več, kot je zaslužila Beyoncé s svojo rekordno turnejo Renaissance.

11. novembra, 2023 15.30 > 13. novembra, 2023 15.30

“Ne morem verjeti, da je moja kariera glasba,” je dejala Taylor Swift na losangeleški premieri svojega novega koncertnega filma Taylor Swift: The Eras Tour pred več kot 2.000 gledalci. Med njimi so bili tudi Adam Sandler, Mariska Hargitay, Simu Liu in celo Beyoncé.

“To je noro. Vedno sem se tako zabavala, ko sem to počela. Še nikoli v življenju se nisem tako zabavala, kot sem se na turneji Eras. To je daleč najbolj električna izkušnja v mojem življenju.”

Je tudi najbolj donosna. Swiftova je od marca do avgusta odigrala 56 stadionskih koncertov v 20 ameriških mestih in Mexico Cityju. Ti so ji po ocenah prinesli več kot 780 milijonov dolarjev, 33-letna kraljica popa pa je zaslužila približno 305 milijonov dolarjev.

Turneja Eras, ki zajema skoraj dve desetletji in 10 albumov, je več kot le retrospektiva pevkine kariere – je tudi finančni fenomen. Zaradi izjemnega gospodarskega vpliva koncertnih turnej na gostujoča mesta sta Swift in Beyoncé – ki je letos poleti s svojo rekordno turnejo Renaissance World Tour v žep pospravila 145 milijonov dolarjev – po podatkih banke Morgan Stanley v tretjem četrtletju ameriškemu gospodarstvu prispevali 5,4 milijarde dolarjev.

Glasbenica Taylor Swift
Taylor Swift na premieri svojega turnejnega filma (Foto: Mario Anzuoni/REUTERS)

Obe superzvezdnici bosta še naprej želi milijone z izdajo svojih koncertnih filmov. Po poročanju časopisa New York Times naj bi Swiftin film, katerega produkcija je stala 15 milijonov dolarjev, v ameriški blagajni v prvem vikendu zaslužil 125 milijonov dolarjev, v mednarodnem pa še dodatnih 60 milijonov dolarjev.

Beyoncéin film Renesansa bo premiero doživel 1. decembra. (Forbesove ocene v tej zgodbi ne vključujejo potencialnih prihodkov flmov ali prihodkov iz predprodaj.)

Visoki zaslužki, visoki stroški

Toda vsak dolar, porabljen za turnejo, ne gre neposredno v žep glavnega izvajalca. “Pri tako velikih turnejah imaš lahko več sto zaposlenih, ki opravljajo storitve na poti,” je za Forbes povedal Jarred Arfa, vodja globalnega glasbenega oddelka pri Independent Artists Group, ki med drugim zastopa Billyja Joela in Metallico. “Seznam je neskončen.”

Obsežna globalna turneja običajno vključuje člane skupine, spremljevalne pevce in plesalce, člane ekipe, inženirje ozvočenja ter oblikovalce luči in scene, ki se z glavnim izvajalcem selijo iz mesta v mesto.

Seveda je treba najeti prizorišča in jih v primeru stadionskih superzvezdnikov spremeniti iz igrišča v oder. Na poslovnem področju so tu še menedžer in agent glavnega nastopajočega, promotor in podjetje za prodajo vstopnic, ki vsi dobijo delež od bruto prihodkov.

Višje cene vstopnic – Swiftove so bile v povprečju po ocenah 253 dolarjev, kar ji je prineslo od 10 do 13 milijonov dolarjev na večer – ne pomenijo nujno višjega plačila za umetnika. Stroški tovornjakov in prevozov so se od pandemije znatno povečali, mednarodna turneja pa običajno stane več kot koncertiranje v ZDA.

