Philips po dobrem četrtletju izboljšal celoletno napoved

Novice Forbes Slovenija 1. novembra, 2023 12.36 > 13. novembra, 2023 13.30
featured image

Nizozemski proizvajalec medicinske opreme in izdelkov za osebno higieno Philips je izboljšal svojo celoletno napoved dobička in prodaje.

1. novembra, 2023 12.36 > 13. novembra, 2023 13.30

Nizozemski proizvajalec medicinske opreme in izdelkov za osebno higieno Philips je v tretjem letošnjem četrtletju ustvaril 90 milijonov evrov čistega dobička, v istem lanskem obdobju pa je vknjižil 1,3 milijarde evrov izgube.

Prihodki so se na letni ravni povečali za 11 odstotkov na 4,5 milijarde evrov, so se pa za devet odstotkov zmanjšala naročila, povzema STA.

“Na podlagi naših boljših rezultatov smo izboljšali obete za prihodke in dobiček za poslovno leto 2023, čeprav se zavedamo, da negotovosti v vedno bolj nestabilnem geopolitičnem okolju ostajajo,” je dejal glavni izvršni direktor družbe Roy Jakobs.

Pričakujejo, da se bo dobiček okrepil med 10 in 11 odstotki

Philips po novem pričakuje, da se bodo celoletni prihodki od prodaje v poslovnem letu 2023 glede na lani okrepili med šestimi in sedmimi odstotki, dobiček iz poslovanja pa med 10 in 11 odstotki, dodaja STA.

Senco nad poslovanjem Philipsa še vedno mečejo pokvarjene dihalne naprave, zaradi katerih so bili uporabniki s spalno apnejo med spanjem izpostavljeni nevarnosti vdihavanja strupene pene. Ameriški regulatorji so v začetku meseca zahtevali dodatne teste na odpoklicanih napravah.

Odpoklici pokvarjenih dihalnih naprav so podjetje lani potisnili močno v rdeče številke, vodili pa so tudi v ukinitev okoli 10.000 delovnih mest.

Upad naročil

Dobre poslovne izide za tretje četrtletje so nekoliko pokvarile številke o naročilih. Nova naročila so se v primerjavi z lanskim letom zmanjšala za devet odstotkov, kar je posledica upada povpraševanja na Kitajskem. Tam se povpraševanje še vedno ni vrnilo na raven pred pandemijo, ob tem pa so dodatno na padec vplivale tudi težave v dobavnih verigah.