Delnica WeWork upadla po novici o skorajšnjem stečaju

Novice Jan Artiček 2. novembra, 2023 14.01
featured image

Ponudnik fleksibilnih delovnih prostorov WeWork naj bi naslednji teden vložil vlogo za stečaj, kar je delnico oklestilo za skoraj polovico.

2. novembra, 2023 14.01

Newyorški startup WeWork, ki je s svojo fleksibilno ponudbo delovnih prostorov doživel tako astronomski vzpon kot neslaven padec, se bliža stečaju, je v torek prvi poročal Wall Street Journal. Vlogo za Chapter 11, kot stečaj imenujejo v ZDA, bi lahko oddali že naslednji teden v New Jerseyu, piše Reuters na podlagi neuradnih virov.

Delnica WeWork je v dneh od novice izgubila skoraj polovico vrednosti. Za eno delnico je potrebno odšteti približno 1,18 dolarja, v torek pa je cena znašala dobre 2,2 dolarja na delnico.

Podjetje se šibi pod bremenom dolgov in izgub. Neto dolgoročni dolg podjetja znaša 2,9 milijarde dolarjev (2,7 milijarde evrov), dolgoročni najemi prostorov več kot 13 milijard dolarjev (12,2 milijarde evrov), piše Reuters.

Glavni izvršni direktor WeWork v odhajanju Sandeep Mathrani
Glavni izvršni direktor WeWork v odhajanju Sandeep Mathrani je s položaja odstopil maja letos (Foto: PROFIMEDIA)

Pri WeWork so že avgusta izrazili “resne dvome”, da bodo lahko nadaljevali s poslovanjem. Letos je podjetje zapustilo več vodilnih kadrov na čelu z glavnim izvršnim direktorjem Sandeepom Mathranijem.

WeWork, ki ga finančno podpira japonski Softbank, je leta 2019 spodletela prva javna ponudba delnic (IPO), po zasebnem vrednotenju podjetja na 47 milijard dolarjev (44 milijard evrov). Vlagatelji so takrat izrazili dvome o finančni vzržnosti poslovnega modela, ki temelji na dolgoročnih najemih in kratkoročnem oddajanju prostorov. V medijih je odmeval tudi vodstveni slog soustanovitelja in takratnega izvršnega direktorja Adama Neumanna.

WeWork
Pisarna WeWork v Berkeleyu v Kaliforniji (Foto: PROFIMEDIA)

Leta 2021 je podjetje le vstopilo na borzo, čeprav z nižjim vrednotenjem in 10-milijardno pomočjo Softbanka po neuspehu v 2019. V zadnjem letu je WeWork izgubil okrog 96 odstotka tržne vrednosti, v svojem obstoju pa še ni zabeležil dobička.

Tržna kapitalizacija WeWork po novem znaša rekordno nizkih 121 milijonov dolarjev (113 milijonov evrov), še piše Reuters.