Glasbenica Taylor Swift
Taylor Swift je po sporu z založbo sama znova posnela štiri stare albume, kot zadnji je oktobra letos izšel album 1989 (Foto: PROFIMEDIA)

Deset največjih zaslužilo milijardo dolarjev

Da bi bila turneja dobičkonosna, morajo izvajalci “na veliko koncertih iztržiti veliko denarja”, pravi Arfa. To pa se ne zgodi vedno. Miley Cyrus je nedavno izjavila, da na turneji Bangerz Tour leta 2014 ni zaslužila niti centa. Zato lahko sponzorstva, kot je Swiftina pogodba s podjetjem Capital One, pomagajo nadomestiti previsoke stroške.

Forbes ocenjuje, da je kljub velikim stroškom turnej deset največjih zaslužkarjev med glasbeniki od 1. januarja do 31. avgusta zaslužilo več kot milijardo dolarjev. Med najbolj uspešnimi sta tudi Ed Sheeran, ki je s turnejo Mathematics zaslužil približno 110 milijonov dolarjev, in skupina Coldplay, ki je s svetovno turnejo Music of the Spheres letos zaslužila približno 85 milijonov dolarjev.

Turneja Farewell Yellow Brick Road Eltona Johna, zadnja v njegovi bogati karieri, se je julija po petih letih končala. In te rumene opeke so bile očitno narejene iz zlata. Johnova turneja je postala prva turneja, ki je zaslužila več kot 800 milijonov dolarjev, nato pa še 900 milijonov dolarjev in s skupno 939 milijoni dolarjev postala najdonosnejša turneja vseh časov.

Beyonce v filmu Renesansa
Beyonce v filmu Renesansa (Foto: PROFIMEDIA)

Do naslednjega leta.

Druga polovica Swiftine turneje Eras se bo nadaljevala novembra s koncerti v Aziji in Evropi, nato pa se bo vrnila v Severno Ameriko. Ko se bo končala leta 2024, naj bi bila prva turneja, ki bo zaslužila veliko več kot milijardo dolarjev.

Tukaj so koncertne turneje z največjim zaslužkom od leta 2023 do avgusta.

1. Taylor Swift (Eras Tour)

ŠTEVILO KONCERTOV: 56
BRUTO PRIHODKI V 2023: 780 milijonov dolarjev
ZASLUŽEK: 305 milijonov dolarjev

Taylor Swift morda trenutno opravlja mini turnejo po luksuznih ložah na tekmah Kansas City Chiefs, vendar je večino leta razprodajala stadione. Povprečna cena vstopnice 253 dolarjev (in sesutje Ticketmasterja med prodajo) ni odvrnila obiskovalcev koncertov: do zdaj je igrala za več kot 3 milijone oboževalcev.

Nekateri zagrizeni oboževalci (Swifties) so čakali v vrstah tudi več ur, da bi lahko kupili želene jope s kapucami za 75 dolarjev – čeprav vsi vedo, da je na tribunah na voljo veliko brezplačnih zapestnic prijateljstva, ki jih je mogoče zamenjati.

Glasbenica Taylor Swift
Taylor Swift na tekmi nogometne ekipe Kansas City Chiefs (Foto: Jay Biggerstaff/USA Today Sports/ REUTERS)

2. Beyoncé (Rennaisance World Tour)

ŠTEVILO KONCERTOV: 46
BRUTO PRIHODKI V 2023: 460 milijonov dolarjev
ZASLUŽEK: 145 milijonov dolarjev

Ko se je turneja Renaissance po postankih v 12 državah končala v začetku tega meseca, je zaslužila 579 milijonov dolarjev in tako postala ena najdonosnejših turnej v zgodovini. Beyoncé je septembra na koncertu za 42. rojstni dan v Los Angelesu obiskovalce prosila, naj se oblečejo v srebrno barvo. Obiskovalci – med njimi Meghan Markle, Chris Rock, Jeff Bezos in Tyler Perry – pa so ravnali po ukazu kraljice B.

