Kitajska bi Country Garden reševala s pomočjo zavarovalnice Ping An

Novice Jan Artiček 10. novembra, 2023 13.40
featured image

Oblasti na Kitajskem po pisanju Reutersa skušajo doseči, da ena največjih zavarovalnic v državi Ping An prevzame kontrolni delež zadolženega velikana Country Garden. Ping An to zanika.

10. novembra, 2023 13.40

Kitajski državni svet, ki ga vodi premier Li Čjang, je naročil lokalnim oblastem v provinci Guangdong, naj za pomoč pri reševanju največjega razvijalca nepremičnin v državi Country Garden prosijo zavarovalniški holding Ping An, poroča Reuters, ki se sklicuje na anonimne vire blizu zadevi.

Predstavnik družbe Ping An je navedbe zanikal. Vlada družbe Ping An “ni zaprosila, da bi prevzela podjetje Country Garden. To zgodbo kategorično zanikamo. Ne drži,” je podjetje zapisalo v odzivu na poročanje.

Državni svet, provincialna vlada in Country Garden se niso odzvali na Reutersove prošnje za komentar. Reuters vztraja pri svojem poročanju, je dejal predstavnik medija. Pogovori med oblastmi in vodstvom družbe Ping An so se začeli konec avgusta in so še vedno v začetni fazi, so še dejali Reutersovi viri.

Obe družbi imata sedež v glavnem mestu province Guangdong, kitajskem tehnološkem središču Šendžen. Prav to naj bi bil razlog, da je vlada stopila v stik s Ping An.

Kitajski zavarovalniški holding Ping An in razvijalec nepremičnin Country Garden
Kitajske oblasti želijo, da zavarovalniški holding Ping An prevzame kontrolni delež v Country Gardnu (Foto: PROFIMEDIA)

Breme dolgov

Reševanje s pomočjo Ping An bi pomenil enega večjih posegov države v reševanje nepremičninskega sektorja. Ta predstavlja približno četrtino kitajskega gospodarstva, a visoka zadolženost največjih razvijalcev nepremičnin, kot sta Country Garden in Evergrande, povzroča skrbi o širši finančni krizi v državi.

Country Garden je pretekli mesec zamudil rok za poplačilo obvezniškega kupona v višini 15 milijonov dolarjev (14 milijonov evrov). Skupni dolg podjetja znaša okrog 1.400 milijard juanov oziroma 180 milijard evrov.

Podjetje je dejalo, da najverjetneje ne bo moglo izpolniti vseh svojih obveznosti v tujini, in upa na “holistično rešitev” za svoje težave.

Nepremičninska kriza

Država je v dolžniško krizo v nepremičninskem sektorju posegla že leta 2020, ko so s politiko ‘treh rdečih črt’ določili omejitve za stopnje dolga podjetij. To je sprožilo likvidnostno krizo v sektorju. Od takrat so se vladni ukrepi osredotočali na nižanje obrestnih mer na hipoteke in sproščanju pravil za nakupe nepremičnin, ki bi spodbujale rast v sektorju.

Država naj bi želela, da Ping An prevzame več kot 50-odstotni delež v Country Garden, po navedbah Reutersa.

Vlada družbe Ping An ni zaprosila, da bi prevzela podjetje Country Garden. To zgodbo kategorično zanikamo.

predstavnik zavarovalnice Ping An
Country Garden
Country Garden ima za 180 milijard evrov dolgov (Foto: PROFIMEDIA)

Ping An trenutno v portfelju nima delnic Country Gardna, še piše Reuters, še v avgustu pa so imeli v lasti približno petodstotni delež. Največja delničarka s 52-odstotnim deležem je Jang Huijan, hčerka soustanovitelja družbe in najbogatejša ženska na Kitajskem.

Ping An, ki ga vodi ustanovitelj Ma Mingdže, s podjetjem China Life tekmuje za naziv največje zavarovalniške skupine v državi. Družba iz Šendžena ima slabih 230 milijonov zavarovancev in upravljajo dobrih 11.000 milijard juanov (1.470 milijard evrov) sredstev.