Vlada objavila še tretji razpis za subvencije letalskim prevoznikom

Novice Jan Artiček 3. novembra, 2023 11.06
featured image

Država je v prvih dveh razpisih za dodelitev subvencije letalskim družbam zagotovila dve novi povezavi, z Luksemburgom in Rigo, v načrtu pa jih je imela deset.

3. novembra, 2023 11.06

Ministrstvo za infrastrukturo pod vodstvom ministrice Alenke Bratušek je v petek objavilo tretji razpis za dodelitev subvencije letalskim prevoznikom, ki vzpostavijo povezavo med Slovenijo in ključnimi destinacijami. V prvih dveh razpisih država ni razdelila predvidenih 16,8 milijona evrov, zagotovila pa je le dve povezavi.

Luksemburg in Riga sicer nista bila niti na prednostnem seznamu desetih destinacij, niti na seznamu dodatnih sedmih.

Nov razpis za večjo letalsko povezljivost je pričel teči dan po objavi in bo trajal do 27. novembra, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo. Razpis predvideva 50-odstotno subvencijo za letališke pristojbine na treh mednarodnih letališčih Brnik, Maribor in Portorož za razpisane destinacije v obdobju treh let.

Na prednostnem seznamu desetih destinacij so bile štiri povezave za lete na končno destinacijo – Bruselj, Skopje, Praga in Berlin – ter šest za lete na evropska vozlišča, ki omogočajo prestope drugam. To so Dunaj, Köbenhavn, Atene, Madrid, Amsterdam in Helsinki. Na dodatnem seznamu so povezave z Rimom, Stockholmom, Oslom, Barcelono, Lizbono, Prištino in Parizom, piše STA.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek
Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek: Slovenija po številu letalskih povezav “beleži največji padec med vsemi primerljivimi letališči” (Foto: PROFIMEDIA)

Dva prejemnika subvencije

Na prvem razpisu, ki se je zaključilo maja, je ministrstvo prejelo dve prijavi. Družba Luxair se je na razpis prijavila s povezavo do Luksemburga, ki je začela obratovati sredi septembra kot prva povezava med destinacijama. Druga prijava je prišla s strani črnogorskega prevoznika To Montenegro, ki deluje pod imenom Air Montenegro. Ta subvencije ni prejel, ker ni ustrezal pogojem razpisa.

Na drugi razpis, ki se je zaključil julija, je prispela le ena prijava. Vložila jo je latvijska družba AirBaltic, ki načrtuje letalsko povezavo med Ljubljano in Rigo v poletni sezoni.

Letalo družbe Luxair
Letalo Boeing 737 družbe Luxair ob pristanku v Malagi (Foto: PROFIMEDIA)

Pred izvedbo razpisov je ministrstvo naročilo analizo slabe letalske povezljivosti Slovenije. Ta je ugotovila, da je okrevanje slovenskega letalskega prometa po pandemiji in propadu nacionalnega prevoznika Adria Airways “med najslabšimi v EU,” kot je razmere opisala ministrica Bratušek. Zaostajamo tako po številu letov kot številu prepeljanih potnikov in vzpostavljenih povezav.

Poleg subvencioniranja letalskih prevoznikov ministrstvo razmišlja tudi o ustanovitvi novega nacionalnega letalskega prevoznika.