Elon Musk: Starlink prvič dosegel rentabilnost

Tehnologija Forbes 3. novembra, 2023 13.07
featured image

Ponudnik satelitske internetne povezave Starlink je po besedah ustanovitelja, najbogatejšega Zemljana Elona Muska, prvič doslej posloval brez izgube.

3. novembra, 2023 13.07

Milijarder Elon Musk je v četrtek sporočil, da je Starlink, satelitski internetni ponudnik njegovega letalskega in vesoljskega podjetja SpaceX, “dosegel rentabilen denarni tok”. Napredek prihaja nekaj mesecev po novici, da je Starlink močno povečal svoje prihodke, četudi ti lani niso izpolnili Muskovih pričakovanj.

Musk je v sporočilu na svojem družbenem omrežju X, prej znanem kot Twitter, dejal, da ima Starlink zdaj “večino vseh aktivnih satelitov in da bo do naslednjega leta z Zemlje izstrelil večino vseh satelitov.”

Starlink se opisuje kot “prva in največja satelitska konstelacija na svetu”, ki zagotavlja širokopasovni internet z uporabo nizke zemeljske orbite.

Izstrelitev rakete podjetja SpaceX
Raketa Falcon 9 podjetja SpaceX v vesolje pelje Starlinkove satelite (Foto: PROFIMEDIA)

Najbogatejši Zemljan

SpaceX se je izkazal za eno najuspešnejših Muskovih podjetij. Letos poleti je bilo vredno skoraj 150 milijard dolarjev, kar pomeni, da se je njegova vrednost v zadnjih štirih letih povečala za skoraj petkrat.

Septembra je Wall Street Journal poročal, da so prihodki podjetja Starlink lani dosegli 1,4 milijarde dolarjev, kar je bilo za več kot milijardo dolarjev več kot leto prej. Toda kljub temu ni doseglo Muskovih želja.

Forbes ocenjuje, da je Musk v četrtek vreden 228,1 milijarde dolarjev, s čimer je najbogatejši človek na svetu.

Elon Musk
SpaceX je trenutno eno najbolj uspešnih podjetij poslovneža Elona Muska (Foto: PROFIMEDIA)

Manj uporabnikov, kot želi Musk

Družba Starlink je svoje satelite prvič izstrelila leta 2019. Do julija je bilo izstreljenih že skoraj 5 tisoč majhnih satelitov, ki prenašajo hitri internet do zemeljskih terminalov, nameščenih skoraj povsod po svetu.

Internetna storitev je zdaj na voljo povsod v Združenih državah Amerike. Toda beležke, ki jih je v začetku leta videl Wall Street Journal, so pokazale, da je število naročnikov daleč pod Muskovimi prvotnimi napovedmi. Musk je leta 2015 napovedal, da jih bo 20 milijonov, konec leta 2022 pa je bilo aktivnih več kot milijon naročnikov.

Starlink je zaradi svoje dostopnosti postal priljubljena možnost za komunikacijo na podeželju in drugih krajih, kjer so komunikacijske metode otežene.

To vključuje vojna območja, kot je Ukrajina, kamor je podjetje po lanski ruski invaziji poslalo na tisoče terminalov, da bi ponovno vzpostavili komunikacije za ukrajinsko vojsko.

Musk je prejšnji teden objavil, da bo “SpaceX podpiral komunikacijske povezave z mednarodno priznanimi humanitarnimi organizacijami”.

Kasneje je priznal, da čuti globalni pritisk, da mora ponuditi internet Starlink Gazi, potem ko so izraelski zračni napadi prejšnji teden onemogočili skoraj vse komunikacije na tem območju.

Več informacij ali pojasnil o tem, kako in kdaj bodo v Gazi postavljeni terminali, potrebni za dostop do internetnih storitev prek povezave Starlink, ni bilo.

Avtorica članka je Molly Bohannon.