Stellantis vlaga 1,5 milijarde evrov v kitajskega proizvajalca električnih vozil

Novice Forbes Slovenija 26. oktobra, 2023 12.40
featured image

Evropsko-ameriški avtomobilski velikan Stellantis bo z investicijo pridobil 20-odstotni delež v kitajski družbi Leapmotor.

26. oktobra, 2023 12.40

Avtomobilski koncern Stellantis, ki vključuje prepoznavne znamke Peugeot, Citroen, Fiat, Chrysler, Jeep, Alfa Romeo in Opel, vstopa v partnerstvo s kitajskim proizvajalcem električnih vozil Leapmotor, so v izjavi za javnost sporočili pri Stellantisu.

Z vložkom 1,5 milijarde evrov evropsko-ameriški velikan pridobiva 20-odstotni lastniški delež v manjšem kitajskem partnerju. Imeli bodo tudi dve mesti v nadzornem odboru skupnega podjetja.

Posel vključuje ustanovitev skupnega podjetja Leapmotor International. To bo imelo pravice za izvoz, proizvodnjo in prodajo električnih vozil Leapmotor izven Kitajske, še piše v sporočilu za javnost. Stellantis, ki ima v podjetju 51-odstotni delež, bo imenoval tudi izvršnega direktorja.

Skupaj s tekmeci Stellantis stremi k elektrifikaciji flote vozil v okviru zelenega prehoda oziroma trajnostnih ciljev programa Dare Forward 2030.

Partnerstvo z Leapmotor bo podjetju, ki je nastalo leta 2021 z združitvijo podjetij Fiat-Chrysler in PSA Peugeot Citroen, pomagalo doseči cilj 100-odstotno električne prodaje osebnih vozil v Evropi do 2030. Za elektrifikacijo Stellantis predvideva 50 milijard evrov investicij v naslednjem desetletju.

Večja prodaja na Kitajskem in po svetu

“Z združevanjem sposobnih startupov za električna vozila na Kitajskem postaja vse bolj očitno, da bo peščica učinkovitih in agilnih akterjev nove generacije električnih vozil, kot je Leapmotor, prevladala v glavnih segmentih na Kitajskem,” je dejal Carlos Tavares, predsednik uprave podjetja Stellantis. “S to strateško naložbo lahko odpravimo prazen prostor v našem poslovnem modelu in izkoristimo konkurenčnost podjetja Leapmotor na Kitajskem in v tujini.”

predstavniki podjetij Stellantis in Leapmotor ob podpisu pogodbe
Stellantis in kitjaski Leapmotor sta ustanovila Leapmotor International, ki bo imel pravice za izvoz iz Kitajske (Foto: Zoey Zhang/REUTERS)

Partnerstvo stremi k povečanju prodaj električnih vozil Leapmotor na Kitajskem, ki je največji trg za električna vozila na svetu. Leapmotor je lani tam prodal 111 tisoč električnih vozil.

Obenem bo Stellantisov globalni doseg omogočal povečanje prisotnosti kitajskega proizvajalca na ostalih trgih, “začenši z Evropo,” kot so zapisali pri Stellantisu.

“Verjamemo v obojestransko koristna partnerstva, ki jih oblikujejo močni akterji v hitro razvijajočem se okolju,” je posel komentiral glavni izvršni direktor podjetja Leapmotor Zhu Jiangming.

“V sodelovanju s podjetjem Stellantis bomo še naprej inovativni in ustvarjalni na področju tehnoloških in poslovnih sinergij ter na svetovni trg pripeljali električne avtomobile Leapmotor.””

Transakcija čaka še na odobritev regulatorjev, še piše v izjavi.