Kako je Rupert Murdoch zgradil imperij – in kaj bo s tem po njegovem odhodu

Ljudje Forbes 12. novembra, 2023 15.34 > 13. novembra, 2023 15.34
featured image

92-letni milijarder Rupert Murdoch se umika s čela svojega imperija, zato si poglejmo, kako je spremenil podobo časopisov, televizije, filmske industrije in politike.

12. novembra, 2023 15.34 > 13. novembra, 2023 15.34

Lahko si zamišljam bolj zanimive reči od tega, da te imajo vsi radi, je takrat 58-letni Rupert Murdoch leta 1989 povedal v pogovoru za Forbes o svojem pristopu k poslu.

In v treh desetletjih pred tem – ter treh, ki so sledila – je ostal neizprosno zvest svojemu etosu.

Začelo se je z enim časopisom pri 21 letih

Murdoch, ki ima zdaj 92 let, je oznanil, da se umika s čela svojega medijskega imperija, zgrajenega iz enega samega avstralskega časopisa, ki ga je podedoval pri 21 letih. Povedal je tudi, da bo prestol družbe Fox zasedel njegov 52-letni sin Lachlan.

Lachlan Murdoch bo tako prevzel vodenje zapuščine, ki jo sestavljajo mogočne globalne znamke, med njimi Fox News, Sky Television, The Wall Street Journal, londonski Times in New York Post. Vse te znamke je Murdoch kupil ali zamenjal v bahaških 70 letih globalnega trgovanja.

Leta 2019 je Murdoch svoje medijsko premoženje nekoliko zmanjšal, in sicer s prodajo podjetij v zabavni industriji. Med njimi je bil tudi 20th Century Fox (ki se je preoblikovalo za novo stoletje), ki ga je leta 2019 za 71,3 milijarde dolarjev (okoli 65,5 milijarde evrov) kupila družba Walt Disney Co. Poteza je mogoče skrčila njegovo kraljestvo, ni pa zmanjšala tega, koliko se je govorilo o njem.

Rupert Murdoch se umika iz vodenja svojega imperija
Murdoch se umika s čela svojega medijskega imperija, zgrajenega iz enega samega avstralskega časopisa (Foto: PROFIMEDIA)

Kaj bodo naredili dediči?

Zadnjih nekaj let so medije polnili škandali, povezani s Foxom. Podjetje je bilo v poročanju medijev prav toliko, kot je postavilo konservativno agendo o tem, kaj so novice.

Po odhodu dejanskega arhitekta znamke Fox News Rogerja Ailesa leta 2016 je Murdochov imperij utrpel izgube še nekaterih vidnih zaposlenih. Leta 2017 je odšel Bill O’Reilly, letos pa Tucker Carlson, potem ko je Fox dosegel poravnavo v tožbi zaradi obrekovanja s podjetjem Dominion Voting System za neverjetnih 787 milijonov dolarjev (okoli 722,5 milijona evrov).

Največje vprašanje za Lachlana je zdaj kot popačeno ogledalo iz televizijske serije Nasledstvo, ki je nekoliko temeljila na družini Murdochovih. Ga bosta njegova najbližja sorojenca – 55-letna Elisabeth in 50-letni James – izzvala zaradi nadzora v imperiju ali ga bosta prisilila v prodajo?

Murdochovi imajo deleže v dveh glavnih delih imperija, v Fox Corporation in družbi News Corp. Te so skupaj vredne pet milijard dolarjev. Celotno njihovo premoženje Forbes ocenjuje na 17,5 milijarde (okoli 16 milijard evrov).

Celotno premoženje Murdochovih Forbes ocenjuje na 17,5 milijarde (okoli 16 milijard evrov).

Nenasiten apetit po prevzemih

Tako obsežno premoženje pa nikoli ni bilo povsem zajamčeno, saj je bil Murdoch vedno naklonjen različnim trgovanjem. Poleg tega je imel nenasiten apetit po prevzemih.

“Seveda bi lahko človek rekel tudi, da smo se zataknili v preveč novih projektih,” je Murdoch dejal Forbesu leta 1998. “Včasih so nove priložnosti pač drage.”

Takrat se je ravno trudil, da bi podjetje StarTV, satelitsko podjetje iz Indije, spremenil v uspeh. Veliko je namreč plačal za podjetje, ki sta ga takrat hotela kupiti tudi njegova glavna tekmeca, Disney in Time Warner, ne da bi prej pregledal poslovne knjige.

