Konec testiranja samovozečih avtomobilov na ulicah v Kaliforniji

Novice Forbes Slovenija 25. oktobra, 2023 10.38
featured image

Kalifornija je v torek podjetju Cruise, ki je v lasti General Motors, odredila, naj s cest umakne svoja samovozeča vozila.

25. oktobra, 2023 10.38

Poziv oziroma prepoved so utemeljili s tveganjem za ljudi, saj naj bi podjetje napačno predstavilo varnost tehnologije, poroča Reuters.

Kalifornijski oddelek za motorna vozila je sporočil, da je podjetju Cruise (del General Motors) začasno ukinili dovoljenje za uvajanje avtonomnih vozil in testiranje vozil brez voznika. Tako so se vsaj začasno končala testiranja podjetja na ulicah.

“Na podlagi delovanja vozil oddelek ugotavlja, da vozila proizvajalca niso varna za javno uporabo,” je oddelek za motorna vozila navedel v pozivu.

Udeleženi v več nesrečah

Cruise naj bi napačno predstavil informacije, povezane z varnostjo avtonomne tehnologije svojih vozil. Podjetje se sicer lahko pritoži in izpodbija odločitev v petih dneh, vendar za zdaj ni jasno, ali bodo to storili.

Samovozeča vozila podjetja Cruise so bila v zadnjem obdobju udeležena v več nesrečah. General Motors, lastnik Cruisa, sicer v industrijo avtonomnih vozil polagala velika pričakovanja, prepoved v Kaliforniji pa bi lahko pomenila velik udarec za celotno industrijo.

General Motors je sporočil, da avtonomna vozila uvajajo in razvijajo z namenom, da bi reševali življenja.

Prepoved naj bi se nanašala na nesrečo v začetku oktobra, ko se samovozeče vozilo kljub zaviranju ni izognilo trku s pešcem, ki ga je pred tem zbil drug voznik. Kalifornijski oddelek za motorna vozila je v prepovedi zapisal, da General Motors ni takoj predložil vseh posnetkov kamer.

Cruise je sicer v Kaliforniji ponujal samovozeče taksije oziroma t. i. robotaksije. Uporabljali so vozila Chevrolet Bolt.