Nekdanji kralj kripta Bankman-Fried obsojen v primeru FTX

Ljudje Jan Artiček 11. novembra, 2023 15.15 > 13. novembra, 2023 15.15
featured image

Porota v New Yorku je 31-letnega Sama Bankmana-Frieda, nekdaj prvega moža kriptomenjalnice FTX, spoznala za krivega "ene največjih finančnih prevar v zgodovini ZDA."

11. novembra, 2023 15.15 > 13. novembra, 2023 15.15

Kriptopodjetnik Sam Bankman-Fried, ki je bil ustanovitelj in glavni izvršni direktor lani propadle kriptomenjalnice FTX, je bil v New Yorku spoznan za krivega prevare, poroča Reuters. Porota je po mesec dni dolgem sojenju v manj kot petih urah posvetovanj pritrdila tožilstvu, da je nekdanji kralj kripta stranke na svoji platformi ogoljufal za več milijard dolarjev.

Bankman-Fried je bil spoznan za krivega vseh sedmih kaznivih dejanj, ki mu jih očita obtožnica. Za vsako od petih hujših kršitev mu grozi do 20 let zapora, preostali dve alineji pa predvidevata po 5 let zaporne kazni. Sodnik Lewis Kaplan bo kazen izrekel konec marca.

Sam Bankman-Fried
Ustanovitelj FTX Sam Bankman-Fried med sojenjem (Foto: Jane Rosenberg/REUTERS)

Strm padec

Obsodba pomeni konec spektakularnega padca za Bankman-Frieda, ki je pred kolapsom FTX veljal za čudežnega dečka kripto sveta. Še v začetku lanskega leta je bil FTX ocenjen na 32 milijard dolarjev, med promotorji platforme pa so se znašli zvezdniki kot Tom Brady, Gisele Bündchen in Stephen Curry.

Bankman-Fried je “zagrešil eno največjih finančnih goljufij v ameriški zgodovini,” je po izreku sodbe dejal državni tožilec v primeru Damian Williams. “Gre za več milijard dolarjev vredno shemo, s katero naj bi postal kralj kriptovalut.”

Ameriški državni tožilec v Manhattnu Damian Williams
Ameriški državni tožilec v Manhattnu Damian Williams (Foto: PROFIMEDIA)

Tožilstvo je v okviru procesa pokazalo, da je Bankman-Fried naročil prenos sredstev iz FTX v svoj hedge sklad Alameda Research. S temi sredstvi je nato opravljal tvegane naložbe, doniral političnim kampanjam in kupoval drage nepremičnine. Do konca lanskega leta sta šli obe podjetji v stečaj, piše Bloomberg.

Bankman-Fried je bil obtožen decembra lani. Strinjal se je, da zapusti svoj dom na Bahamih in se vrne v ZDA na sojenje.

Dodatne težave

“Zelo smo razočarani nad izidom,” je v izjavi dejal Bankman-Friedov odvetnik Mark Cohen. “Gospod Bankman-Fried vztraja pri svoji nedolžnosti in se bo še naprej odločno boril proti obtožbam proti njemu.”

Barbara Fried in Joseph Bankman
Starša Barbara Fried in Joseph Bankman po branju obsodilne sodbe njunega sina (Foto: Jane Rosenberg/REUTERS)

Bankman-Fried je FTX ustanovil leta 2019. Do leta 2021 je podjetje že imelo okrog milijardo dolarjev prihodkov, je po poročanju Wall Street Journala pričal Bankman-Fried.

Osmoljeni kriptaš ima tudi druge pravne težave. Soočen je z dodatnimi obtožbami o bančni goljufiji in podkupovanju, ki bi se lahko začele obravnavati marca, še piše WSJ. Te obtožbe so bile dodane po prvotni obtožnici in ločene od prvega sojenja zaradi spora na Bahamih glede pogojev Bankman-Friedove izročitve.

Kripto trgi so po obsodbi malce upadli, a so bile izgube omejene. Bitcoin je izgubil približno odstotek in pol. Za en digitalni kovanec je potrebno odšteti približno 34.500 dolarjev.