Michael Dell z največjo donacijo delnic podjetja doslej

Ljudje Forbes 11. novembra, 2023 15.14 > 13. novembra, 2023 15.14
featured image

Milijarder, ki stoji za družbo Dell Technologies, je v pričakovanju velikega izplačila nakazal 350 milijonov dolarjev Dellovih delnic v svoji dobrodelni ustanovi.

11. novembra, 2023 15.14 > 13. novembra, 2023 15.14

Michael Dell, ustanovitelj in izvršni direktor Dell Technologies, je ta teden podaril delnice podjetja v vrednosti 350 milijonov dolarjev. To je njegova prva donacija delnic podjetja Dell po letu 2006 in njegova najdragocenejša donacija delnic podjetja doslej.

Dell, ki je po Forbesovih ocenah vreden 66,7 milijarde dolarjev, je trenutno 17. najbogatejši človek na svetu.

Sodeč po dokumentih Komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC) iz srede in četrtka, je Dell med 13. in 19. oktobrom v petih obrokih podaril 5,15 milijona delnic. Približno 40 odstotkov delnic je bilo namenjenih Dellovi zasebni družinski fundaciji Michael & Susan Dell Foundation.

Preostalih 60 odstotkov je bilo nakazanih v donatorske sklade, ki sta jih ustanovila zakonca Michael in Susan Dell, je navedeno v dokumentih.

Michael Dell in Susan Dell
Zakonca Michael in Susan Dell (Foto: PROFIMEDIA)

(Donatorski skladi so neke vrste dobrodelni računi. Donacije v te sklade so vnaprej obdavčene, sredstva pa lahko ostanejo na računu neomejeno dolgo.)

Fundacija z dvema milijardama dolarjev

Od ustanovitve leta 1999 je Dellova fundacija razdelila najmanj 2,4 milijarde dolarjev, večinoma za zdravstvene in izobraževalne namene v ZDA, Indiji in Južni Afriki. S tem sta se z ženo na januarskem seznamu največjih donatorjev v državi uvrstila na 16. mesto. Po Forbesovi oceni njuna vseživljenjska dobrodelnost znaša le tri odstotke Dellovega neto premoženja.

Lani je Dellova fundacija objavila 15 milijonov dolarjev nepovratnih sredstev za skupine v Ukrajini, ki pomagajo družinam z zdravstvenimi potrebami in naseljujejo begunce po ruskem vdoru v državo. Fundacija podeljuje tudi univerzitetne štipendije študentom z majhnimi dohodki v ZDA in Južni Afriki.

V Indiji Dellova fundacija financira kreditne in varčevalne organizacije za urbane družine z majhnimi dohodki.

Dellova fundacija je imela ob zadnji predložitvi davčne napovedi približno dve milijardi dolarjev sredstev. Ni še jasno, kaj bo Dell storil z 210 milijoni dolarjev, ki so bili namenjeni njegovim donatorskim skladom.

Dell Technologies
Delnice Dell Technologies so od lani narasle za 80 odstotkov (Foto: PROFIMEDIA)

Veliko izplačilo

Dell je svoje delnice podaril nekaj več kot teden dni pred morebitnim izplačilom 20 milijard dolarjev. Dellova podružnica za računalništvo v oblaku VMware naj bi se 30. oktobra prodala polprevodniškemu velikanu Broadcom za 61 milijard dolarjev v gotovini in delnicah. (Po več kot letu dni zakonodajnih ovir je posel avgusta odobril regulator.)

Poleg prevzema je bilo letošnje leto na splošno dobro za Dell, saj so delnice Dell Technologies od lani zrasle za približno 80 odstotkov – predvsem zaradi nenasitnega povpraševanja po strežnikih s strani podjetij z umetno inteligenco in morebitne vključitve v indeks S&P 500.

Razpršen portfelj

Trenutno približno 50 milijard dolarjev Dellovega neto premoženja izhaja iz njegovega približno 50-odstotnega deleža v družbi Dell (njegova donacija je znašala nekaj več kot 1 odstotek njegovega deleža) in 40-odstotnega deleža v družbi VMware. Preostanek je v glavnem v lasti njegovega zasebnega investicijskega podjetja DFO Management.

Ustanovitelj Dell Technologies Michael Dell
Michael Dell na finančni konferenci Sun Valley v Idahu (Foto: PROFIMEDIA)

Čeprav je tokrat prvič po letu 2006 podaril Dellove delnice, je v preteklih letih v svojo fundacijo redno dodajal različne delnice, ki niso Dellove (med njimi Amazon, Palantir in druge), saj je s prodajo Dellovih delnic lahko razpršil svoj portfelj.

Zadnje darilo je sicer Dellova največja donacija delnic po dolarski vrednosti, je pa Dell leta 2003 svoji družinski fundaciji podaril dva obroka po 10 milijonov delnic.

Fundacija Michael & Susan Dell in Dellov tiskovni predstavnik se nista odzvala na prošnje za komentar.

Avtorica članka je Phoebe Liu.