Glasbenica Beyonce
Glasbenica Beyonce na letošnji podelitvi nagrad grammy (Foto: Mario Anzuoni/REUTERS)

3. Ed Sheeran (- +–=÷× (Mathematics) Tour)

ŠTEVILO KONCERTOV: 41
BRUTO PRIHODKI V 2023: 240 milijonov dolarjev
ZASLUŽEK: 110 milijonov dolarjev

Primerno je, da je bil del Sheeranove turneje Mathematics iz leta 2023 zelo uspešen. Njegov okrnjen produkcijski slog in povprečna cena vstopnice v višini približno 100 dolarjev sta 32-letnemu Sheeranu omogočila, da je v primerjavi s svojimi superzvezdniškimi konkurenti iztržil večji delež prodanih vstopnic.

Sheeran je leto začel na Novi Zelandiji, nato pa turnejo končal v ZDA. Na poti je podrl rekord na stadionu Levi’s v Santa Clari v Kaliforniji, kjer je nastopil pred več kot 77.000 oboževalci.

Glasbenik Ed Sheeran
Glasbenik Ed Sheeran (Foto: PROFIMEDIA)

4. Coldplay (Music of the Spheres World Tour)

ŠTEVILO KONCERTOV: 43
BRUTO PRIHODKI V 2023: 275 milijonov dolarjev
ZASLUŽEK: 85 milijonov dolarjev

Skupina Coldplay je za svetovno turnejo Music of the Sphere poskrbela za ekološko ozaveščeno produkcijo, ki je bila čim bolj trajnostna. Oder je bil zgrajen iz materialov za večkratno uporabo, konfeti so bili biorazgradljivi, zapestnice LED, ki so jih dobili oboževalci, pa so bile kompostabilne.

Člani skupine Chris Martin, Johnny Buckland, Guy Berryman in Will Champion so to poletje obiskali 10 držav v Južni Ameriki in Evropi. Po nastopu v Severni Ameriki se bo skupina odpravila v Azijo in se leta 2024 vrnila v Evropo.

Glasbena skupina Coldplay
Glasbena skupina Coldplay med koncertom v Kaliforniji septembra letos (Foto: Mario Anzuoni/REUTERS)

5. P!nk (Summer Carnival)

ŠTEVILO KONCERTOV: 37
BRUTO PRIHODKI V 2023: 300 milijonov dolarjev
ZASLUŽEK: 85 milijonov dolarjev

Samo P!nk lahko hkrati nastopa na dveh turnejah in pri tem visi z glavo navzdol. V oktobru je prekinila turnejo Summer Carnival in začela turnejo Trustfall z 20 koncerti. Za glasbenico, ki je znana po tem, da med svojimi nastopi leti po zraku in izvaja akrobacije, je P!nk letos razbila tudi stekleni strop: Avgusta je postala prva ženska, ki je vodila koncert na stadionu v Wisconsinu.

Glasbenica P!nk
Glasbenica P!nk (Foto: Mario Anzuoni/REUTERS)

6. Harry Styles (Love On Tour)

ŠTEVILO KONCERTOV: 49
BRUTO PRIHODKI V 2023: 227 milijonov dolarjev
ZASLUŽEK: 70 milijonov dolarjev

Preden so glasbeni navdušenci usklajevali tematske obleke za turneje Eras in Renaissance, so za turnejo Harryja Stylesa Love On Tour kupovali domiselne kostume in boe s perjem. Po tem, ko je na začetku leta 2021 hitro postala najbolj obiskana turneja leta, se je Stylesov praznik ljubezni julija letos končno končal. Večino leta 2023 je igral za mednarodno občinstvo, najprej v Oceaniji, nato v Aziji in nato v Evropi.

Turnejo je zaključil s skupnim zaslužkom 617 milijonov dolarjev, saj je na 169 koncertih prodal več kot 5 milijonov vstopnic.

Glasbenik Harry Styles
Glasbenik Harry Styles (Foto: PROFIMEDIA)

7. Elton John (Farewell Yellow Brick Road Tour)

ŠTEVILO KONCERTOV: 63
BRUTO PRIHODKI V 2023: 195 milijonov dolarjev
ZASLUŽEK: 70 milijonov dolarjev

Legendarni Rocket Man, ki je na turnejah gostoval od 70. let prejšnjega stoletja, se je julija še zadnjič podal na oder. Od leta 2018, ko se je začela turneja Farewell Yellow Brick Road, je 76-letni John odigral 330 koncertov in oblekel približno 16 oblek Gucci.

