Roche za 6,7 milijarde evrov prevzel podjetje, ki razvija zdravilo za črevesne bolezni

Posel Forbes Slovenija 13. novembra, 2023 10.46
featured image

Farmacevtski velikan Roche je od podjetij Roivant Holdings in Pfizer prevzel podjetje Telavant, ki razvija novo zdravilo za vnetne črevesne bolezni. Prevzem je težek 7,1 milijarde dolarjev oziroma 6,7 milijarde evrov.

13. novembra, 2023 10.46

V okviru posla, s katerim si podjetje Roche še naprej prizadeva za diverzifikacijo svojega starajočega se posla zdravljenja raka, bo švicarski proizvajalec zdravil pridobil pravico do razvoja, proizvodnje in trženja eksperimentalnega zdravila, znanega kot RVT-3101, v ZDA in na Japonskem, poroča Reuters. Zunaj ZDA in Japonske ima tržne pravice v lasti Pfizer.

Novi izvršni direktor družbe Roche Thomas Schinecker si želi izboljšati položaj Rocha pri razvoju zdravil, ki je bil lani močno okrnjen na področju Alzheimerjeve bolezni in imunoterapije raka v poznih fazah preizkušanja.

Prvi prevzem novega direktorja Rocha

Posel, o katerem se je že dolgo govorilo, je prvi veliki prevzem Schinckerja, odkar je marca prevzel vodenje podjetja. Schinecker je dejal, da je podjetje Roche odprto za velike posle, če so znanstveno in finančno smiselni. Prevzem Telavanta ima po njegovih besedah “transformacijski potencial”.

Roche bo pridobil pravice za razvoj in proizvodnjo potencialnega zdravila za vnetno črevesno bolezen, za katero trpi skoraj osem milijonov ljudi po vsem svetu. Zdravilo je pripravljeno za začetek pozne faze preizkušanja, poroča Financial Times.

Pridobljeno zdravilo proti vnetnim črevesnim boleznim, kot sta ulcerozni kolitis in Crohnova bolezen, spada v skupino novih zdravil, znanih kot protitelesa anti-TL1A, ki so v farmacevtski industriji pritegnila veliko pozornosti.