Šefinja IMF: Vplivi vojne se že vidijo, v svetu je vse več nervoze

Novice Forbes Slovenija 25. oktobra, 2023 12.07
featured image

Konflikt med Izraelom in Palestino se odraža tudi na gospodarstvu sosednjih držav, je dejala izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva.

25. oktobra, 2023 12.07

Georgieva je sodelovala na savdskem forumu vlagateljev, kjer je poudarila, da je v že tako napetem svetu vse več nervoze. Negotove razmere močno vplivajo tudi na turistično dejavnost, ki je za številne države Bližnjega vzhoda zelo pomembna.

Kot je dejala Georgieva, se zaradi vojne dražijo tudi stroški zavarovanj, prav tako pa obstaja tveganje še večjega števila beguncev v državah, kjer jih je že tako veliko.

“Če pogledamo sosednje države – Egipt, Libanon, Jordanijo – se vplivi vojne že vidijo,” je dejala izvršna direktorica IMF.

Vojaški konflikt med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas že uničuje gospodarstva sosednjih držav, je na savdskem forumu vlagateljev dejala izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva. Kot je poudarila, negotove razmere močno vplivajo na turistično dejavnost.

IMF je sicer ohranil napoved svetovne gospodarske rasti v tem letu pri treh odstotkih, medtem ko jo je za prihodnje leto znižal za 0,1 odstotne točke na 2,9 odstotka.