Desetletje prej je plačal tri milijarde za nakup časopisov TV Guide, Daily Racing Form, Seventeen in še nekaj drugih. Ob tem je dobil neprijetno lekcijo, kako je voditi umirajoče medije.

Rupert Murdoch se umika iz vodenja svojega imperija
Murdoch s svojima sinovoma, Lachlanom (na fotografiji levo) in Jamesom (na fotografiji desno) (Foto: PROFIMEDIA)

Prevzemi so sicer Murdochu omogočali izredno odmevnost, največ pozornosti pa je dobival najglasnejši med njimi, Fox News. To je bil konservativni tekmec družbi CNN, ki jo je Ted Turner ustanovil leta 1996.

Je pa moral zaradi teh poslov Murdoch preždeti nešteto ur v telefonskih pogovorih z bančniki, ki so zahtevali, naj zmanjšuje svoj dolg. To je storil s prodajo divizije revij in z umikom iz časopisnega posla v New Yorku in Chicagu.

Vizija o velikanu poslovnih podatkov

To je bil Murdochov zaščitni znak, njegovi nenehni posli pa so družbo potegnili v različne vrste medijev.

Časopis New York Post je kupil dvakrat, prvič leta 1976 in nato še leta 1993. Vmes ga je moral prodati, ker je njegov imperij kršil zvezno zakonodajo o prepletenosti lastništva časopisov in televizijskih postaj na ameriškem trgu.

Rupert Murdoch se umika iz vodenja svojega imperija
Prevzemi so Murdochu omogočali izredno odmevnost (Foto: PROFIMEDIA)

Ko je leta 1988 Forbesu govoril o svojih željah po Pearsonu, lastniku novičarskega in informacijskega velikana Reuters, je jasno razgrnil svojo vizijo velikana poslovnih podatkov, ki bi ključne informacije po elektronski poti razpečeval svetovni finančni industriji.

Pozneje je leta 2007 kupil družbo Dow Jones, ki izdaja Wall Street Journal, Barron’s MarketWatch in druga finančna novinarska podjetja.

V marsičem je Murdochova strategija služila kot osnova za še bolj dragoceno idejo, ki jo je nato uresničil Michael Bloomberg, nekdanji partner Salomon Brothers in poznejši župan New Yorka. Nastalo je podjetje Bloomberg LP, čigar vrednost Forbes zdaj ocenjuje na več kot sto milijard dolarjev (okoli 92 milijard evrov).

Pravi vpliv prinese televizija

Čeprav se je Murdoch trudil z vodenjem svoje globalne zbirke tiskanih medijev, mu je uspeh v televizijskem poslu prinesel večji vpliv, kot ga je imel kadarkoli prej.

Leta 1985, ko je postal ameriški državljan – tudi zato, da je lahko bil lastnik reguliranih medijev v državi – je Murdoch prvič pristal na lestvici Forbes 400 najbogatejših Američanov, takrat s 300 milijoni premoženja. Po lestvici je napredoval zelo hitro.

Logotip Fox News
Družba Fox News je postala Murdochova največja in najvplivnejša platforma (Foto: PROFIMEDIA)

Leta 1986 je kljub vsem težavam časopisni velikan na novo napisal pravila televizijske industrije, saj je zagnal prvo uspešno ameriško televizijsko mrežo v skoraj 40 letih. Računal je na to, da bo novo možnost sprejela predvsem kreativna in oglaševalska skupnost.

“Naše celotno osebje sodeluje v razvojnih oddelkih mreže,” je leta 1987 v pogovoru za Forbes dejal Barry Diller, veteran televizijskega posla, ki ga je Murdoch postavil za vodjo Fox Broadcasting. “Potrebujemo le eno tretjino običajnega občinstva.”

Tveganje se je izplačalo. Fox je postal ena najbolj gledanih televizijskih mrež vseh časov s serijami, kot so Simpsonovi, Ally McBeal in Dosjeji X. Leto pozneje je Murdoch na lestvici Forbes 400 z 2,1 milijarde dolarjev (okoli 1,9 milijarde evrov) premoženja zasedel 118. mesto.

Rupertovo bogastvo

Premoženje medijskega mogotca se je od debija na lestvici Forbes 400 najbogatejših Američanov leta 1985 povečalo za skoraj 60-krat.

