Kdo so izzivalci novega iPhona

Tehnologija Marko Rabuza 13. novembra, 2023 23.07
featured image

Samsung naj bi prestavil predstavitev svojega najnovejšega modela. Kako pa bodo drugi izzvali iPhona 15?

13. novembra, 2023 23.07

Samsung Galaxy S24 Ultra bo morda prišel na trg en mesec prej, kot je bilo pričakovano. Prestavitev bi lahko bila povezana septembrsko predstavitvijo Applovega novega iPhona 15. Po poročanju tehnološkega medija Tom’s guide bi Samsung svojega paradnega konja, Galaxy S24 Ultra, predstavil 18. januarja.

Lani je Samsung predstavitveni dogodek organiziral februarja, ko je potekal Mobile World Congress v Španiji. Letos pa se zdi, da južnokorejsko podjetje nekoliko moti uspeh telefona iPhone 15 v ZDA, kjer po ocenah analitikov beleži dvomestno rast prodaje v primerjavi z lanskim modelom iPhone 14.

Samsung naj bi tako lovil datum 18. januar prihodnje leto, medtem ko se zdi 9. januar, ko bo potekal tehnološki sejem CES, prezgodaj.

Proizvodnja Galaxy S24 naj bi se že začela v sredini oktobra, kar je še okrepilo napovedi, da bo predstavitev novega Samsungovega modela prej kot v preteklih letih.

Kaj je namen zgodnejše predstavitve?

Nekateri tehnološki poznavalci se ob tem sprašujejo, kaj je namen zgodnejše Samsungove predstavitve. Tudi če bo Galaxy S24 prišel v javnost 18. januarja, bo še vedno izdan tri mesece kasneje od iPhona 15, ob tem pa bo najnovejši Applov telefon na voljo v času največjih nakupovalnih mrzlic pred koncem leta – črni petek in predpraznično obdobje pred novim letom.

Datumi Samsungovih predstavitev se precej spreminjajo. Pred nekaj leti smo bili priča predstavitvam Galaxy S marca, nato pa je Samsung vse skupaj prestavil na sredino oziroma konec januarja. Nekaj jih je bilo predstavljenih februarja, vključno z Galaxy S23 in Galaxy S22.

Morda je ta poteza za še zgodnejši začetek prodaje le nadaljevanje tega in ne nenavaden, paničen poskus, da bi dohiteli iPhone.

Huawei je po tiho predstavil model Mate Pro 60 (Foto: PROFIMEDIA)

Kaj pa Xiaomi in Huawei?

Xiaomi bo po predvidevanjih novo linijo 14 predstavil februarja prihodnje leto. Zadnje tri generacije je globalno predstavil od 8. do 26. februarja,

Huawei je po tiho in brez dogodka v začetku septembra začel predprodajo Mate Pro 60. Ob začetku predprodaje niti ni razkril tehničnih specifikacij novega modela, kasneje pa je ravno procesor požel veliko pozornosti.

Huawei brez pompa predstavil nov model

Pod njegovim pokrovom je namreč povsem nov čip Kirin 9000s, ki podpira tudi tehnologijo 5G, kar je velik preboj oziroma uspeh za kitajskega proizvajalca telefonov, odkar ima od leta 2019 omejen dostop do orodij za izdelavo čipov zaradi sankcij ZDA.

Na predstavitvi niso razkrili glavnih specifikacij, kot sta oblika procesorja in hitrost brezžične povezave.

Najnovejši paradni konj Huawei je na voljo le na Kitajskem, med tehnološkimi poznavalci pa si mnogi zastavljajo vprašanja, kako je kitajskemu tehnološkemu velikanu kljub ameriškim sankcijam uspelo sestaviti tako napreden čip.

Tehnološka vojna med ZDA in Kitajsko se pozna tudi pri izbiri Kitajcev, katero znamko mobilnega telefona bodo uporabljali. Huawei je po predstavitvi novega modela močno dvignil prodajo, na drugi strani pa je prodaja Applovega iPhona padla, je v začetku oktobra poročal CNBC.

Ob tem je Huawei predstavil tudi zložljiv telefon Mate X5.