Kako dobrodelni so najbogatejši Američani?

Lestvice Forbes 11. novembra, 2023 15.27 > 13. novembra, 2023 15.27
featured image

Člani Forbesove lestvice 400 so zaslužili ogromno. Prav veliko pa od sebe niso dali.

11. novembra, 2023 15.27 > 13. novembra, 2023 15.27

Najbogatejši Američani se uvrščajo tudi med največje filantrope v državi, saj darujejo več milijard dolarjev za razvoj različnih zdravil, štipendijske sklade in podnebne pobude. Ampak kako dobrodelni so v resnici superbogataši?

Ne ravno, je pokazala Forbesova raziskava. Uvrščeni na Forbesovo lestvico 400 za leto 2023 so skupaj za dobrodelne namene podarili več kot 250 milijard. To je manj kot šest odstotkov njihove skupne neto vrednosti.

Seveda so nekateri bolj velikodušni od drugih. Da bi videli, kako dobrodelen je bil posamezni uvrščeni na Forbesovo lestvico 400, se je Forbes lotil njihovih dobrodelnih prispevkov in vsakemu od njih dodelil filantropsko oceno od 1 do 5. Če nismo našli nobenih podatkov o donacijah in če nam niso želeli posredovati podrobnosti, smo jim dali oceno ‘neobstoječe’.

Dve tretjini darovali manj kot pet odstotkov bogastva

Ocene smo določili tako, da smo prišteli vrednost vseh neposrednih donacij, ki jih je posamezni milijarder doslej namenil za dobrodelnost, k njihovi neto vrednosti na Forbesovi lestvici 400 za leto 2023. Nato smo delili vse njihove dosedanje prispevke s to vrednostjo. Vsaka ocena tako odraža dobrodelnost, izraženo v odstotkih neto bogastva neke osebe.

Pri tem smo upoštevali samo neposredne prispevke, ne pa denarja, ki je naložen v zasebnih skladih posameznih milijarderjev ali v skladih z donacijami, ki so namenjeni davčnim ugodnostim. Ta sredstva namreč pogosto ne pridejo do tistih, ki bi jih potrebovali.

Elon Musk
Najbogatejši Zemljan Elon Musk je daroval manj kot odstotek svojega premoženja (Foto: PROFIMEDIA)

Vsakega od uvrščenih na lestvici smo prosili za podatke. Marsikdo od njih ima sklade z javno objavljenimi davčnimi podatki, ki omogočajo podrobnosti o vsakoletnih donacijah, čeprav imajo ti podatki kakšno leto ali dve zamika. Nekateri so nam poslali natančne podatke o dodatnih donacijah in prejemnikih. Drugi so odgovore zavrnili.

Dve tretjini milijarderjev s Forbesove lestvice 400 sta dobili oceno 1 ali 2, kar pomeni, da so za dobrodelnost namenili manj kot pet odstotkov svojega bogastva.

To se ujema s prejšnjimi leti. Je pa tokrat prvič po letu 2020, ko je Forbes začel preverjati neposredne donacije uvrščenih na Forbesovi lestvici 400, število tistih, ki so darovali od 1 do 4,99 odstotka svojega bogastva (ocena 2), preseglo število tistih, ki so darovali manj kot 1 odstotek bogastva (ocena 1).

Največji filantrop je George Soros

Kljub temu je samo enajst od 400 najbogatejših Američanov podarilo več kot 20 odstotkov svojega premoženja, kar je po Forbesovi presoji zelo redka ocena 5. To so: John Arnold, Edythe Broad, Warren Buffett, Bill Gates, Melinda French Gates, Amos Hostetter Jr., Pierre Omidyar, MacKenzie Scott, Lynn Schusterman, Jeff Skoll in George Soros.

Že četrto leto zapored je tajkun hedge skladov in slavni podpornik politične levice George Soros največji dobrotnik med vsemi, če merimo po deležu bogastva. V zadnjih dobrih štirih desetletjih je daroval več kot 19 milijard dolarjev, kar skoraj trikrat presega njegovo trenutno neto vrednost.