Med Johnovim zadnjim nastopom na Glastonburyju junija se je zbrala množica superzvezdnikov, med njimi Paul McCartney, Kate Hudson, Debbie Harry, Anya Taylor-Joy in Lewis Hamilton.

Glasbenik Elton John
Lgendarni glasbenik Elton John na letošnjem festivalu Glastonbury v Združenem kraljestvu (Foto: PROFIMEDIA)

8. Morgan Wallen (One Night at a Time World Tour)

ŠTEVILO KONCERTOV: 30
BRUTO PRIHODKI V 2023: 190 milijonov dolarjev
ZASLUŽEK: 70 milijonov dolarjev

Zaslužek Morgana Wallena v višini 70 milijonov dolarjev s turneje One Night at a Time bi bil še višji, a se je pevec odločil, da bo 3 dolarje od vsake prodane vstopnice na koncertih v ZDA namenil fundaciji Morgan Wallen Foundation, ki podpira športne in glasbene programe za mlade. Po kratki turneji v Oceaniji je Wallen prepotoval ZDA.

Aprila je na dveh koncertih na stadionu American Family Field v Milwaukeeju igral za več kot 39.000 obiskovalcev, kar je rekord za ta stadion. Prejšnji mesec je napovedal, da bo turnejo podaljšal do leta 2024 s še desetimi koncerti v ZDA.

Glasbenik Morgan Wallen
Ameriški pevec Morgan Wallen (Foto: PROFIMEDIA)

9. Luke Combs (World Tour)

ŠTEVILO KONCERTOV: 30
BRUTO PRHODKI V 2023: 125 milijonov dolarjev
ZASLUŽEK: 55 milijonov dolarjev

Ko so bile oktobra lani v prodaji vstopnice za Combsovo svetovno turnejo, je 33-letni kantri zvezdnik takoj razprodal 37 od 39 koncertov. Povprečna cena vstopnice znaša 97 dolarjev, zato Combsovim oboževalcem za njegov nastop ni treba odšteti veliko denarja.

Ko bo ta mesec zaključil turnejo po 17 državah, se bo aprila ponovno odpravil na pot, in sicer na severnoameriško stadionsko turnejo Growin’ Up and Gettin’ Old.

Glasbenik Luke Combs
Ameriški pevec Luke Combs (Foto: PROFIMEDIA)

10. The Weeknd (After Hours til Dawn Tour)

ŠTEVILO KONCERTOV: 30
BRUTO PRIHODKI V 2023: 158 milijonov dolarjev
ZASLUŽEK: 55 milijonov dolarjev

Potem ko je The Weeknd zaradi pandemije zamudil in lani turnejo prenesel v ZDA, se je junija začela njegova postapokaliptična turneja After Hours til Dawn v Evropi. Na londonskem stadionu je v dveh nočeh igral za 160.000 ljudi. S tem je podrl rekorda arene za eno in dve noči, kot tudi rekord največ prodanih vstopnic za tradicionalni koncert na stadionu Wembley.

Turneja je trenutno v Južni Ameriki in se bo še letos odpravila v Oceanijo.

Glasbenik The Weeknd
Kanadski pevec Abel Makkonen Tesfaye, poznan pod umetniškim imenom The Weeknd, na julijskem koncertu v Parizu (Foto: PROFIMEDIA)

Metodologija

Številke predstavljajo prihodke pred obdavčitvijo za leto 2023 od 1. januarja do 31. avgusta, od katerih so odšteti honorarji za zastopanje – menedžerji, odvetniki, agenti – in stroški poslovanja turneje. Viri vključujejo podatke Billboarda in Pollstarja ter intervjuje s strokovnjaki in analitiki iz panoge.

Lestvico je uredila Marisa Dellatto.