KLS povečuje dobave, Volkswagen s prihodnjim tednom na polnih obratih

Novice Forbes Slovenija 24. oktobra, 2023 12.44
featured image

Nemški proizvajalec avtomobilov Volkswagen je sporočil, da bo proizvodnja brez omejitev znova stekla prihodnji teden. Težave so bile povezane tudi s slovenskim dobaviteljem KLS Ljubno, ki so ga prizadele poplave.

24. oktobra, 2023 12.44

Potem ko so KLS Ljubno v začetku avgusta prizadele poplave, so bili v tem podjetju prisiljeni ustaviti proizvodnjo. Volkswagen je septembra posledično začasno ustavil oz. omejil delo v več svojih obratih, tudi osrednjemu v Wolfsburgu.

Prizadet je bil tudi češki avtomobilski proizvajalec iz Volkswagnove skupine Škoda Auto.

V Volkswagnu težave zdaj odpravljajo. “Od naslednjega tedna bodo naši proizvodni obrati vnovič delovali brez omejitev,” je napoved nemškega avtomobilskega velikana citirala nemška tiskovna agencija dpa.

Podjetje KLS Ljubno je del proizvodnje zobatih obročev vnovič zagnalo v začetku tega meseca. Direktor podjetja Mirko Strašek sicer ne more oceniti, ali Volkswagen normalizacijo proizvodnje napoveduje zgolj na temelju njihovih proizvodov. Kot je dejal, pa je normalizacija gotovo povezana tudi z napredkom pri vnovičnem vzpostavljanju proizvodnje v KLS, poroča STA.

“Seveda je povezano tudi z nami. Ne morem točno reči, kaj so mislili v Volkswagnu. V KLS pa iz dneva v dan povečujemo dobave, v veliki meri tudi za Volkswagen. Dobro napredujemo,” je dejal Strašek.

KLS trenutno na 25-odstotkih

Po besedah Straška so trenutno pri okoli 25 odstotkih proizvodnje. 100-odstotna naj bi bila v prvem četrtletju leta 2024. “To je cilj, upamo da nam bo uspelo,” je za STA povedal direktor KLS.

V začetku oktobra je sicer celotno škodo v podjetju je ocenil na 106 milijonov evrov, od tega na strojih za več kot 60 milijonov evrov.

Na pomoč so jim priskočili tudi kupci

KLS so poplave močno prizadele. Kot je v začetku septembra pojasnil lastnik Bogomir Strašek, je bila tovarna polna blata in odplak. Zavarovalnica jim je pokrila dva odstotka škode.

Na pomoč pri sanaciji so jim priskočili tudi kupci. Kot je dejal Strašek, so jim poslali svoje mehatronike in elektroinženirje, ki so pomagali pri zagonu 650 različnih strojev, ki so digitalizirani in med seboj povezani, saj je bilo treba očistiti in pregledati vsak del posebej.

KLS Ljubno je namreč pomemben dobavitelj zobatih obročev, ki s svojimi izdelki oskrbuje več kot 80 odstotkov avtomobilskega trga v Evropi.

Družba iz Ljubnega ob Savinji, ki zaposluje okoli 260 delavcev, je leta 2022 izvozila za 56,3 milijona evrov izdelkov, od tega 15,7 odstotka na Kitajsko, je podjetje zapisalo v lanskem poslovnem poročilu, objavljenem na spletnih straneh Ajpesa. Čisti dobiček je na letni ravni znašal 10,9 milijona evrov, kar je sicer šest odstotkov manj kot leta 2021.