Donacije skoraj izključno potekajo skozi njegove sklade Open Society, ki se osredotočajo na demokratična načela, kot so svoboda govora, človekove pravice in podnebna pravičnost. Letošnje poletje je 93-letni Soros vajeti predal sinu Alexu Sorosu. Ta je oznanil, da bo organizacijo spremenil in temeljito zmanjšal število zaposlenih, pozornost pa z zahodne Evrope usmeril proti ZDA in Ukrajini.

Sedemdeset uvrščenih na lestvici se je zavezalo, da bodo po smrti prek dobrodelne kampanje The Giving Pledge (Zaveza o darovanju) podarili več kot pol svojega premoženja. Toda Soros, ki se kampanji ni pridružil, je edini filantrop na Forbesovi lestvici 400, ki je po Forbesovi oceni že presegel to zavezo.

George Soros in Alex Soros
Milijarder George Soros je vajeti svojega imperija prepustil sinu Alexu (Foto: PROFIMEDIA)

Nekdanja žena Jeffa Bezosa visoko na seznamu

Dobro gre tudi MacKenzie Scott. Po ločitvi od Jeffa Bezosa je zelo hitro za različne donacije namenila skoraj 15 milijard dolarjev. V večini primerov je šlo za manjše, manj kot 10 milijonov vredne donacije brez obvez, namenjene lokalnim dobrodelnim organizacijam.

Decembra je svoj način delovanja razkrila z odprtjem spletne strani yieldgiving.com, na kateri je tudi podroben pregled 10,6 milijarde od 14,4 milijarde doslej podarjenih sredstev. Marca je prek odprtega poziva začela prvič zbirati prijave za donacije. Vsako leto bo 250 organizacij dobilo po en milijon dolarjev.

Jeff Bezos in nekdanja žena Mackenzie Scott
Nekdanja zakonca Jeff Bezos in Mackenzie Scott na rdeči preprogi (Foto: Danny Moloshok/REUTERS)

Letošnji člani Forbesove lestvice 400 so bili malce bolj dobrodelni glede na svoje bogastvo, saj jih je več podarilo vsaj en odstotek svoje neto vrednosti kot lani.

Ko govorimo o absolutni vsoti, je daleč največji ameriški dobrotnik Warren Buffett, direktor in predsednik družbe Berkshire Hathaway. Ocenjujejo, da je doslej podaril 55 milijard dolarjev, večinoma skladom Billa in Melinde Gates. Štiri dobrodelne sklade so odprli tudi njegovi trije otroci in pokojna žena.

Vodnik po ocenah

Podatki veljajo za 8. september 2023.

Ocena 1: Darovali so manj kot 1 odstotek svojega bogastva

Kdo je dobil to oceno: ustanovitelj družbe Tesla Elon Musk, soustanovitelj družbe Oracle Larry Ellison, soustanovitelj družbe Nvidia Jensen Huang in še 124 drugih.

Ocena 2: Darovali so od 1 odstotka do 4,99 odstotka svojega bogastva

Kdo je dobil to oceno: soustanovitelj družbe Meta Mark Zuckerberg, ustanovitelj Amazona Jeff Bezos, naložbenik Carl Icahn in še 138 drugih.

Ocena 3: Darovali so od 5 odstotkov do 9,99 odstotka svojega bogastva

Kdo je dobil to oceno: borzni milijarder Charles Schwab, velikan hedge skladov Steve Cohen, filmski in glasbeni magnat David Geffen in še 51 drugih.

Ocena 4: Darovali so od 10 odstotkov do 19,99 odstotka svojega bogastva

Kdo je dobil to oceno: nekdanji newyorški župan Michael Bloomberg, soustanovitelj družbe Salesforce Marc Benioff, milijarder hedge skladov Jim Simons in še 17 drugih.

5: Darovali so več kot 20 odstotkov svojega bogastva

Kdo je dobil to oceno: John Arnold, Edythe Broad, Warren Buffett, Bill Gates, Melinda French Gates, Amos Hostetter Jr., Pierre Omidyar, MacKenzie Scott, Lynn Schusterman, Jeff Skoll in George Soros.

Avtorica članka je Phoebe Liu.