Vzpon Murdochovega televizijskega imperija je potekal v tandemu s sestrskim podjetjem, filmskim studiem 20th Century Fox, ki je bilo na “ubogem petem mestu” med studii, ko ga je Murdoch leta 1993 kupil. Samo štiri leta pozneje, ko je James Cameron še enkrat potopil Titanik, je to postal najuspešnejši film vseh časov.

Murdochovo premoženje se je od leta 1985 povečalo za skoraj 60-krat.

Njegova strast do medijev in njegov uspeh pri ustvarjanju bogastva iz njih temeljita na njegovi identiteti časnikarja.

Ko se je v 90. letih 20. stoletja internetni bum bližal vrhuncu, je Murdoch mirno priznal, da je za nasvete, povezane z “novo” tehnologijo, prisluhnil Jamesu, najmlajšemu od treh dedičev podjetja News Corp.

Temu pa so sledile Laclahnove besede, ki je mlajšega brata opisal kot “ta pametnega”. Murdochov prvi poskus je bil katastrofalen. Leta 2005 je za skoraj 600 milijonov kupil družbeno omrežje MySpace, že čez nekaj let pa ga je prodal za manj kot 50 milijonov.

Premoč tehnovelikanov v filmski industriji

Čeprav je Murdochov imperij zelo uspešno posloval s studiem 20th Century Fox in televizijsko mrežo, pa ni bil kos mogočnim podjetjem, kot so Apple, Netflix in Amazon, ko so ti tehnološki velikani ugotovili, kako lahko tekmujejo s Hollywoodom in ga tudi premagajo na njegovem lastnem terenu.

Na področju klasičnih medijev pa je Murdoch našel zelo trdne osnove, ko se je lotil novinarstva.

Trdo vodenje

Družba Fox News je postala Murdochova največja in najvplivnejša platforma. Njena osnova je bilo neusmiljeno, trdo vodenje, ki je odražalo vodjo s srcem globoko v tisku, sedež podjetja pa je bil tam, “kjer je tisti dan pač bil Rupert”.

Podjetje je poznalo “selektivno izvrševanje”. Uredniki so lahko ohlapno sledili njegovi strategiji, če jim ni uspevalo, pa so bile sankcije precej hude.

Rupert Murdoch se umika iz vodenja svojega imperija
Hčerka Elisabeth – na fotografiji skrajno desno, je leta 2000 zapustila podjetje, saj je postalo jasno, da ni očetova izbrana naslednica (Foto: PROFIMEDIA)

V Forbesovem profilu leta 1998 so njegovi otroci posnemali očetovo drznost, prav nič pa se niso izogibali niti čenčanju.

“Seveda bo nekdo med nami prvi med enakimi,” je reviji povedala Elisabeth Murdoch. “Ampak z bratoma smo res povezani. Tako bomo pravzaprav laže počeli vse tisto, kar počne naš oče. Lahko se hitro odločamo in imamo željo po zmagi.”

James Murdoch je zahteval svoje trdno mesto v družbi Fox News. “Informacija je najvrednejša v današnjem svetu, osnova našega posla pa je, da to informacijo posredujemo ljudem,” je pojasnjeval, zakaj se je po zgodnjem samostojnem začetku vrnil v družinski posel. “Bolj zabavnega delovnega mesta ni.”

Po vodenju British Sky Broadcasting v 90. letih je Elisabeth podjetje leta 2000 zapustila, saj je postalo jasno, da ni očetova izbrana naslednica.

James Murdoch je News Corp. zapustil leta 2020, kmalu po tem, ko je oče razvedrilne vsebine prodal Disneyju.

Za Lachlana je vsako govorjenje o prodaji kvečjemu predhodnica k novim nakupom. “Če naj bi to podjetje razbili, bi dober menedžer kmalu zatem začel segati po novih nakupih,” je Forbesu sporočil s sedeža svoje News Corp. v Sydneyju.

Kaj bo z imperijem?

“Nihče ni nepogrešljiv,” je Rupert Murdoch dejal samo nekaj tednov pozneje leta 1998, med klepetom o medijskem poslu z Lachlanom in Forbesovim novinarjem v svoji pisarni v poslopju studia 20th Century Fox. “Ampak to, kdo bo prevzel posel, ta hip ni pomembno. Nikamor ne grem.”

Zagotavljam vam, da bom v svoji novi vlogi vsak dan vpleten z idejami.

