Prodajo Tuša spremljajo glasne zahteve sindikata

Novice Forbes Slovenija 16. novembra, 2023 13.57
featured image

Po tem, ko je v javnosti zaokrožila novica, da Mercator kupuje trgovsko verigo Tuš, zdaj v sindikatu celjskega trgovca zahtevajo takojšnja pogajanja za boljše delovne pogoje.

16. novembra, 2023 13.57

Sindikat Tuš, ki je iz medijev izvedel novico o prodaji Engrotuša Mercatorju, po poročanju STA zahteva takojšnja pogajanja za višje plače, božičnico, vrnitev odvzetih dodatkov, več delavcev na izmeno, zaščito starejših delavcev in krajši delovnik ob sobotah. Za to se bo zavzemal ne glede na lastništvo družbe, so sporočili predstavniki delavcev.

Spomnimo, da je sindikat decembra lani z upravo trgovca Engrotuš sklenil dogovor o višini plač in o drugih zahtevah, ki pa po njihovih navedbah v praksi živijo “le tam, kjer so delavci prevzeli vajeti v svoje roke”. Lani so preklicali tudi stavko, ki je bila načrtovana za 23. decembra. Sredi februarja letos so sporočili, da je vodstvo enostransko spremenilo pravilnik o plačah in ukinilo nekatere dodatke.

Ker imajo enoletne ignorance pod pretvezo, da se bo vse rešilo, dovolj, zahtevajo takojšnja pogajanja.

“Ni važno, če so domači ali tuji, vsi nas izkoriščajo”

“Dovolj imamo sestankov in navideznega dialoga, ki ne pelje nikamor,” poudarjajo, ob tem pa trdijo, da delavci še vedno delajo odštempljani, se odrekajo času za malico, saj ni delavcev, ki bi jih zamenjali. “Garamo za Tuše, Aldije, Fortenove, ni važno, če so domači ali tuji, vsi nas izkoriščajo.”

Mercator je pogodbo o nakupu 100–odsotnega deleža Engrotuša podpisal v sredo. Najboljši sosed prevzema malo- in veleprodajni segment. Segment drogerij bo predvidoma do konca leta oddeljen, ostal bo v lasti družine Tuš.

Prokurist Engrotuša Andraž Tuš je po podpisu pogodbe dejal, da je kupec po njihovi oceni “najboljša izbira za zaposlene, poslovne partnerje in razvoj osnovne dejavnosti”.

Posel se seli še na Agencijo RS za varstvo konkurence, ki mora dati soglasje.