Sloviti Forbes, dobrodošel v Sloveniji!

Novice Bojana Humar 13. novembra, 2023 23.04
featured image

Dobrodošli na spletnem portalu Forbes Slovenija. Forbes je že več kot stoletje sinonim za ekskluzivne in verodostojne informacije iz gospodarstva in deluje v več kot 70 državah. Nadaljevali bomo to tradicijo in slovenski javnosti zagotavljali kakovostne vsebine, ki jih bo pripravljala izurjena ekipa Forbes Slovenija, in najboljše zgodbe, ki jih pišejo Forbesovi novinarji po svetu.

13. novembra, 2023 23.04

Ali je na slovenskem trgu prostor še za en poslovni medij, sem pogosto slišala v zadnjih tednih. Verjamem, da je. Zakaj?

Slovensko gospodarstvo je izrazito izvozno usmerjeno. Vedno je bilo vpeto v mednarodne tokove in odvisno od dogajanja po svetu. Vendar se še nikoli tako kot zdaj pogoji poslovanja niso tako hitro spreminjali. Na različnih ravneh.

Geostrateško se karte mešajo na novo, svetovna ekonomija predvsem z razvojem Kitajske in tudi drugih delov sveta dobiva več centrov moči. Krepi se ekonomski protekcionizem, kar se je še pred nekaj leti zdelo nemogoče. Slovenija je del Evropske unije, ki se skuša pozicionirati v tej novi razporeditvi. Odločitve, ki se sprejemajo v Bruslju, čeprav deluje daleč in odtujeno, neposredno vplivajo na to, kako bomo delali in živeli.

Tehnološko še nikoli nismo bili priča tako silovitemu razvoju. Orodja umetne inteligence pišejo po naših navodilih, rišejo, ustvarjajo videe in so že skoraj nepogrešljiva na delovnem mestu. Pametne naprave in družbena omrežja so spremenili način, kako komuniciramo, beremo, se družimo, plačujemo, ustvarjamo. Kar 90 odstotkov vseh podatkov je bilo generiranih v zadnjih dveh letih. Živimo v dveh svetovih, virtualnem in resničnem.

O čem bomo poročali

Takšne razmere terjajo hitro prilagajanje, zato so ažurne in koristne informacije še toliko pomembnejše. In za to si bomo prizadevali v Forbesu Slovenija.

Prva naslovnica Forbes Magazine
Prva številka Forbesa je izšla 15. septembra 1917 (Foto: FORBES)

V središče novic, analiz, zgodb, intervjujev, reportaž bomo postavili ljudi. Zanimalo nas bo, kako razmišljajo, od kod črpajo ideje, kaj jih motivira, kaj so naredili prav in kaj je šlo narobe. Pogovarjali se bomo s podjetnicami in podjetniki, menedžerkami in menedžerji, ki jim je uspelo in so lahko v navdih, pa tudi s tistimi, ki se jim je zalomilo, saj se je tudi iz napačnih odločitev mogoče učiti.

Pri tem bomo izpostavili tudi manj znane, saj je veliko uspešnih, za katere širša javnost morda še ni slišala, pa si zaslužijo pozornost. Eden takšnih je 26-letni Miha Jagodic, ki je v Lizboni ustanovil podjetje za razvoj paketomatov, komaj štiri leta staro podjetje pa bo letos ustvarilo najmanj 20 milijonov evrov prihodkov.

Pozorno bomo spremljali ravnanje z davkoplačevalskim denarjem in gledali pod prste vsem, ki s svojimi odločitvami vplivajo na gospodarstvo.

Pokrivali bomo različna področja, od javnih financ in nepremičnin do tehnologij vseh vrst, inovacij in rešitev za brezogljično družbo. Objavljali bomo najrazličnejše lestvice in dali prostor tudi temam, ki zapolnjujejo naš prosti čas.

Veseli pa bomo tudi vaših predlogov in idej. Povejte nam, kaj vas zanima, kje vas žuli, kaj bi si želeli prebrati na našem poslovnem portalu. Vedno se nam lahko oglasite, dobite nas na [email protected].

Kdo smo

Smo ekipa petih novinark in novinarjev, ki smo v tem poklicu različno dolgo, skupno pa nam je vztrajanje pri profesionalnih standardih, pri katerih ni prostora za površnost, polresnice ali tendencioznost.

Andreja Lončar ([email protected]) med drugim natančno analizira vse ukrepe in odločitve, ki pridejo iz vladnih kabinetov in od ministrov nepopustljivo terja odgovore. Njena druga specialnost je energetika.

Ekipa Forbesa
Andreja Lončar (Foto: Aljaž Uršej/N1)

Marko Rabuza ([email protected]) podrobno spremlja dogajanje in trende na trgu poslovnih in zasebnih nepremičnin, ki so najpogostejša naložba Slovencev. Sledi tudi tehnološkim novostim na različnih področjih.

Ekipa Forbesa
Marko Rabuza (Foto: Aljaž Uršej/N1)

Aljoša Črnko ([email protected]) se posveča predvsem podjetništvu. Zanima ga, kam podjetja vlagajo, kaj razvijajo, kdo ima prebojne rešitve. Piše tudi o temah s področja trga dela, tehnologij in nepremičnin.

Ekipa Forbesa
Aljoša Črnko (Foto: Aljaž Uršej/N1)

Jan Artiček ([email protected]) pa se osredotoča predvsem na tuje trge, surovinske, delniške in druge, in mednarodna podjetja, ki izstopajo s svojimi poslovnimi potezami.

Ekipa Forbes
Jan Artiček (Foto: Aljaž Uršej/N1)

Urednica Forbesa Slovenija sem Bojana Humar ([email protected]). V gospodarskem novinarstvu sem že dobri dve desetletji in se bom z Andrejo, Markom, Aljošo in Janom trudila ustvarjati najboljše vsebine za poslovno in tudi širšo javnost.

Ekipa Forbesa
Bojana Humar (Foto: Aljaž Uršej/N1)

Sledimo najsodobnejšim tehnološkim trendom in bralnim navadam, zato bomo izhajali zgolj v digitalni različici. Prav tako tudi Forbes Hrvaška, Forbes Srbija, Forbes BiH in Forbes Črna gora. Skupaj z njimi danes začenjamo to zgodbo v okviru mednarodne medijske mreže N1, ki ima licenco za digitalne Forbesove izdaje v tem delu Evrope.

To je po svoje tudi zgodovinski trenutek, saj je Forbes za regijo Adria prvič podelil licenco le za digitalno izdajo.

Kaj prinaša globalna vpetost

Forbes Slovenija je del dveh velikih mednarodnih mrež. United Medie, ki ima v svojem naboru več kot 120 medijev – 60 televizij, 40 spletnih portalov, tudi radijske postaje in tiskane izdaje.

In seveda Forbesa, globalne avtoritete na področju poslovnih informacij.

Prva številka Forbesa je izšla 15. septembra 1917, ko je še divjala prva svetovna vojna. Širši javnosti je morda najbolj znan po različnih lestvicah, prva med njimi so zagotovo najbogatejši Zemljani.

Šele druženje z uredniki z vseh koncev sveta in sprehod skozi Forbesov obsežen arhiv v Jersey Cityju v začetku oktobra sta mi dala pravi vpogled v vpliv, ki ga ima Forbes, in v bogato dediščino tega stoletnega medijskega imperija. Na njej Forbes Slovenija gradi in nosi odgovornost.

Gremo, Forbes Slovenija!

Spremljajte Forbes Slovenija tudi na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X.