Rupert Murdoch v poslovilnem pismu zaposlenim

Zdaj, 25 let pozneje, ko se končno umika, je pred Lachlanom nova vrsta groženj za imperij. Lachlan za zdaj še ima očeta za modrega svetovalca, ampak tako veliko zagona in nadzora v nobeni od resničnih Murdochovih zgodb o nasledstvu ne moremo pričakovati.

Nekoga, ki se je rodil z zlato žlico v ustih, bo lakota težko gnala naprej. Noben od treh dedičev nima očetove strasti, politike ali pa divje želje po prevladi nad svetom.

Govori se, da nobeden od treh Murdochov, ki lahko zadeve nadzorujejo, ne mara nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, mreža Fox pa tudi ni več navdušena nad njegovim gibanjem MAGA.

Podjetje lahko stori nekaj včasih nepredstavljivega in se obrne od desničarske politike ali pa ga po očetovi smrti v celoti prodajo.

Protest Trumpovih privržencev.
Nobeden od treh otrok naj ne bi maral nekdanjega predsednika Donalda Trumpa. Mreža Fox pa tudi ni več navdušena nad njegovim gibanjem MAGA. (Foto: PROFIMEDIA)

“Oglašal se bom z nasveti”

“Mislim, da bo Fox News v svoji zdajšnji obliki nehal obstajati,” je reviji Vanity Fair dejal Michael Wolff, dolgoletni Murdochov kronist in avtor prihajajoče knjige Padec: Konec Fox News in Murdochove dinastije.

“Mislim, da bo podjetje doživelo radikalno spremembo. Ali ga bo prevzel James Murdoch in ga spremenil v nekaj drugega ali pa ga bodo prodali. Fox je v zdajšnji obliki obstajal samo zaradi enega samega razloga: Nadzoroval ga je Rupert Murdoch.”

In morda ga še vedno – za zdaj. V svojem poslovilnem pismu zaposlenim ni bilo sledu, da bi Murdocha ogenj ali strast zapuščala. “Zagotavljam vam, da bom v svoji novi vlogi vsak dan vpleten z idejami. Naša podjetja imajo svoje skupnosti in jaz bom zelo dejaven član naše skupnosti,” je zapisal.

“S kritičnim očesom in polnim zanimanjem bom opazoval naše oddaje, bral naše časopise, spletne strani in knjige. Oglašal se vam bom z mislimi, idejami in nasveti. Ko bom obiskal vaše države in podjetja, lahko pričakujete, da me boste v petek popoldne videli v vaši pisarni.”

Kratka zgodovina Murdochove kariere

1952 – Pri 21 letih po očetovi smrti prevzame avstralski časopis The News.

1973 – Na ameriški medijski trg stopi z nakupom dveh časopisov, San Antonio Express in San Antonio News.

1974 – Ustanovi tabloid Star.

1976 – Za 30 milijonov kupi New York Post.

1979 – V Avstraliji ustanovi News Corporation.

1981 – Za 28 milijonov kupi londonski Times.

1985 – Od trgovca z nafto Marvina Davisa za 600 milijonov kupi 20th Century Fox.

1986 – Zažene Fox Broadcasting Company po nakupu družbe Metromedia za več kot dve milijardi.

1987 – Kupi ameriško založbo Harper&Row za 300 milijonov.

1996 – Začetek delovanja Fox News.

1998 – Kupi bejzbolsko ekipo Los Angeles Dodgers za 311 milijonov, kar je bil takrat najdražji nakup športnega moštva v zgodovini.

Isto leto začne delovati tudi Fox Entertainment Group.

2004 – Dodgerse proda za 430 milijonov, sedež družbe News Corporation preseli iz Avstralije v ZDA.

2005 – Kupi družbo Intermix Media, lastnika spletne strani MySpace.com, za 580 milijonov.

2007 – Kupi družbo Dow Jones, izdajatelja Wall Street Journala, za 5,6 milijarde.

2013 – News Corporation svoje premoženje razdeli v News Corp. (časopisi in izdajateljstvo) in 21st Century Fox (film in televizija).

2017 – Večino 21st Century Foxa proda Disneyju za 52,4 milijarde v delnicah.

2023 – Fox News se s podjetjem Dominion poravna za 787,5 milijona.

September 2023 – Umakne se z mesta predsednika Fox and News Corp.

Avtor članka je Rob LaFranco.